42 órás csúcstámadás Garfielddal Hír

Kakuk András
Kakuk András
2014/06/11
Klein Dávid újra itthon  
Hirdetés

64 nap után visszatért Magyarországra Klein Dávid, aki SPAR Everest Expedíció keretein belül a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászását tűzte ki célul. Bár a csúcs elérése nem sikerült, Klein Dávid az úgynevezett második lépcső fölé jutott, ami 8700 méter feletti magasságot jelent. Ez az eredmény az idei legjobb oxigénpalack nélküli hegymászó teljesítmény az Everesten. A magyar expedíciózás történetében utoljára 2002-ben – 12 éve – járt ilyen magasságban palack nélkül magyar alpinista.

Klein Dávid egy nepáli hegymászóval Ang Mingmával egy nemzetközi expedícióhoz csatlakozva próbálta meghódítani a világ legmagasabb hegyét. Erőfeszítéseiket a Spar támogatta, aki segítőként, mászótársként és helyszíni tudósítóként Garfieldot nevezte a csapatba.

Mászótársak egymás között Forrás: Sparexpedicio.hu
Mászótársak egymás között
Kép forrása: Sparexpedicio.hu

Még több képhez kattints!

Bár Garfield jelenléte meglehetősen eltér a megszokott expedíciós formaságoktól, Saltzer Kornéltól a Spar ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy Dávid korábbi Everest-fotói, hegymászó tanácsai, illetve a hegyek élővilágát bemutató ismeretterjesztő anyagok a Hegymánia album terjesztésével több százezer háztartásba jutottak el az elmúlt hetekben, s várhatóan a gyermekek évekig használni fogják az album tudástárát. Az expedíció névadó szponzoraként elégedettek Dávid sportteljesítményével, hiszen egyéni rekordot állított be, így példát tudott mutatni olyan értékek mentén, mint akaraterő, kitartás, környezetvédelem és természetszeretet.

A legtöbb expedíció során a résztvevők minden szemetet lehoznak magukkal, még a wc tartalmát is, a mostani Spar expedíció során ezen felül az áramot is napelemmel termelték a megszokott dízel generátor helyett.

Dávid kitartására pedig ezentúl is nagy szükség lesz, hiszen ez expedíció sikertelen csúcstámadással végződött és a hegymászó a SPAR Everest Expedíció záró sajtótájékoztatóján bejelentette: természetesen folytatja az expedíciós hegymászást.
Most más csúcsok következnek, de – ha nem is jövőre –, a következő években elképzelhető, hogy visszatér a Mount Everestre, s újra megpróbálja oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb csúcsát.

A sikertelen kísérlet kapcsán elmondta, hogy az akklimatizációs program után egy rendkívül hosszú várakozásra kényszerültek az erős szél miatt. A csúcstámadás során a vártnál lassabbak voltak Ang Mingma mászótársával, akinek ráadásul és a szükséges kettő helyett – egy technikai hiba miatt – csak egy oxigénpalack állt rendelkezésére.

A visszafordulásról végül akkor hoztam meg a döntést, amikor ő és az alaptábor-vezetőm, Török Edina véleménye határozottan egybecsengett.
Az ereszkedés jó ütemben haladt, de 8300 méteren 42 óra talpon lét után beestem a sátramba. Egy-két órával korábban még nem éreztem jelét annak, hogy kifutok az időből és az erőmből.

Közel volt... Forrás: Sparexpedicio.hu
Közel volt...
Kép forrása: Sparexpedicio.hu

Még több képhez kattints!

Bár egy második csúcstámadás logisztikáját kiépítette, a monszun előszele, egy jelentős mennyiségű havazás lehetetlenné tette, hogy újabb próbát tegyen.

Hirdetés