Klein Dávid elindult az Annapurnára Hír

Klein Dávid elindult az Annapurnára Hír

Pintér László
Pintér László
2016/03/11
Március 11-én kel útra Nepálba Klein Dávid, hogy megpróbáljon feljutni a magyarok által eddig még megmászatlan Annapurna 8091 méteres csúcsára.
Hirdetés

Klein Dávid egyedül, pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordó serpák segítsége nélkül szeretné megmászni az Annapurnát. Ugyanebben a szellemben mászta meg tavaly ősszel a 8156 m magas Manaszlut is. Dávid vállalkozását főszponzorként ezúttal a Johnnie Walker támogatja.

Klein Dávid Forrás: Johnny Walker Facebook
Klein Dávid
Kép forrása: Johnny Walker Facebook

További fotókért katt a képre!

Indulása előtt megkértük Dávidod, röviden foglalja össze az expedícióval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:

„Az északi normál úton megyek, egyedül leszek. Az alaptáborig (és az alaptáborban) egy nepáli ügynökség szolgáltatásait használom: ők intézik az engedélyemet, a felszerelésem felszállítását odáig, ők biztosítják a konyhasátrat és az ebédlősátrat. Nekik egyébként van egy népes kereskedelmi csapatuk is (pontosan nem is tudom, hogy kik a tagjai). Az alaptábor felett magam viszem fel a cuccaimat, nem használok külső segítséget. A taktika a Manaszlun kialakítotthoz hasonló, ahogyan a hegy jellege is: közepes dőlésszögű lejtők, nem túl technikás, de elég veszélyes. Ezúttal is csak két sátrat viszek (egy dupla, és egy bivak sátrat).”

Dávid a tél folyamán a Magas-Tátrában, valamint az Olasz-Alpok több hegységében tett jégmászó túrákat a szintén magashegymászó Suhajda Szilárddal. Dávid eddig három nyolcezres csúcsot mászott meg (Gasherbrum II, Cso Oju és Manaszlu, de nem számolja őket), és eddig nyolcszor próbálkozott a Mount Everesttel, amelynek mind a mai napig nincs még oxigén nélküli magyar megmászója.

Jégmászás Suhajda Szilárddal Forrás: Klein Dávid Facebook
Jégmászás Suhajda Szilárddal
Kép forrása: Klein Dávid Facebook

Az Annapurna egyike annak a három nyolcezer méter feletti csúcsnak, melyen nem járt még magyar állampolgárságú) hegymászó.*

A magyar hegymászásnak sajnos nincsenek túl jó emlékei az Annapurnával kapcsolatban. A hazai himalájizmus egyik tragédiája ehhez a hegyhez kötődik. 2012-ben Erőss Zsolt és Horváth Tibor kísérelte meg elérni a csúcsot a Dávid által is választott északi normál úton. Az útvonal hegymászó technikai szempontból nem különösebben nehéz, a mászóknak viszont komoly objektív veszélyekkel kell szembenézniük. A 2-es és 3-as tábor közötti kuloár a felette „lógó” függőgleccser miatt rendkívül lavinaveszélyes. A biztonságos átmászására szinte sosem adódik alkalom. A 4. táborból visszaforduló Horváth Tibor ereszkedés közben itt tűnt el, vélhetően egy lavina sodorta el. Holttestét nem találták meg. Zsolt ekkor még úton volt a csúcsra, de ő is visszavonulót fújt. A végletekig kimerülve egyedül jött le a hegyről. Csak akkor tudta meg, hogy legjobb barátja nem tért vissza. Sajnos, azóta már ő sincs közöttünk...

Érdekessége az idei tavaszi szezonnak az Annapurnán, hogy a 77 éves (!) spanyol hegymászó, Carlos Soria harmadszor próbálkozik vele, ráadásul két nyolcezrest is szeretne egymás után elérni. A másik a Dhaulaghiri, melynek ötödször fut neki. Ha sikerül neki, már csak egy csúcs fog hiányozni a 14 nyolcezresből: a Shishapangma főcsúcsa.

*A hazai médiában többnyire csak két megmászatlan nyolcezresről írnak (a K2 a másik), de a Shishapangmának sincs még „érvényes” magyar megmászása. A hegynek ugyanis több csúcsa emelkedik nyolcezer méter fölé. Hiába járt már rajta több magyar hegymászó is, mindannyian a 8008 méteres Központi-csúcsot érték el. A főcsúcs azonban 8027 m magas, melyet a Központi-csúcsról egy rettentően kitett, pengeéles, hópárkányokkal teli és hosszú hógerincen keresztül lehet elérni. A mászók többsége a könnyebben elérhető Központi-csúcsról visszafordul. A Dr. Nagy Sándor vezette első magyar expedíciónak 1987-ben még nem álltak rendelkezésére ezek az információk, így ők valószínűleg nem is tudták, hogy nem a hegy legmagasabb pontján állnak. Lesták Erzsébet 2013-as mászása alkalmával a főcsúcs volt a célja, de az időjárási körülmények miatt ő is csak a Központi-csúcsot érte el.

Hirdetés