K2: Elsőként Kleinék aludtak az 1-es táborban Hír

K2: Elsőként Kleinék aludtak az 1-es táborban Hír

Pintér László
Pintér László
2019/07/03
Klein Dávid és Suhajda Szilárd első párosként aludt az egyes táborban, 6000 méteren, ráadásul rögtön két éjszakát töltöttek fent. Egyedül voltak a hegyen, és lefelé még a kötélrögzítő serpa csapatnak is besegítettek, akik örömmel vették, hogy egy 150 méteres szakaszt Dávidék láttak el fix kötelekkel. Ennek az alaptáborban is hamar híre ment.
Hirdetés

Remekül alakult a Magyar K2 Expedíció tagjainak első akklimatizációs köre a K2-n. Klein Dávid és Suhajda Szilárd nemcsak hogy elérte az egyes tábort, hanem minden csapat közül elsőként ők aludtak odafent, ráadásul rögtön két éjszakát. Előttük egy nappal járt fent Mike Horn és mászótársa, Fred Roux, ők szintén 6000 méterig másztak, de az éjszakát nem töltötték a hegyen, csak sátrat, hálózsákot, főzőt és élelmet depóztak 5600 méteren a következő felmenetükhöz.

Egyedül a hegyen Forrás: Magyar K2 expedíció 2019
Egyedül a hegyen
Kép forrása: Magyar K2 expedíció 2019

Egyedül a hegyen (Van még fotó, katt a képre!)

Szilárd számára különleges születésnapi ajándék volt ez, hiszen éppen 29-én ünnepelte 37. szülinapját. Naplójában így emlékezett vissza a tábor elérésére:

"Hatezer méter. Ezer méter emelkedés, hétszáz méter örömmászás. Csak a Hegy és mi ketten. Mosolyogva fordítom arcom az esti, fagyos szélbe. Már a hideggel sem törődöm: szemeim előtt felelevenedik az otthon melege, a családom vidámsága. Hangosan szuszogok. Dávid előtűnik a mélységből. Megszorítom a kezét. Micsoda szülinap! Hálás vagyok."

A Sasfészek: Szilárdék sátra az 1-es táborban, 6000 méteren Forrás: Magyar K2 expedíció 2019
A Sasfészek: Szilárdék sátra az 1-es táborban, 6000 méteren
Kép forrása: Magyar K2 expedíció 2019

A "Sasfészek": Szilárdék sátra a K2 1-es táborában, 6000 méteren (Van még fotó, katt a képre!)

Dávidéknak ritka lehetőség adódott azzal, hogy a kereskedelmi expedíciók előtt érkeztek: gyakorlatilag szűz volt előttük a hegy, így egymást biztosítva mászhattak, sem előttük, sem mögöttük nem jött senki, csak az övék volt a hegy. Ilyen alkalom már a K2-n is csak nagy ritkán adódik. Idén is közel száz külföldi mászó kapott engedélyt, így a magashegyi teherhordókkal és vezetőkkel együtt kb. kétszázan lesznek az alaptáborban. A létszám nagy részét kereskedelmi expedíciók teszik ki. A normál Abruzzi-útvonal várható zsúfoltsága miatt az a szintén szokatlan helyzet állt elő, hogy az egyik legnagyobb kereskedelmi expedíció, az ismert Mingma Gyalje Sherpa által vezetett Imagine Nepal nem a normál, hanem a Cesen/Baszk-utat választja. Ez a technikás útvonal tapasztalt himalájai veteránoknak sem egyszerű feladat. Meglátjuk, hogy a "sok lúd disznót győz"-elv működik-e számukra.

Klein Dávid felfelé a K2 1-es táborába Forrás: Magyar K2 expedíció 2019
Klein Dávid felfelé a K2 1-es táborába
Kép forrása: Magyar K2 expedíció 2019

Klein Dávid a K2 Abruzzi-gerincén (Van még fotó, katt a képre!)

A srácok jól vannak, de ma reggeli telefonhívásakor Dávid elmondta, hogy a torkukra nagyon figyelniük kell. Az első mászás rendesen megdolgozta a torkukat. Sós vizes öblögetéssel és szájműtét után használatos fertőtlenítővel próbálják elejét venni a gyulladásnak. Dávid kicsit megszenvedte a második éjszakát, nem esett jól neki a magasság, de leérve kiváló szaturációs értékeket produkált. Naplójából azért kiderül, hogy nem volt ez egy "laza kempingezés":

 

Klein Dávid és Suhajda Szilárd Forrás: Magyar K2 expedíció 2019
Klein Dávid és Suhajda Szilárd
Kép forrása: Magyar K2 expedíció 2019

Klein Dávid és Suhajda Szilárd (Van még fotó, katt a képre!)

Lefelé jövet összefutottak egy népes serpa csapattal, akik akkor kezdték el kikötelezni a normál utat az 1-es tábor felé. Mivel Dávidék vittek fel magukkal fix kötelet, felajánlották, hogy besegítenek, amit a serpák örömmel fogadtak. Ennek eredményeként 150 méternyit Dávid és Szilárd épített ki a fix kötélből, amelyet a későbbiekben minden, ezen az úton a mostani szezonban próbálkozó mászó használni fog. Ezt a feladatot manapság a népszerűbb nyolcezreseken már kizárólag a kereskedelmi expedíciók serpái végzik, így Szilárdék segítségének hamar híre ment az alaptáborban.

Suhajda Szilárd, örömmászás Forrás: Magyar K2 expedíció 2019
Suhajda Szilárd, örömmászás
Kép forrása: Magyar K2 expedíció 2019

Suhajda Szilárd, örömmászás (Van még fotó, katt a képre!)

A tempós stratégia egyelőre működik. Legközelebb holnapután mennek fel, akkor már céljuk, hogy a 2-es táborban legalább két éjszakát tudjanak aludni. Az előrejelzés egyelőre jó időt mutat, egészen 9-éig, de akkor is csak a szél erősödése várható, nagyobb havazás egyelőre nem látszik.

Hirdetés