Salming Greyhound

Mozgásvilág RunSquad
2019/03/26
Ettől nem fogsz elhasalni. Mármint szó szerint.
Hirdetés

A Salmingtól szokatlanul vastag (orránál 22 mm-es) talpú futócipő nem szakít a márka alacsony (6 mm) drophoz való hűségével, de megjelenése mindenképp kiemeli a palettából. De a Greyhound talpának nem csak a vastagsága, hanem a tapadása is figyelmet érdemel.

 

Súly

278 gramm (férfi) – 224 gramm (női)

A Salming igyekezett a Greyhound súlyát minél lejjebb venni és a kategóriájában ez sikerült is. Egyáltalán nem nehéz és viselés közben sem érződik annak. Ha a talpa nem lenne ekkora (aminek amúgy meg van az oka) még tempósabb futásokra is alkalmas lehetne ezzel a súllyal.

Osztályzat: 8

 

Salming Greyhound Forrás: Mozgásvilág.hu
Salming Greyhound
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Párnázottság, kényelem

Ezt a cipőt aszfaltra tervezték és arra tökéletes. Minden egyes lépés olyan volt, mintha a régi margitszigeti rekortánon futnánk. Már-már túl puhának is tűnhet, de akinek a térde nem bírja már a terhelést, vagy egyszerűen csak nagyobb kényelemre vágyik, annak egy igazán jó választás lehet. Belülről szépen ki van párnázva, varrások egyáltalán nem zavarnak, szóval attól sem kell félni, hogy valahol kidörzsöli a lábat. A Roomy Toe Box "teknolodzsinak" köszönhetően a lábujjak nagyobb térrel rendelkeznek, ami főleg a talajfogás fázisában hasznos, de a lábujjak dörzsölődésének esélyét is csökkenti.

Osztályzat: 9

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A talpban az úgynevezett Recoil Plus EVA hab anyagot használtak, amely nagyon hasonló az adidas boost talpához. Elég jó rugalmasságot add a cipőnek úgy, hogy nem egy kis talpú cipőről van szó. Futás közben is érezhető, hogy semmi olyan merevítés nincs benne, ami gátolná a rugalmasságát, sarokra érkezésnél szépen segíti az átgördülést. Aktívabb futásnál már viszont erősebben dominál a puhasága, ami elvesz a rugalmasságból.

Osztályzat: 8

 

Sarokmegtámasztás

A Salming tervezői igyekeztek úgy kialakítani a sarkát, hogy minél kevesebb anyag legyen benne (súlycsökkentés miatt), de úgy hogy ne legyen kényelmetlen benne futni. Törekvéseik nem voltak hiábavalók, mert ezen a ponton maximálisra vizsgázott a Greyhound.

Osztályzat: 10

 

Salming Greyhound Forrás: Mozgásvilág.hu
Salming Greyhound
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Szellőzés, légáteresztés

A 3 rétegű felsőrész egyfelől nem engedi a cipő belsejébe a port és a homokot, másrészt kifelé hatékonyan küldi a párát. Persze viszonylag sűrű szövésről beszélünk, ezért a maximálistól némileg elmarad, de egy 9-es osztályzattal már nem kell szégyenkeznie egyetlen futócipőnek sem.

Osztályzat: 9

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

A felsőrész nincs túlbonyolítva, az egyszerű hatékonyságra törekedtek vele a tervezők. A 3 rétegű anyag határozottan helyén tartja a lábat, tökéletes illeszkedést és jó szellőzést is biztosít. Volt egy olyan enyhe érzésünk, mintha befelé igyekezne dönteni a lábat, de ettől függetlenül egy kellően stabil cipőről van szó. 

A stabil érzés növelésében amúgy nagy szerepe van a Vibram XS Trek vegyületének, amely egyrészt jóval tartósabb, másrészt kimagasló tapadást biztosít akár nedves, akár poros kemény felületen.

Osztályzat: 9

 

Ütéscsillapítás

A puha hab anyagnak köszönhetően nagyon jó az ütéscsillapítása, de még igyekeztek ezt tovább vinni a Recoil középtalpal. Ez a réteg elnyeli az energiát és ezzel tompítja minden egyes lépésünket. Ez egyeseknek picit már puhábbank tűnhet a kelleténél, de a hosszabb, lazább tempójú futásoknál erre van szükség.

Osztályzat: 9

 

Salming Greyhound Forrás: Mozgásvilág.hu
Salming Greyhound
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Dinamika

Az előző pontban említett Recoil Plus technológia az ígéretek szerint 20%-kal nagyobb energiavisszaadást nyújt, mint a Salming sztenderd értéke. A tesztek során sajnos nem tapasztaltuk a kivételes dinamikát, aminek az általunk megszokottnál nagyobb puhaság lehetett az oka. Vagyis lehet, hogy működik a nagyobb energiavisszaadás, de a talp puhasága miatt mégis inkább a kényelmes futás érzése volt erősebb.

Osztályzat: 7

Összegzés: 69 pont

 

A Salming Greyhound egy felsőkategóriás utcai futócipő, ami a Salming hitvallásának megfelelően mindössze 6 mm droppal rendelkezik, de sarka 28 mm magas. Rugalmas és kényelmes, amit főként a kicsit súlyosabb, vagy egyszerűen csak az extra kényelemre vágyó futóknak ajánljunk. Kiemelendő ezen kívül az extra tapadást biztosító talp is, ami nedves, vagy poros csúszós úton jó szolgálatot tesz, tehát lakott területen kívül eső, vagy egyszerűen csak porosabb aszfalton futók számára nagyon jó választás.

  

 

Hirdetés