Klein Dávid épségben leért, hivatalos a csúcssiker Hír

Klein Dávid épségben leért, hivatalos a csúcssiker Hír

Pintér László
Pintér László
2016/05/02
A magyar mászó az alaptáborból telefonon erősítette meg, hogy elérte az Annapurna csúcsát. Most, hogy Dávid biztonságban van, kijelenthetjük: a Johnnie Walker Annapurna Expedíció sikerrel zárult.
Hirdetés

Erre a hírre vártunk, amióta a nepáli expedíciószervező publikálta a csúcsot elértek névsorát. Az Annapurna a nyolcezresek között is veszélyesnek számít. Itt különösen igaz, hogy a hegyet csak akkor másztad meg, ha leértél az alaptáborba.  

Az Annapurna, 8091 m Forrás: Johnnie Walker Annapurna Expedíció
Az Annapurna, 8091 m
Kép forrása: Johnnie Walker Annapurna Expedíció

A Johnnie Walker Annapurna Expedíció tájékoztatása szerint Dávid a csúcsmászás után a 4-es táborban töltötte az éjszakát, kb. 7100 méteren, majd a mai nap során szerencsésen leereszkedett az alaptáborba.

A csúcsmászásról részleteket egyelőre nem közöltek, de Dávid mászótársa, a német Jost Kobusch GPS jeladója adatai alapján legalább 13 órán keresztül tartott az út csak felfelé.

Dávid az alaptáborból telefonon jelentkezett be:

 „Biztonságban vagyok az alaptáborban és innen megerősítem, hogy május elsején elértem az Annapurna csúcsát oxigénpalack nélkül. Nagyon nehéz volt az út felfelé és lefelé is, ezért a 4-es táborban pihentünk tegnap éjszaka Josttal, a német hegymászótársammal. Nagyon nehéz utunk volt ma is lefelé. Nagyon köszönöm a kedves szavakat, hamarosan jövök a részletekkel, de most igyekszem aludni legalább 10 órát.”

Dávid szelfi Forrás: Johnnie Walker Annapurna Expedíció
Dávid szelfi
Kép forrása: Johnnie Walker Annapurna Expedíció

Idén nagyon kegyes volt az Annapurna a hegymászókhoz: harmincan érték el a csúcsot, ami az eddigi összes sikeres mászás 12%-a! A hegyen eddig 72-en vesztették életüket.

Klein Dávid az Annapurna első magyar megmászója. Már csak két, magyarok által érintetlen nyolcezres maradt a Himalájában: a Shishapangma és a K2. Utóbbira készül júniusban Suhajda Szilárd.

Ha szeretnétek jobban megismerni Dávidot, olvassátok el a tavalyi Manaszlu-mászása után vele készített interjúnkat.

A végére pedig egy filozofikus gondolat a hegymászás miértjéről, melyet Dávid az Annapurna-csúcstámadás előtt írt:

 „A hegymászás számomra a szabadságot jelenti, de ez egy nagyon szigorú szabadság, gyönyörű a környezet, de persze nagyon kemény a feladat. Ebben a szabadságban találkozom önmagammal, gazdagabban, őszintébben érek vissza ilyenkor egy-egy expedícióról. Fontos számomra, hogy a hegymászás egy kemény fizikai teljesítményre épül, de végső soron egy lelki jellegű élmény, mélyen megélem, ami történik velem. Már önmagában a megmérettetés is a sikert jelenti számomra és ez fontos a mindennapokban is – hogy boldogan csináljuk végig a mindennapokat.”

Hirdetés