Mizuno Wave Inspire 15

Mozgásvilág RunSquad
2019/03/25
Gyanús, hogy ez egy sikeres modell.
Hirdetés

A mizuno az egyik kedvenc márkánk, ezért örültünk, hogy tesztelhetjük egy olyan modelljüket, mely már korábban is volt a kezünk között. Illetve, ez esetben a lábunkon.

Ha egy cipőből eljutnak a 15-ik kiadásig, akkor gyanús, hogy egy sikeres modellről van szó. Az inspire esetében a 11-es volt az, mit teszteltünk, és a két cipőt összehasonlítva szépen látszik az, hogy mit akar a Mizuno. Ha nagyon profánok szeretnénk lenni, azt írnánk: semmit.

A talp vastagsága, kiképzése, a WAVE alakja, magassága, mind nagyjából ugyanaz, mint a korábbi modellekben. És legyünk őszinték, ahogy egy autónál a motor, úgy a cipőnél is a talp a lényeg. A felsőrésznél a kötelező ráncfelvarrások mellett látható pár finomság, de a lényeg maradt. Az Isnpire egy relatív olcsó, jól megtámasztott cipő, amely egy igen széles körnek nyújthat futásélményt úgy, hogy a stabilitás mellett a lehető legkönnyebbnek alkották meg. A teszt során igyekeztünk a lassútól a vágtáig, minden sebességgel kipróbálni.

 

Súly

292gramm (férfi) - 247gramm (női modell)

A súlyát nézve az Inspire picit hízott. Nem sokat, 10-15 grammról beszélünk. Abból a szempontból viszont érdekes, hogy a trend inkább abba az irányba megy manapság, hogy a gyártók igyekeznek minél könnyebb cipőket alkotni minden kategóriában. Edzőcipők, különösen a „stability” kategóriában versenybe szálló cipők között ez így sem rossz, de az élvonal helyett most már inkább a középmezőnyben van. Az Inspire esetében azért még bőven elmondhatjuk, hogy aki szeret néha gyorsabban is futni, azt nem a nagy súly fogja megakadályozni abban, hogy fenékig lendítse a sarkát.

Osztályzat: 8

 

Mizuno Wave Inspire 15 férfi Forrás: Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Inspire 15 férfi
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Mizuno Wave Inspire 15 női Forrás: Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Inspire 15 női
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Párnázottság, kényelem

Nagyon kényelmes a cipő. A Mizunoknak hagyományosan picit szélesebb a lábfejük, az Inspire viszont már-már hagyományosan picit szűkebbnek tűnik, ami közkedveltségére máris egy indok lehet. Hosszú futásoknál nagyon kényelmes. Elsősorban aszfalton érvényesül, mert a magas stabil, némileg keményebb talp hepe-hupás erdei ösvényen kicsit döcög, de azért Hármashatár-hegyen sem volt vele gond (utcai futócipő lévén, ez persze rendben is van). Párnázottságból pont annyi van benne, amennyi kell. Feszes, de nagyon jól tartó szivacsosságot kapunk. A talpbetét puha, és optimális magasságig emelkedik belül. A fűzője hagyományosan vastagabb, így nem vág be a lábba akkor sem, ha túlhúznánk. Egyetlen dolgot nem értünk, hogy a Mizuno miért nem szakít ezzel a több mm vastag műanyag logóival. Korábban észrevettük, hogy van annak egy vászon-stabilizáló szerepe. Újabban a modern, hegesztett felsőrészeknél úgy gondoljuk, ezt már másként is meg lehet oldani. A Mizuno jel a rüsztösebb, esetleg húsosabb talpú, avagy alacsony boltozatú futóknál okozhat problémát azzal, hogy egy hosszabb futásnál egészségtelenül be tud vágni, és bizony ilyenkor komoly hólyagokat is idézhet elő. A cipő stabilitása miatt egyébként még konditeremben is jó társ tudott lenni.

Osztályzat: 8

 

Rugalmasság, hajlékonyság

Egy olyan vastag talpnál, mint ami az Inspire-nél van, kötelező ma már a flex zónákat beletervezni a talpba. Az Inspire 15 férfi verziója saroknál 30 mm-ről lejt a lábujjakig 18 mm-re. A talpnak már az oldalsó része is be lett vágva, hogy a behajlás könnyebb legyen, és a korábbiakhoz képest a 3 helyett már 4 flex zóna van, ahol az első és a negyedik most már teljesen elkülönülnek. A talp a korábbiakhoz képest picit jobban hajlik, emiatt némileg a dinamikája viszont csökkent, hiszen még az egyben lévő talp szakaszok is minden irányban mély barázdákkal lettek ellátva.

