Suunto Ambit 2S teszt Hír

Suunto Ambit 2S teszt Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2013/07/24
Egy óra triatlonosoknak és azoknak, akik nem egy sportot űznek
Hirdetés

Ugyanarra az infókra van szükségünk úszás közben, mint kerékpározás során? Hát nem. Egészen másokra. De mást igényel túrázás, mást a sífutás és mást bármilyen sport. Akkor szabjuk személyre, állítsuk be úgy, ahogy nekünk tetszik. Sőt, találjunk ki magunk multisportokat! Mely akár a tollaslabda és nyílt vízi úszás kombinációja is lehet, tényleg teljesen mindegy, az viszont biztos, hogy közben nem kell megállítani az órát, elég sportágat váltani és kész.

A Suunto Ambit egy évvel ezelőtt volt a karomon. Akkor nagyon tetszett az óra, noha néhány funkciót hiányoltam róla, mint például a multisport üzemmódot. Most azt kell mondanom, hogy az Ambit 2S-nél jobb óra nem volt rajtam sport közben.

Mit is kínál az Ambit 2 termékcsalád?
A második generáció kettévált. Külön lehet kapni a túrázóknak, hegymászóknak fejlesztett változatot. Így vannak pulzusmérés nélküli órák, melyek navigáció és időjárás előrejelzés területén többet tudnak, és a sportolóknak fejlesztett 2S óra, melybe az előbbiek helyett a pulzuselemzés és a multisport mód a fő funkció. Ezzel a megoldással céltudatosabb lett a Suunto, és így valójában olyan órákat kapunk, melyek tényleg csak a számunkra fontos funkciókat tartalmazzák.

Suunto Ambit 2S
Azokat a tulajdonságok, amelyekben megegyezik az Ambit és az Ambit 2S, nem írom le újra, igyekszem a plusz dolgokat kiemelni a tesztben (az Ambit tesztet itt olvashatjátok ).
Mint minden óra, ez is edzés közben azt mutatja, amit mi beállítunk. Minden egyes edzéshez 8 képernyő rendelhető, melyeken egyesével 3 adat jeleníthető meg. Ehhez a klasszikus szabadidős sportokon túl, ahogy már említettem, egyéni multisportokat is létrehozhatunk hozzárendelve azokat az adatokat, amiket szeretnénk, hogy mérjen. Így született meg számomra a kombinált edzés, vagyis kerékpár, egyéb (melyet az öltözésre állítottam be) végül futás. Az órán indulás előtt kiválasztjuk a megfelelő sportfunkciót és már mehetünk is edzeni.

Úszás medencében
Indítás után azonnal rákérdez, hogy mekkora medencébe ugrunk be, majd elindul az óra GPS nélkül. Mindenképpen tanítsuk meg az órát arra, hogy milyen úszásnemben úszunk, különben elég érdekes adatokat láthatunk viszont letöltés után. Az Ambit 2s így megtanulja, és később automatikusan felismeri az úszásnemeket, méri a tempószámot, méri a megtett távolságot. Az elsőt szinte 100%-os pontossággal, a másodikat némi ráhagyással, a harmadikat +/- 25 m-rel teszi, 25-ös medencében. Mégis hogyan lehet a kákán csomót keresni? Nem arra gondolok, hogy olcsón veszem, drágán adom, hanem arra, hogy „csak” 4 úszásnemet lehet beállítani. Sem lábtempót, sem technikai (egykaros, kivárásos) úszásokat nem mér pontosan, hiszen nem tudja, hogy épp mit vergődünk a vízben és ez milyen úszásnemnek felel meg.
Abban a pillanatban, ahogy érzékeli azt, hogy úszunk, eltűnik a képernyő, egy úszófigura jelenik meg rajta és csak a stoppert lehet látni. Amint megállunk a falnál, előjön a fő képernyő, az átlagos tempó (tiszta úszóidő/távolság) illetve, hogy hol tartunk, hány métert úsztunk idáig. Remek dolog például hosszabb távokra használni a medencében, például 1500-2000 méterre. Így láthatjuk azt, hogy a percenkénti kartempószám hogyan változik a táv során. Ha nő a tempószám, akkor romlik technikánk és fáradunk. Egy új-zélandi úszóedzőtől megkérdezték egyszer, hogyan lehet gyorsabban úszni. A válasz egyszerű volt: számold a kartempódat! Az órát így kell megtanítani az úszásunkra:

