Interjú Tommy Caldwellel Hír

Interjú Tommy Caldwellel Hír

2014/04/07
Túszdráma, ujjlevágás, válás és egy ágyban  zsákban Alexszel. Egy profi mászó izgalmas élete. 
Hirdetés

Kirgisztáni túszdráma, levágtad az ujjad, válás...úgy néz ki kijutott neked a rosszból. Szerencsétlen embernek tartod magad?
Ami nem öl meg, megerősít ezt mondják. Ez rám is igaz. Nem voltam túl óvatos eddigi életemben, ha mást nem is ezek az események legalább okosabbá tettek. Mindezek ma már részei annak aki vagyok.

Azóta, hogy otthoni barkácsolás közben levágtad az ujjad végeztél hasonló munkát?
Ó persze, felépítettem egy egész házat azóta, de igyekszem jobban odafigyelni.

Mi a legnagyobb félelmed mászás közben?
Nem nagyok félek, legalábbis nem gondolok rá, de ha meg kellene említenem valamit akkor az, hogy rám esik valami szikla, jég és megöl.

Alex Honnolddal tavaly abban állapodtunk meg, hogy a professzionális mászó karrier és a társaskapcsolat nem nagyon fér össze. Neked családod van, mi a véleményed erről?
He-he, azt gondolom, hogy működhet de nekem se mindig sikerült. (2010-ben egyszer már elvált) Természetesen kompromisszumokat kell hozni, néha. Nagyon szerencsés vagyok, hogy nekem a munkám és a szenvedélyem ugyanaz. A legtöbb embernek a családon kívül van munkája és egy külön szenvedélye. Az 3 dolog amit össze kell egyeztetni nekem csak kettőt kell. Ezen felül a felségem, sőt a családom is a legtöbb helyre elkísér. A Fitzroy expedíció alkalmával is ott voltak velem Patagóniában. A fiunk akkor még csak 7 hónapos volt, persze csak a faluig jöttek, a falra azért nem követtek minket.

A Fitzroy traverzzel kapcsolatban: Úgy hallottam, hogy a 60 méteres köteletek 38 méterre rövidült az expedíció végére. Miért?
A traverz nagyon technikai 5 km-en keresztül, és a szikla nagyon kemény. 10 éve próbálkoznak a megmászásával és legtöbbször azért sikertelenek mert útközben megadja magát a kötél. Mi szimultán másztunk, ami kevésbé terheli a kötelet, de így is ahogyan húzod-vonod a sziklákon keresztül elhasználódik.

 

 

Az a bizonyos kötél Forrás: Mounetx.hu
Az a bizonyos kötél
Kép forrása: Mounetx.hu

 

 

Miért nem vittetek egy pót kötelet?
Mert nagyon oda kell figyelni a súlyra. Nálunk összesen 2 hátizsák volt- az egyik kb. 6 kg, a másik pedig 11 kg körül. Ilyen expedíciók esetében annyira odafigyelünk a súlyra, hogy még a zsákunk felesleges hevederjeit is levágjuk, sőt a ruhánk címkéit és a fölösleges zsebeket is. Nyerünk rajta pár grammot.

Éppen ezért 1 hálózsákot vittetek ketten 5 napra. Milyen volt Alex-al ilyen intim közelségben?
Ááá, nagyon jól melegített...Igen romantikus volt.

A feleséged nem volt féltékeny?
Szerencsére ő (a feleség) sokkal csinosabb mint Alex. Nincs oka a féltékenységre. Nem mondom, hogy Alex nem jóképű. De igazából egy zsákban aludni a koszos, büdös mászótársaddal rettentő. De hát meg kell csinálni a siker érdekében. Amúgy sem voltunk többet a sátorban, mint 4 óra per nap. Ezt az időt nem is alvással töltöttük ki teljesen. Havat olvasztottunk iváshoz stb...

Mitől annyira nehéz projekt a Dawn Wall?
A legtöbb utat az El Capitan-on repedéseket követnek. Ez nem, ez egy hatalmas sima fal. A legnehezebb része 9a (XI- UIAA szerint), ami pont a közepén van és a projekt összesen 36 kötélhossz.

Ezen a projekten veled volt Chris Sharma is?
7 éve dolgozom rajta. Sokszor kísérnek el barátok, még az apám is néha. Ugyanígy kísért el Chris is, aki gyerekkori barátom. Kíváncsi volt az útra. Az elején nagyon bátor volt, amíg füves cigit szívott. Aztán miután elfogyott a cucc, inkább hazament. Azt mondta nem neki való, legalábbis most.

Tudjuk, hogy még nem sikerült egyben teljesíteni ezt az utat. Részekben legalább megvolt? Hogy állsz most vele?
Nem, még részekben sincs meg teljesen. Van 2 kötélhossz a 36-ból amibe 1-1-szer beleestem. Közel vagyok, de még nincs meg.

A Dawn Wall-on kívül, mi a következő nagy terved/projekted?
Most ez a legnagyobb. A szezonban 2 hónapot biztosan eltöltök vele, szezonon kívül Patagóniában fogok mászni. Illetve szeretnék egyszer egy könyvet megírni. Tudod én nem jártam egyetemre, kicsit úgy érzem nem használom eleget az eszemet. A könyvírás az amiben az elmémet is pallérozhatom.

Top 3 mászóhely a világban?
Patagonia
Yosemite
Dél Franciaország vagy a svájci Alpok.

Mit tudsz Magyarországról?
Óóó, hűha nem tudom. Mondjuk Budapest az egyik legszebb város. Buda és Pest két külön város volt. És hát ennyi. Ja igen, a magyar lányok. Híresen csinosak.

Hirdetés