Osztályzat: 9

 

Mizuno Wave Inspire 15 férfi Forrás: Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Inspire 15 férfi
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Sarokmegtámasztás

A sarok íveltsége tökéletes, csakúgy, mint eddig. Némileg magasabb, mint a legtöbb cipőnél, de ez adja azt a tökéletes tartást, ami egy stabil cipőnél fontos. A sarkon belül erős, kemény megtámasztás van, de a tökéletes párnázottsággal ez egyáltalán nem érezhető, főleg nem zavaró. Az Inspire belső boltozati emelése gyakorlatilag a saroknál már érezhető, így egy igen masszív tartást ad, és már a sarokcsontot szépen egyenesen tartja a cipő. Ennél többet egy cipő nem tehet.

Osztályzat: 10

 

Szellőzés, légáteresztés

Az Inspire a szokásos Mizuno alkotta, „Dynamotion Fit”-nek hívott szintetikus felsőrészt kapta, ami pont annyit enged a lábnak, labujjaknak mozgás közben, hogy ne alakuljanak ki hólyagok, dörzsölődések. De ugyanakkor remek szellőzést biztosít. A cipő elején ez tökéletesen így is van, ám a felsőrész közepe felé a lyukak egyre kisebbek. Meglehet, hogy ezzel az anyag stabilitását igyekeztek fokozni a csavarodások ellen. Viszont szellőzés szempontjából itt már gyengébb, míg leghátul a párnázottság is levesz a vászon szellőzési potenciáljából. Egy edzőcipőhöz képest egyáltalán nem rossz, sőt.

Osztályzat: 8

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Már maga a talp is optimálisan emeli a boltozatot, a betét még erre is rásegít egy kicsit. Miután bekötjük a cipőfűzőt, az Inspire feliratot tartalmazó, átlósan a sarok irányából a 4. fűző-lyukig futó, több, mint egy centis hegesztett csík igen erős tartást ad a felsőrésznek. A belső oldalon a saroktól a nyelvig két műbőr csík lett a vászonra varrva, mely további stabilitást nyújt. A megfelelő tartást segíti egy aprósság még. A bekötésnél az utolsó 3 lyukat magában foglaló műanyag elem finomabban segít eloszlatni a cipőfűző feszültségét. Megtalálható még a talp szélén a Cloudfoam, ami a vászon és a talp közötti részen stabilizál.

Osztályzat: 9

 

Mizuno Wave Inspire 15 férfi Forrás: Mozgásvilág.hu
Mizuno Wave Inspire 15 férfi
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Ütéscsillapítás

A szokásos X10 található az Inspire sarkában, ami gyakorlatilag a kopásállósságért felelő gumi a sarok leérkezési pontján. A korábban 2 részből álló talpból kikerült a puhább landolást adó, kopóréteghez közeli réteg. Helyette maga a talp lett úgy kiképezve, egy hullám alakú bevágással, hogy a szerkezete miatt vegye fel jobban a becsapódás energiáját. A gyors futók ebben semmi különösebbet nem fognak érezni, illetve annyit, hogy kicsit koppanósabb a landolás, de aki aktívabban fut, az meglehet, hogy ezt nem is érzi. Ellenben a nagyobb súlyú futóknak lehet, hogy hiányzik majd a plusz. Az Inspire tartalmazza emellett a Smoothride technológiát, ami a finom előre gördülést segíti.

Osztályzat: 8

 

Dinamika

Furcsa érzésünk volt az Inspire-rel kapcsolatban. Azt nem mondhatjuk, hogy megöli a dinamikát, és a lendületet, de nagyon nem is segíti fenntartani. A 12-es drop nagy sarokra késztet, és utána az ellépésnél is nehéz vele felpörögni. A súlya sem egy pille, így összességében a vastag, nagy dropos talp eléggé elnehezíti a cipőt.

Osztályzat: 6

Összesens: 66 pont

 

Összességében az Inspire 15 hozza azt, amit elvárnak tőle. Ami az erénye volt, azt megtartotta, és a futók ezt várják el elsősorban. A picit nagyobb tömeg szerintem a célközönségnek nem fog feltűnni, de azért a Mizuno reméljük a legközelebbi kiadását újra könnyebbre tervezi. Elsősorban lassabb futóknak ajánljuk, főleg a 12 mm-es dropja miatt. A nehezebb súlyú, esetleg lúdtalpas, avagy laza bokaízülettel megáldott, elsősorban kedvtelésből futók érdekeit nézték, és annak meg is feleltek. Mivel ez egy elég széles réteg, a vásárlóit a cipő meg fogja találni a piacon.

 

Hirdetés