Szenzációs magyar siker a K2-n!

Szenzációs magyar siker a K2-n!

Pintér László
Pintér László
2019/07/25
Suhajda Szilárd első magyarként, pótlólagos oxigén használata nélkül mászta meg a Föld második legmagasabb hegycsúcsát
Hirdetés
A K2-t a nyolcezresek közül a legnehezebbnek tartják.

A magyar hegymászó helyi idő szerint 12 óra 15 perckor, pótlólagos oxigén használata nélkül érte el a K2 csúcsát. A Föld 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsa közül ez az utolsó előtti, amelynek főcsúcsán eddig még nem állt magyar hegymászó (a történelmi, első sikeres magyar nyolcezres expedíció a Sisapangma alig néhány méterrel alacsonyabb mellékcsúcsát érte el). Suhajdának ez a második nyolcezrese. Ezzel a mászással élete legnagyobb álmát váltotta valóra.

 

Meredeken felfelé Forrás: Magyar K2 Expedíció
Meredeken felfelé
Kép forrása: Magyar K2 Expedíció

Az expedíció

Az Eseményhorizont két hegymászója, Klein Dávid és Suhajda Szilárd ebben a párosban másodszor, Suhajda harmadszor próbálkozott a Hegyek Hegye megmászásával. 2016-os kísérletükkor senki sem jutott fel a hegyre, miután egy hatalmas lavina a 3-as tábort a földdel tette egyenlővé, véget vetve a szezonnak.

Az idei év is baljósan kezdődött. Bár a hegyen szinte példátlanul hosszú ideig tartó kedvező időjárás uralkodott, a legfelső háromszász métert az első csúcstámadás alkalmával, a nagy létszámú kereskedelmi expedíció serpáinak a közös összefogás ellenére sem sikerült leküzdeni a nyakig érő hó és a lavinaveszély miatt. Ezért az expedíciók többsége feladta a próbálkozást, és üres kézzel távozott.

 

Klein Dávid és Suhajda Szilárd Forrás: Magyar K2 Expedíció
Klein Dávid és Suhajda Szilárd
Kép forrása: Magyar K2 Expedíció

Szilárd és Dávid eközben óramű pontossággal végrehajtotta a három akklimatizációs kört, melynek során egy éjszakát 7000, egyet pedig 7400 méteren töltöttek. Az első rotációjuk alkalmával a még teljesen "szűz" hegyen egymást biztosítva érték el az 1-es tábort. Ezzel kivívták a többi expedíció elismerését is, miután ereszkedéskor 100 méternyi kötelet rögzítettek a feladattal egyébként megbízott serpa csapat számára.

 

Magyar K2 Expedíció Forrás: Magyar K2 Expedíció
Magyar K2 Expedíció
Kép forrása: Magyar K2 Expedíció

Az első csúcstámadó csapatok kudarca kétségessé tette, hogy idén egyáltalán lesz-e csúcssiker a K2-n.

Nirmal Purja: 7 hónap, 14 nyolcezres

Az utóbbi napokban azonban a szél lefújta, illetve járhatóvá tette a mély havat. Érkezett továbbá egy bomba erős mászócsapat, akik kompromisszumot nem tűrve rontottak neki a hegynek.

Az ex gurka katona, Nirmal Purja azt vette a fejébe, hogy ebben az évben hét hónap leforgása alatt megmássza mind a 14 nyolcezrest. Április vége óta ebből már kilencet teljesített, többségében pótlólagos oxigén használatával.

Miután eddigre a hegyen már a 7800 méteren lévő négyes táborig fix kötelek voltak rögzítve, a felmenet egy jól akklimatizálódott mászó számára nem jelenthetett különösebb gondot. A felső háromszáz métert Nirmal és több főből álló serpa csapata látta el fix kötelekkel, és tegnap (oxigénpalack használatával) el is érték a csúcsot. Arra kérte a többi, még a hegyen maradt mászót, hogy csak egy nap csúszással kövessék őt.

Ebben a hullámban tervezte a feljutást Klein Dávid és Suhajda Szilárd is.

Dávid maradt, Szilárd nekivágott

A csúcstámadás során Klein Dávid számára a hármas táborban, 7400 méteren vált egyértelművé, hogy a napok óta tartó gyomorproblémái miatt nem tudja tovább folytatni. Kénytelen volt visszaereszkedni. Szilárd azonban nagyon jó erőben volt, így ő felfelé indult.

 

Klein Dávid Forrás: Magyar K2 Expedíció
Klein Dávid
Kép forrása: Magyar K2 Expedíció

A csúcstámadás utolsó szakaszában Szilárd a négyes tábort elérve néhány órát pihent csak, majd helyi idő szerint este 11 órakor indult a csúcs felé, melyet másnap délben ért el.

Fellélegezni persze csak akkor lehet, amikor Szilárd épségben lejut az alaptáborba.

A K2 pótlólagos oxigén nélküli megmászása a magyar expedíciós hegymászás egyik legnagyobb sikere.

Szívből gratulálunk Suhajda Szilárdnak!

 

Suhajda Szilárd Forrás: Magyar K2 Expedíció
Suhajda Szilárd
Kép forrása: Magyar K2 Expedíció

Klein Dávid azóta már jobban van és az alaptáborból drukkolt Szilárdnak, akivel rádión tartják a kapcsolatot.

A hegymászás világának aktuális híreiért kövesd a Hóhatár csoportot!

 

Hirdetés