Ki az a Salming Running Boy??? Hír

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2019/03/06
Futás közben a legnehezebb kérdésekre is érkezik válasz
Hirdetés

Csorba Gábort – azaz Salming Running Boyt - nemrég futónagykövetévé választotta a Salming cég. Saját elmondása szerint mindig is a család csigája volt, csak álmodozott arról, hogy egyszer olyan bámulatos lábizmai lesznek, mint atléta édesapjának. Aztán egyszer csak meghozta a döntés: ha már nem lehet olyan gyors, mint sprinter alkatú bátyja vagy édesapja, akkor a kitartásával kezd valamit.

Futáshoz vezető útjáról, futásról, sikerekről, kudarcokról és kedvenc cipőiről is kérdeztük.

 

Salming Running Boy

Hogyan kerültél kapcsolatba a futással?

A régi emlékek és a személyes kötődés fontos. Édesapám atléta volt, bámulatos lábizmokkal. Vádlija úgy feszült a lábszárán, hogy a gumírozott zoknija nem volt képes lekövetni a formáját. Erőt és magabiztosságot sugárzott. Gyermekként én is ilyet akartam magamnak. Bátyám is jó sportoló volt, robbanékony, sprinter alkat. Én voltam a család csigája. Zavart a dolog, és hoztam egy döntést. Ha már nem lehetek gyors, akkor leszek kitartó! 13 évesen még nem a futást, hanem az országúti kerékpárt választottam, versenyző lettem. A futás 2013-ban felnőttként érkezett az életembe. Egy rendes bringaedzés 4-6 órás, a futás pedig megvan másfél óra alatt. Az időtényező fontos szempont volt akkoriban és váltottam. Aztán persze beszippantott, mint Dorothyt a Tornádó.

 

Ha már nem lehetek gyors, akkor leszek kitartó!
 

Mindig jó futó voltál?

Ha leszámítjuk a kudarcélményekkel megfűszerezett gyermekéveket, azt mondom, igen. A bringából hoztam állóképességet, nagyfokú szenvedni tudást és mentális erőt. A súlyommal szerencsére sosem volt problémám (67 kg). Ha az ízületeidet nem csapod szét, akkor az én kombinációmmal már nem fogsz hátul kullogni. Valószínűleg tehetséget is kaptam, mert egy évnyi futás után megérkeztek a kisebb versenyeken elért dobogós helyezések is.

Hogyan néz ki egy heted edzések szempontjából?

Szemérmetlenül keveset edzek, erre nem vagyok büszke. Azon dolgozunk, hogy szép finoman növeljük. Eddig heti négyet futottam, január végétől már heti ötöt. A cél elérni a heti 80 km-t.

Mit dolgozol, és ezt hogyan egyezteted össze a futós karriereddel?

Egy nagy borkereskedés kiskereskedelmi részlegén vagyok területi vezető. A hétköznapi edzéseket késő délutánonként/este szoktam elvégezni. Hétvégéim általában szabadok.

Hogyan töltődsz fel a futóedzések között? Milyen kiegészítő mozgást végzel?

Mozival, színházzal, családi programokkal kapcsolódom ki. És imádom az űrkutatást is. Komolyan! Örök szerelem az országúti kerékpár, de sokat túrázom, hegyet mászom. Kondizni lusta vagyok – és tudom, hogy ez hiba, javaslom is, hogy Ti ne így csináljátok!

 

 

Salming Running Boy Forrás: Salming Running Boy Facebook
Salming Running Boy
Kép forrása: Salming Running Boy Facebook

 

 

Milyen futó edzéstervet követsz?

Célversenyekből visszafelé számolt tervet követek, folyamatosan figyeljük az események dinamikáját, így meglehetősen pörgős és színes a menetrendem. Heti három fartlek/tempófutás a megszokott, és minden egyes edzésnek célja van. Hétvégén, ha nincs verseny, kényelmes, egyenletes tempójú (4:15/km) hosszabb futás a jutalmam.

Van speckó étrend, amit követsz?

Szeretem jutalmazni magam, jókat eszem, jókat iszom, de semmiből nem sokat. Marhát, lassan emészthetőt csak ritkán eszem. Édességet is fogyasztok, de nem nasizom. Csak a felesleges bénaságokat hagyom el, amit unalomból vagy bambaságból vinnék be.

Vannak edzőid, segítőid? Kiket választasz kísérőnek a versenyekre?

Oláh Tomi az én barátom és futóedzőm egy személyben. Nem akárkiről van szó, sokra tartom őt mind sportolói, mind emberi kvalitásai miatt. Hálás vagyok, hogy vele dolgozhatok! Ridegtartáson nőttem fel, így 20 km alatti versenyen – a nyári eseményeket leszámítva - ritkán van szükségem frissítésre, de a versenyekre sosem megyek egyedül. Barátaimra, családtagjaimra mindig számíthatok.

Van példaképed?

Igen. Eliud Kipchoge. Nem azért, mert szupersztár atléta, hanem azért, ahogy azt megéli, képviseli. Nyugodt, magabiztos, profi. Mosolyog a szeme, nézzétek meg! Helyén van az az ember. Számomra ő a követendő példa.

 

Eliud Kipchoge 34 éves olimpiai és világbajnok kenyai futó, minden idők legeredményesebb maratonistája, aki 2018 szeptemberében a Berlini Maratonon 2:01:39-es idővel új világcsúcsot futott.

