Amikor 2 legenda összefog

Amikor 2 legenda összefog

2014/03/31
Tommy Caldwell és Alex Honnold a Fitz traverzen 5 km mászás 4000 méter magasságban
Hirdetés

Tommy Caldwell egyike a világ legjobb mászóinak, profi módon űzi a sportmászást és a nagyfalas mászást is, sőt ezek kombinációit is. Rengeteg veszélyes és izgalmas kalandon ment át, nevéhez fűződik Amerika több legnehezebbek közé sorolt sportútjának a kiépítése (Kryptonite (5.14c/d) és Flex Luthor (5.15a) Kolorádóban), elrabolták Kyrgyzstánban, elvesztette a fél ujját (nem mászás közben…), biztosítás nélkül 12 óra alatt kimászta a különösen technikás utat, az Orrot (The Nose – El Capitan, Yosemite völgy) és még hosszan lehetne sorolni az elért eredményeit.

Az április 6-án a Corvin moziban tartott vetítésen és előadáson két fontos projektjéről fog beszámolni, a Dawn Wall-ról és a Fitz traverzről.

Már egészen kicsi gyerekkorától magába szívta a hegyek és a mászás szeretetét. Középiskolásként kóstolt bele először a sportmászásba, amikor az éppen divatossá kezdett válni Amerikában. Szüleivel már három éves korától jártak a Yosemiti Nemzeti Parkba túrázni, valószínűleg ezért is kapcsolódik egyik legnagyobb és leglenyűgözőbb projektje ehhez a helyhez: a Dawn Wall projekt, ami az El Capitan 900 méter magas sziklatömbjén futó négy út őrült megmászása egyben, szabadstílusban, viszont egy remek mászó társsal, Kevin Jorgeson-nal.

 

Tommy Caldwell Forrás: Fitz Traverze Eastern Europe
Tommy Caldwell
Kép forrása: Fitz Traverze Eastern Europe

 

A másik nemrég megvalósult terve, amiről szintén szó lesz az előadásán, pedig jól példázza, mi történik, ha két élő legenda találkozik: Tommy Caldwell és Alex Honnold 2014. február 12. és 16. között teljesítette Patagónia egyik legnehezebb útját. Az ikonikus Fitz Traverse, a hegygerincen átívelő út, ami összeköti a Fitz Roy csúcsot és hat szomszédját (Guillaumet, Mermoz, Cerro Fitz Roy, Poincenot, Rafael Juárez, Saint-Exúpery, és de l\'S). Az északról déli irányba tartó traverz négy teljes napig tartott, az időjárási viszonyok kedvezőek voltak, de nehezítő körülményként a sziklákon sok hó, a repedésekben pedig jég fogadta őket. A megtett út több mint öt kilométer hosszú a gerinc mentén és majd 4000 méter magasságban vezet, nehézsége pedig 7a (vagy 5.11d). Elképesztő gyorsaságuk titka pedig az volt, hogy a két mászó szimultán, egyszerre haladt felfelé, de a részletekről majd ő maga fog beszámolni.

A sziklák mesterét érdemes lesz meghallgatni, mert úgy gondolom inspirálóan hatnak egy olyan ember szavai és persze a vetítésen bemutatott felvételei, aki ilyen elszántsággal és élvezettel él a sziklamászásnak.

 

Tommy Caldwell
Tommy Caldwell

 

Hirdetés