Kipróbáltuk a Chi futás tanfolyamot 

Kipróbáltuk a Chi futás tanfolyamot 

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2021/02/19
Színtiszta futótechnika 6 órában a hatékonyabb, gazdaságosabb, sérülésmentes és szép futásért.
Hirdetés

Chi futás

Éppen a Profi edzésterv – Hol kaphatok segítséget? cikkünk anyaggyűjtő fázisában voltam, amikor a neten elszántan szörfözgetve a találatok közt felbukkant a Chi Running Hungary – fussjobban.hu - oldala. Egy gyors csekkolás során kiderült, hogy itt nem találok majd a készülő cikkhez kapcsolódó edzéstervezés-szolgáltatást, de ettől függetlenül tovább böngésztem, és az első körben olvasottak rögtön felkeltették a kíváncsiságom. Felírtam magamnak a témaötletet: chi futás!!!!

A Chi futás azoknak szól, akik...

- újra és újra lesérülnek

- egy korábbi sérülés miatt félnek az újrakezdéstől 

- most kezdenek el futni, és nem tudják, hogyan tegyék meg az első lépéseket 

- szeretnének jobban, hatékonyabban, kevesebb energiával, gyorsabban, fájdalom nélkül futni

- nem fejlődnek olyan tempóban, ahogy szeretnének 

- nem érik el a kívánt eredményeket

- satöbbi, ésatöbbi, stb...

És hát a futótársadalom jó része beleillik a fenti halmazok valamelyikébe. Nem is véletlen, hogy a futó fórumok, futással kapcsolatos oldalak rendszeresen szót ejtenek a sportsérülésekről, rehabilitációról, sérülések elkerülésének lehetséges módszereiről, vagy arról, hogy hogyan készüljünk fel egy versenyre, hogyan alapozzunk télen, hogyan fussunk emelkedőn, terepen, sötétben vagy ultra távokon.

Kipróbáltuk a Chi futás tanfolyamot -1
Színtiszta futótechnika
Kipróbáltuk a Chi futás tanfolyamot -1
Forrás: facebook.com/chirunninghungary

Chi Running alaptanfolyam

A weboldal rövid áttekintése bőven elég löketet adott ahhoz, hogy a Tanfolyamok menüpontra kattintva pár lépéssel bejelentkezzek egy egész napos Chi Running alaptanfolyamra, ahol - az ígéret szerint - egy rakás elméleti és gyakorlati feladat révén megismerkedhetek magával a chi futással és annak alapelveivel.

A tanfolyam ára első blikkre kicsit borsos (29 900 ft), de ha jobban belegondol az ember, mennyi pénzt költ el futócipőre, - ruhákra, kütyükre, verseny-nevezésekre, regeneráló krémekre és akár egy sérülés után a gyógytornászra vagy mozgásterapeutára, ez igen elenyésző összeg. Aki kevesebbért szeretné mindezt megkaparintani, és most azonnal nekiállna kutatni hasonló tanfolyamok után, annak szólunk, hogy ne tegye. A tanfolyamot az ország egyetlen, nemzetközileg akkreditált Chi Running oktatója, Malatinszky Szofia futó, triatlonista, egykori díjugrató tartja, aki maga is számtalan lovasbaleset miatti törésől és szakadásból, valamint félreterhelésből adódó fáradásos combnyak-törés miatt kezdett futótechnikája finomításába. Így jutott el végül a Chi futáshoz, valamint a duplatávú Ironman világbajnoki címhez is.

Színtiszta  futótechnika

A budapesti tornateremben zajló 6 órás tanfolyam rövid bemutatkozással kezdődött, ahol kiderült, hogy a legtöbben gyorsabban, könnyedebben és szebben szeretnének futni, mások félmaratonra készülnek, vagy éppen egy sérülés miatt lassultak be, és szeretnék kíméletesen, sérülésmentesen folytatni futókarrierjüket. A bemutatkozás után Szofi összefoglalta, hogy milyen témákban fogunk gyakorlatokat végezni, eközben az is kiderült, mitől chi futás a chi futás, és azt is megtudtuk, melyek a chi futás ún. formafókuszai, melyekre az egész módszer épül. Ráadásul mindezt némi fascia-szemlélettel kiegészítve.

Mi az a Chi futás?