 

Egyedül vagy társaságban? Hogy szeretsz futni? Zenére? Ha igen, ezt hogyan választod ki?

Társasági ember vagyok, de az edzéseimet általában egyedül végzem. Egyrészt, mert egyedi a programja, nehéz lenne másnak pont azt lekövetni, másrészt mert olyan szellemi és fizikai állapotba juttat, amit jó egyedül megélni.

Konzervatóriumba jártam, máig életem központi eleme a zene. Tudom és látom, mennyien futnak muzsikát hallgatva, amit tiszteletben tartok, bár másban hiszek. Ha futás közben zenét hallgatsz, eltompítod a legfontosabb ütemet, a belső ritmusodat, a szíved hangját. Igen, a zene szórakoztat, de a futás ennél sokkal többet ad, ha esélyt adsz neki, hogy kiteljesedjen! „Füles” nélkül egyre jobban meghallod a természet hangjait, aminek te vagy a középpontjában. Kezdesz közelíteni valami gyökeres, egyetemes érzéshez. A futás légzésgyakorlat, a futás meditáció. Futás közben a legnehezebb kérdésekre is érkezik válasz, ha zaj nélkül engedjük átjönni az infót. Ez az, ami annyira rohadt jó benne! Ezt keresem minden futásomban.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

40 éves leszek egy hónap múlva. Arra vagyok legbüszkébb, hogy most vagyok életem formájában. Az elmúlt négy versenyemről 1 bronz, 1 ezüst és 2 arany érmet hoztam el. Bízom benne, hogy továbbra is sikeres évem lesz, és bőven van lehetőségem fejlődni.

Melyikre nem?

A fiaskók általában amatőr hozzáállásból, a felkészültség hiányából származnak. A hibákat mindig kiértékelem, feldolgozom, de nem cipelem tovább. Életemben egyszer adtam fel futóversenyt, 2000-ben. Nem vettem komolyan a távot, a körülményeket, és saját magamat. Megtanultam a leckét, tudom, mire vagyok képes, ritkán ér meglepetés versenyeken.

 

 

Salming Running Boy Forrás: Salming Running Boy Facebook
Salming Running Boy
Kép forrása: Salming Running Boy Facebook

 

 

Hogyan lettél a Salming futónagykövete? Többen is vagytok, akik a cég "arcai" lettek, szerinted miért esett Rád is a választás?

Mélypataki Réka, KisTri Team-es csapattársam ajánlott a Salming figyelmébe, aki szintén nagykövet, ő tudta, hogy egész jó futó vagyok. A bemutatkozás után talán azért esett rám a választás, mert az én példám sokaknak elérhető. Nem vagyok a legjobb, de már nagyon jó. 30-as éveim végén járok, van munkám, van hobbim, magánéletem, és mindemellett fontos a fizikai állapotom megőrzése, fejlesztése. 40 az új 30?

Ebben nincs semmi barbatrükk, tiszta és átlátható. Nincs hátszél, nincs különleges technológia, nincs dopping. Csak némi minőségi munka és céltudatosság. Persze 25 évnyi sportolói múltat felnőttként behozni már nem lehet, mégis megélhető valami nagyon hasonló. A felnőttkori sportolás öröme és a fejlődés. Ami bárkinek elérhető!

Ha egy szóval kéne összefoglalnod, mit mondanál a Salming cipőkre?

Inkább három szóval, ha szabad: Neutrális, divatos, menő.

Hány futócipőd van? Van kedvenced?

Párhuzamosan használok többfélét, különböző edzéstípusokra. Négyhavi tesztelés után végül két modell maradt, nincs is másom: Speed 6 aszfaltra, és OT Comp az erdőbe. Mindkettő csuka gyors, karcsú és pillekönnyű. Imádom őket! 5 percen belüli kilométerekre tervezték. A Vivicittára talán felhúzok a lábamra egy Race 6-t!

 

 

Salming OT Comp Forrás: Salming Running Boy Facebook
Salming OT Comp
Kép forrása: Salming Running Boy Facebook

 

 

A funkción kívül, milyen szempont szerint választasz cipőt?

A kényelem a legfontosabb, hogy szépen kövesse a lábam formáját. Ezt zsigerileg döntöm el, abban a pillanatban, hogy belebújtam. Jó, ha tudom variálni a különböző párnázottságot, hogy ne mindig ugyanott gyötörjem a lábamat, így a sérülés veszélye is kisebb. Végül pedig számít a külső, a vagány színösszeállítás. Szeretem, ha passzolnak egymáshoz a cuccaim. Kimondhatjuk, piperkőc gyerek vagyok.

Idén milyen fontosabb versenyeid lesznek, milyen eredményekre számítasz, mit vársz magadtól?

Jó formában vagyok, nagyok az elvárások magammal szemben:

Április 14. Vivicitta 10 km – egyéni csúcs, 00:36:00 alatt.

Augusztus 10. Triatlon hosszú távú OB, Nagyatád – magyar bajnoki cím váltóban

Szeptember 8. Wizzair félmaraton – egyéni csúcs, 1:18:00 alatt.

 

Gáborról aktuális infók, történések Facebook-oldalán...
És ha már itt vagy, kövesd a Salming Facebook és Instagram oldalát is...
Gábor futócipőiről és a többi Salming futócipő-modellről itt találsz infót...

 

Futás közben a legnehezebb kérdésekre is érkezik válasz

 

Hirdetés