Hang nélküli négykezes a sziklán - Jeles Mászás!

Hang nélküli négykezes a sziklán - Jeles Mászás!

Baumann Viola
Baumann Viola
2014/05/15
Nem kellenek szavak, értjük egymást....
Hirdetés

Egy pályázat segítségével összefogott egy közhasznú egyesület, siketek és nagyothallók és jelelő segítők. A cél az volt, hogy ne csak hallók élvezhessék a mászás örömét, hanem olyanoknak is lehetőséget biztosítsunk, akiknek egyébként sincs könnyű dolguk a társadalomban. Pedig a sportban akár indulhatnának is egyenlő esélyekkel. Annyit legalább sikerült elérni, hogy a hallássérültek ingyen jöhetnek mászni 12 alkalommal, és ha akadálymentesítve megismerik ezt a sportot, utána már talán önállóan is könnyebb dolguk lesz, ha beleszeretnek a sziklába.

2011. szept. 25-én a Kárpátok Vándorai TE pár mászó tagja a Rókára indult. Felvittek néhány kötelet a napos oldalon, a nyolcasok végére pedig siketek kerültek. A többnyire fiatal, de pár idősebb hallássérült résztvevő először kicsit megfontoltan, de egy-két út elteltével egyre bátrabban vágott neki a Kínai piacnak és a Minimaxnak, végül a biztosítók nyaka adta fel előbb a harcot, a mászók pedig kérésünkre nem kezdtek bele a freeszólóba.

 

Jeles mászás Forrás: Baumann Viola
Jeles mászás
Kép forrása: Kárpátok Vándorai

 

Az egyértelmű volt, hogy a siketek jönnének legközelebb is, de az egyesület egy nagyobb szabású terv kidolgozásába kezdett, ami végül is idén lépett a végső fázisba, a megvalósításba. Az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Program pályázatának keretében a hallássérült másznivágyók négyszer a Spider Club termében, nyolcszor pedig sziklán próbálhatják ki magukat, aminek keretében persze elsajátítanak némi biztosítás-, és reményeink szerint mászótechnikát is. Eddig két termi alkalmon vagyunk túl, a létszámot pedig csak az egyesület mászó emberei és a jeltolmácsként közreműködő önkéntesek száma limitálta, lelkes siketekből ugyanis nem volt hiány. Az alkalmak tehát hivatalosan akadálymentesek, de azért halló mászóként nem tudjuk mindig időben felmérni a helyzetet, pl. hogy hiába szólnánk a hallássérült mászónknak, hogyan lépjen, mert a kiabálással semmit nem érünk el. Persze ezért vannak ott a jelnyelvi segítők, akik nagyon készségesen igyekeznek betölteni a kommunikációs űrt, de ha a mászó nem veszi fel a szemkontaktust, mert épp egy reibungfogással birkózik, akkor még a jeltolmács sem tud segíteni.

 

Jeles mászás Forrás: Baumann Viola
Jeles mászás
Kép forrása: Kárpátok Vándorai

 

Az is fontos tanulság, hogy egy-egy kihívásokkal teli út végén a diadalittasan mosolygó siket/nagyothalló mászó és a biztosító ember boldog lepacsizásához nem kellenek szavak, értjük egymást.

 

Ha ez tetszett, ez is tetszeni fog: Vak-sí, avagy az igazi vakvagányok...

Hirdetés