Nem más, mint egy futótechnika és az ehhez kapcsolódó módszertan, melynek célja az energiatakarékos és sérülésmentes futás. Egy olyan futás, ami az – erőfutással ellentétben - anatómia, a fizika és a természet törvényeit, valamint a testre ható erőket használja fel.
Kipróbáltuk a Chi futás tanfolyamot -2
Chi futás
Kipróbáltuk a Chi futás tanfolyamot -2
Forrás: facebook.com/chirunninghungary

Abból az egyszerű fizikai tényből indul ki, miszerint futás közben két erő befolyásolja a mozgásunkat, az egyik a gravitáció lefelé húzó ereje, a másik pedig a szembejövő út ránk ható ereje. A Chi futásban az tanulható meg, hogyan lehet ezzel a két erővel együttműködni, hogyan lehet velük „szövetséget” kötve erőfeszítésmentesen, könnyedebben, szebben, sérülésmentesen futni. Nagyjából úgy, ahogy még kisgyerekként futkároztunk a játszótéren, amikor még senki sem mondta meg, hogyan, milyen cipőben, milyen karmozgással kell mozognunk.

Ez a Danny Dreyer amerikai ultrafutó által 1999-re kifejlesztett módszer megtanít arra, hogyan lehet a futó a saját testének az ura és egyben a saját legjobb edzője is azáltal, hogy a futáshoz a lehető legoptimálisabb körülményeket biztosítja, és hagyja, hogy a mozgás során az életenergia - a chi - átjárja a testét. A chi futás alapelve a taichi egyik fő elvével azonos, ez pedig a ’vattába csomagolt acéltű’ elve, ami a test valamennyi mozgásának alapja. A chi futásban a hangsúly a központból indított futás megtanulásán van, és minél jobban sikerül ezt elsajátítani, futásunk annál kevésbé függ a lábainktól. 

Kipróbáltuk a Chi futás tanfolyamot -4
Vattába csomagolt acéltű
Kipróbáltuk a Chi futás tanfolyamot -4
Forrás: facebook.com/chirunninghungary
A tanfolyam lépésről-lépésre rávezet, hogyan legyél te is egy vattába csomagolt acéltű...

#1 Testtartás

A tanfolyam első része a helyes pozíció, azaz a helyes testtartás beállításáról, gyakorlásáról szólt. Ez az a rész, ahol a megérezhető az a bizonyos „acéltű” stabilitású core, ami az egész futómozgás középpontját (súlypontját) adja, és amihez képest a mozgó részek – karok, lábak, vállak medence – a vatta könnyedségével, lágyan mozognak.

#2 Dőlés

Megtanultuk és konkrét gyakorlati feladatok során kipróbáltuk a bokából történő dőlést, ami nem más a Chi futáson belül, mint a gázpedál, hiszen ennek mértéke határozza meg a gravitáció hatásfokát, ezáltal a futásunk tempóját is. Röviden: nagyobb dőlésnél gyorsabbak, kisebbnél lassabbak leszünk.

#3 Alsótest

Számomra - sarokra érkező és lábszárat, Achilles-t nem kímélő futóként - a legnehezebb rész a lábak „kikapcsolása”, és a teljesen passzív lábszárral, enyhe sarokemeléssel és a láb hátralendítésével való futás gyakorlása volt. További extra nehézséget jelentett a sarok helyett a talpközépre való érkezés, ami a Chi futásnak szintén íratlan szabálya.

#4 Medencefordítás

Gyakoroltuk, hogyan hagyhatjuk szabadon, de vízszintes helyzetben hátrafelé fordulni a medencét, ezáltal hogyan engedhetjük a medencével együtt szabadon, hátra lengeni a lábat, anélkül, hogy túlzott terhelést kapnának az ízületek, inak, szalagok.

#5 Karmunka

Egy igencsak mostohagyerekként kezelt témával is foglalkoztunk, ez pedig a kar, váll témája. Gyakoroltuk, hogyan lazítsuk ezt a futás közben ingaként működő testtájat, merre és meddig lendítsük az erőfeszítésmentes futás érdekében, milyen szögben hajlítsuk a könyököt, hogyan tartsuk a kézfejet.

#6 Sebességfokozatok, ritmus, lépéshossz

A tanfolyam utolsó etapjában kiderült, hogy a Chi futás szerint minden futó négysebességes. Ami az első három sebességnél nem igazán változik, az a lépésszám, amivel a láb a földet éri. Ez pedig testmagasságtól függően változik, nagy általánosságban 170-180 lépés/percben határozható meg. Konkrét gyakorlatok során is megtapasztaltuk, hogy ugyanannyi lépésszámnál úgy lehet gyorsítani, ha növeljük a lépéshosszt és még több dőlést adunk a futásba. Itt, a lépésszám beállításánál jött a képbe a metronóm is. Azóta én már be is szereztem egy ruhára (eredetileg kottára) csíptethető verziót, amivel az egyenletes ütemben/lépésszámmal történő futást gyakorlom.

Kipróbáltuk a Chi futás tanfolyamot -5
Malatinszky Szofia
Kipróbáltuk a Chi futás tanfolyamot -5
Forrás: facebook.com/chirunninghungary

Chi futás a gyakorlatban

Miután a fentiek összálltak chi gyaloglássá, majd futássá, jöhetett a szembesülés a valósággal.  Szofi egyenként levideózta a futásainkat, amiket közösen végig is néztünk, és közben elemeztük a látottakat. A normál és lassított képkockákból kiderült, kinél mit kell még javítani (karlengetés, púpos hát, pucsítás, sarkazás, felhúzott váll, merev karok, ökölbe szorított kéz, stb.) és az is, mi lett szép/szebb a futásban.

Hogyan leszek én igazi Chi futó?

Fontos tudnod, hogy az egynapos tanfolyammal a hátad mögött még nem leszel profi chi futó. A futásra is igaz - mint minden más tevékenységre, amiben jobb, szebb, hatékonyabb, gyorsabb stb. szeretnél lenni, amiben szeretnéd átélni a flow élményt -, hogy gyakorlással fejleszthető, finomítható, betartva a fokozatosság elvét, és figyelve a megérezve a test igényeit. Ám ezen felül a tanfolyam ad egy nagy adag motivációt, inspirációt is ahhoz, hogy életed előtted álló futólépéseit sérülésmentesen, gazdaságosan és örömmel tedd meg.

Akik az alaptanfolyamot elvégzik, lehetőségük van későbbiekben rendszeresen eljárni edzésekre, és akár haladó tanfolyamon is tovább mélyíthetik az itt megszerzett tudást. Ezen kívül pedig ott van a könyvesboltok polcain Danny Dreyer magyarul is megjelent Chi Futás című könyve, ami további gyakorlati tippeket ad a chi futás elsajátításához, gyakorlásához. A könyvet kiegészítő olvasmányként én is ajánlom, és magam is olvastam. De csak ebből - magamtól - nem állnék neki; sokkal hatékonyabb a személyes jelenlétű tanfolyam, mert kell, hogy már az elejétől fogva helyesen értelmezzük és sajátítsuk el az alaplépéseket, és legyen valaki, aki azonnal kijavítja a hibákat, mielőtt azok rögzülnének. 

Kipróbáltuk a Chi futás tanfolyamot -3
Chi futás
Kipróbáltuk a Chi futás tanfolyamot -3
Forrás: facebook.com/chirunninghungary

Kinek ajánljuk?

A tanfolyamot ajánlom azoknak, akik utoljára tesiórán futottak, és most rájöttek, hogy szeretnének komolyabban foglalkozni ezzel a csodás, az emberi test számára természetes testmozgással, de nem tudják, hogyan tegyék meg az első lépéseket. Azoknak is hasznos lesz ez a pár óra, akik szeretnének úgy futni, mint az instán szökellő „gazella-futók”. És nem hiúságból, hanem azért, mert a szép futás nagyjából egyet jelent az anatómiailag helyes, egészséges és sérülésmentes, könnyed és gazdaságos futással.

Továbbá ajánlom azoknak, akik rendszeresen futnak, de futókarrierjükből kimaradtak a futósulik, futótechnikai edzések, továbbá átaludták a bioszóráknak a mozgás szervrendszeréről, valamint a fizikaórák gravitációról szóló részeit. És azoknak is hasznos lehet a tanfolyam, akiknek nem egy kész, kipipált projekt egy-egy futás, hanem egy mindig csiszolható, finom hangolható és örömteli gyakorlás.  

A Chi futásról bővebben itt olvashatsz

Chirunning.com

Hirdetés