Salming Speed 6 Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2018/03/19
Gyors edzésekre és versenyzésre tervezve
Hirdetés

A tesztpaletta egyik legszínesebb, legfeltűnőbb darabja.

 

Salming Speed 6 Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Salming Speed 6
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Súly

230 gramm - közepesen könnyű, kategóriájában jónak számít, versenycipőkhöz képes picit nehezebb.

Osztályzat: 8

 

Párnázottság, kényelem

Kifejezetten szépen megalkotott felsőrész, a sarok és a nyelv megfelelően párnázott. A kényelem inkább a jó alaknak köszönhető, nem a túlzott párnázottságnak. Elöl, a nagy lábujjat egyeseknél nyomhatja a felvitt gumizás, és a ráhegesztett erősítés, ami inkább hosszú futásoknál lehet érdekes. A betét nem túl puha, a kényelmet a talp felöl inkább a picit puhább talp biztosítja. A Salming Speed 6 egyaránt kényelmes a talp és a felsőrész körbeölelése miatt is.

Osztályzat: 9

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A talp vastagságához képest meglepően jól hajlik. Ez a talp puhasága miatt van főleg, de a talp kopóréteg tagoltsága is segíti a hajlást (asak a lábfejnél öt részre oszlik a talp). A nagyon puha talp ellenére nem egy agyonhajtogatható cipő, kellően vissza tudja adni az energiát.

Osztályzat: 8

 

Sarokmegtámasztás

Kifejezetten jó sarokív, megfelelő támasztás oldalirányban és hátul is. A rugalmas talp pláne nem húzza le a sarkat a lábról, de a szivacsozás, és az ív miatt ez egyébként sem veszélyeztet. 

Kevésbé tartja a lábat mint egy terepre, vagy extrém körülmények közé tervezett cipő, de a városi környezetben való futásra elegendő volt a sarokmegtámasztás, ritkán lehetett érezni benne bármiféle mozgást.

Osztályzat: 8

 

Salming Speed 6 Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Salming Speed 6
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Szellőzés, légáteresztés

A hegesztett varrások mellett a cipő fluoreszkáló lapokat is kapott, ami az élénk színével együtt este nagyon jó láthatóságot biztosít. Ez északon (a Salming svéd márka) igen fontos tényező. A sok fényvisszaverő panel azonban amellett, hogy a szövetnek egy igen jó tartást ad, a szellőzést gátolja, igen kevés az a rész, ahol egyáltalán távozni tud a láb által termelt pára. Ebből a szempontból kifejezetten télies cipőnek tűnik. Bár engem nem zavar, és futottam már benne 20 km-t is úgy, hogy nem pállott bele a lábam, a szellőzésére nem lehet büszke.

Osztályzat: 6

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Saroktól indulva egy megfelelően magas támasztás fut végig a talpéleken, belül pedig egy nem túl hivalkodó, de hatékonyan támasztó emelés van a talpában, amit a betét még fokoz. Engedi dolgozni a boltozatot, de nem akadályoz a futásban.

Osztályzat: 9

 

Ütéscsillapítás

A talp anyaga csúcs. Puhaságot érezni, de nem öli meg a dinamikát. Pont elég erőt ad vissza, míg a becsapódási energiák nagy részét elnyeli. Emellett a sarok le is van egy picit csapva, hogy még jobban tompítsa az erőket.

Osztályzat: 9

 

Dinamika

6 mm-es droppal eleve a kicsit aktívabb futókat célozza meg. Egy jó 10km-re vagy félmaratonra tökéletes, és emiatt inkább elöl vagy középen landol a futó - a közép talp tehát korlátozottan vesz részt a mozgásban, de amennyi erőt vissza kell adni egy dinamikus futáshoz, azt a talp visszaadja. A sarkosabb futóknak, vagy fáradtság miatti sarkazásnál az átgördítés is igen könnyedén meg, minden döccenés nélkül.

Osztályzat: 8

 

Salming Speed 6 Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Salming Speed 6
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Összegzés

65 pont

A gyors edzések és versenyek tökéletes futócipője, megjelenésével a biztonságra is ügyel, de inkább tavaszi- és őszi időjárás mellett ajánljuk.

Hirdetés