Úszás nyílt vízben
A GPS azonnal keresi a műholdakat és ebből számolja az úszótempót. Ez relatív pontos mérést eredményez. Azt azonban minden GPS esetében tudni kell, hogy minél lassabbak vagyunk annál pontatlanabb. Ha egy helyben megállunk egy GPS-szel akkor egy 5-10 méter sugarú körben fog minket „mozgatni”. Az úszás lassabb tempója miatt így egy kimért, 1500 méteres versenyen 1680 métert mért úgy, hogy a szárazföldre is tett úszóútvonalat. A nagy képernyő egyébként a víz alatt is jól látható, már ha a vízben a látótávolság miatt lehetséges ilyen. Nagyon fontos, hogy az óra gombjait nem nyomogatjuk a víz alatt.
A movescounton ITT meg is nézhetitek

Multisport
A köridős gombot 2 mp-ig kell lenyomni és már vált is a következő sportra. A triatlon funkciót én azonnal meghackeltem, ugyanis úszás, kerékpározás és futás volt benne. Ha én órát viselek egy versenyen, akkor nekem kell a pontos idő, mikor mit csináltam. Nem chipszőnyeg ideje, és nem az a bringás idő, melyben a depóidők is benne vannak. Ezért az úszás után, egyéb sport, majd kerékpározás, majd egyéb sport, majd futás funkciókra állítottam. Én is és egy barátom is tesztelte az Ambit 2S-t egy-egy triatlon versenyen. Sajnos mindketten megszenvedtünk a 2 mp-ig lenyomva tartjuk úgy vált sportot megoldással, ugyanis nekem sikerült lezárnom a billentyűket, melyet csak a célban észleltem, míg ő nem váltott depóról kerékpárra, majd ismét depóra és végül futásra, így triatlon helyett úszás, egyéb sport, kerékpározás lett a végeredmény. Egy szó, mint száz, ezt meg kell szokni, vagy csak szimplán bénák voltunk…

Technikai leírás
Kicsit könnyebb lett, mint az Ambit, így a 2S 72 g-mal mérlegelt. Megjelenésre is sokkal előkelőbb, elegánsabb lett elődjénél. Az akkumulátor 1 másodperces GPS rögzítés és pulzusmérés mellett 8 órát bír ki, így egy Ironman során igyekezni kell egy kicsit, vagy GPS helyett kerékpáros szenzorral felvenni a sebességet, futáson pedig FootPOD-dal mérni. Azért valljuk be, 8 órát ritkán edz bárki egy huzamban. A töltés és adatátvitel egy USB kábellel történik és az adatok a Movescount.com oldalon landolnak, ahol a megváltozott felület és kibővített funkcióknak köszönhetően nagyon kényelmes és logikus lett az edzésnapló vezetése. És persze mit ér ma technika, ha nincsenek applikációk. Márpedig vannak, és számuk a végtelen felé közelít, sőt még írhatunk is magunknak ilyet. Így annyi féle módon turbózható az óra tudása, hogy hihetetlen, vagyök például a hány sörnyi kalóriát égettem el funkció, hogy egyet kiemeljek a sok közül.

Összesítés
Ezt az órát azoknak találták ki, akik nem egy sportágat űznek. Minden fontos funkció megtalálható rajta. Kicsit megijedtem, amikor a Suunto leállította a T6d gyártást, de így, hogy a kezemben volt az Ambit 2S megnyugodtam, maradt a Suuntónak profi multisportórája.

Az órát tesztelésre a Suunto magyarországi forgalmazójától, a Amer Sports fióktelepétől kaptuk. Köszönjük. 

Hirdetés