Free solo a mászóteremben

Free solo a mászóteremben

Pintér László
Pintér László - Támogatott tartalom
2023/11/13
Ha már száraz november, akkor a deep water solo mintájára mászóteremben rendez kötélbiztosítás nélküli nehézségi mászóversenyt a MAG47
Különleges mászóversenyt rendez hazánk legnagyobb mászóterme, a budapesti MAG47. A Kőbányán található terem a Red Bullal közösen nehézségi mászóversenyt rendez, de kötélbiztosítás nélkül. Az ötletgazda Kővágó Károly, a terem ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a biztonságot maximálisan szem előtt tartva kínálnak egyedülálló programot, melyre hasonló próbálkozás korábban ismeretei szerint csak Bécsben volt.

Deep water solo szárazon

Hogyan lehetséges mindez? Hiszen a MAG47 sem rendelkezik egy méretes medencével a fal alján, ahová a megfáradt mászók csobbanhatnának. A megoldást a világhírű kaszkadőr, Piroch Gábor légzsákja jelenti.

A nehézségi mászásnál 15-18 méter magas falon épített úton kell a legfelső, top fogásig mászni. Ahogy a neve is mutatja, az út a nehézségre épül, a mezőnyből általában csak 1-2 ember tudja elérni a topot, vagy senki sem. Az nyer, aki a legmagasabbra jut. Ha azonos magasságot érnek el, az előző forduló helyezése számít. A világkupában a mászásra hat perc áll rendelkezésre. A mászók nem ismerik az utat, hiszen a különböző fordulókra mindig új út épül. A mászásuk előtt egy közös, hatperces falnézés során láthatják egyedül az utat, mely során fejben felvázolhatnak maguknak egy megoldókulcsot, az ún. bétát. Ezután izolációba vonulnak, hogy ne láthassák egymás mászását, hiszen a feladat nemcsak az erőről szól, hanem a megfelelő béta kitalálásáról is. A mászást elölmászásban, kötélbiztosítással végzik.

A boulder az a szakág, ahol nincs szükség kötélbiztosításra, hiszen ott maximum 4.5 méter magas falon mozognak a mászók, és a fal előtti részt vastag szivaccsal borítják, így a mászó mindig relatíve puhára esik. Nehézségi falon ez nyilván nem működhet, ezért ott a hagyományos, sziklamászásnál megszokott elölmászó kötélbiztosítást alkalmazzák, előre elhelyezett köztesekkel és expresszekkel.

Hogyan lehet ezt a kötélbiztosítást kiváltani?

A feladatra egy nagyméretű, 220 cm magas légzsákot alkalmaznak. Hasonló airbag rendszert korábban a bécsi Kletterhalléban próbáltak erre a célra használni. A MAG47-ben használt airbag Piroch Gábor kaszkadőr légzsákja, 32 méteres magasságból történő zuhanásra van hitelesítve.

A verseny: cél a biztonságos esés

Ahogy a kötélbiztosításos mászásnál, itt is a biztonság az elsődleges és legfőbb szempont. A résztvevőket minden csoport indulásakor egy eséstechnikai szakértő kaszkadőr, Piroch Gábor kollégája tanítja meg a helyes eséstechnikára. A lényeg, hogy hanyatt kell érkezni. A klasszikus nehézségi mászóversennyel ellentétben itt több alkalommal is lehet próbálkozni, pusztán minimális időt kell adni két mászó között a légzsáknak, hogy újra felfújódjon.

A főszervező Kővágó Károly tíz évig műugró volt. Az esés esetleges veszélyessége kapcsán így fogalmazott:

“Ugrottam 13 méterről szivacsba is. Ha a víz és a szivacs között kell választani, akkor lehet, hogy inkább a szivacsot választom.”

A nap nagy részét a szabad mászás kipróbálásának szentelik. 09-15:00 óra között amatőr mászók egyórás csoportokban fognak szembenézni az 5c nehézséggel kezdődő úttal, amely a nagy áthajlásos falon bizony próbára fogja tenni a mászóerőt. Az a szakasz nem verseny, tényleg csak arról szól, hogy a jelentkezők kipróbálhassák magát az élményt. Maga a verseny csak ez után, 15:30-tól, két és fél órás időtartamban zajlik, meghívott hazai ismert sportmászókkal. A számukra épített út már jóval nehezebb lesz, 7a-7b körüli nehézséggel.

Program:

09.00-15.00

A jelentkezők számára a fal kipróbálási lehetősége szakemberek felügyeletével. A csoportok óránként indulnak. Napközben több kiegészítő meglepetés program is lesz.

15.30-18:00

Meghívásos mászóverseny

18:00-18.30

Jelentkezők számára mászási lehetőség

 A hangulatot és a nyereményeket a Red Bull biztosítja.

A 3000,- forintos részvételi díjért a szerencsés regisztráltak a szabadmászás élménye mellett aznap a terem többi szolgáltatását is használhatják. Szombatra a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség ráadásul egy extra lehetőséget is szervezett, melynek keretében 14:00 óra után bárki ingyenesen kipróbálhatja a gyorsmászó falat. Szívesen látják azokat is, akik csak nézőként érkeznek. Számukra a belépés ingyenes. A terem a rendezvény ideje alatt is nyitva tart.

A rendezvény iránt óriási volt az érdeklődés, a szabad helyek három nap alatt annak ellenére beteltek, hogy biztonsági okokból kizárólag 16 éven felüliek jelentkezhettek. A szervezők bíznak a pozitív visszhangban. Ha a rendezvény sikeres lesz, tervezik egy hazai, valódi deep water szóló verseny megrendezését. Kíváncsian várjuk az eseményt!

A bécsi Kletterhallében volt hasonló esemény, az így nézett ki: