Mizuno Mujin 6 terepfutócipő-teszt Hír

Mizuno Mujin 6 terepfutócipő-teszt Hír

Belus Tamás
2020/01/03
Ráismerni is alig lehet a népszerű sorozat legújabb modelljére.
Hirdetés

A Mizuno csúcskategóriás terepcipő-sorozatának immár hatodik generációját húzhattam a lábamra.

Megszokhattuk már, hogy az egymást követő modellszámú cipők között nincsenek jelentős különbségek. Picit javítanak itt, igazítanak ott, egy-egy új technológia még amoda és máris piacra lehet dobni az "újdonságot", jöhetnek a futók a pénztárhoz. Ehhez képest, aki az ötös változat alapján keresi majd az új Mujint a polcokon, az alaposan meg fog lepődni, mert ráismerni is alig lehet. Változott a felsőrész, a fűzők, a talpmintázat és új anyagból készül a középtalp. Szerencsére a sok újdonság között a Mizuno védjegye, az immár 20 éves Wave technológia maradt a cipőben. Nem is csoda, hiszen ők a wave-től lettek azok, akik...

Itt egy klassz videó arról, hogyan is működik a wave technológia

 

Mizuno Mujin 6 teszt

Súly/tömeg

7/10 - Ez a cipő nehéz. Annyira nehéz, hogy a hetes osztályzat elsőre még soknak is tűnhet, hiszen a 44-es méret nekem 404 grammot nyom (a gyári adat is 380 gramm), ezzel messze a legnehezebb cipő a nálam jelenleg használatban lévő 9 (!) különböző terepfutó modell közül. A Mujin sorozat darabjai az évek során egyre súlyosabbak és súlyosabbak lettek, ami azzal magyarázható, hogy a Mizunónál a döntéshozók belátták, hogy az egyre nehezebb technikásabb terepre merészkedő futók már nem elégszenek meg a félmegoldásokkal, és hogy gondolni kell az átlagosnál testesebb futókra is. A Mujin 6 még az elődeinél is jobb stabilitást és maximális kényelmet hozott magával, ezzel magyarázható a nagyobb súly. Ez így mindjárt jobban hangzik, igaz?

 

Mizuno Mujin 6 sárban Forrás: Belus Tamás - Mozgásvilág
Mizuno Mujin 6 sárban
Kép forrása: Belus Tamás - Mozgásvilág

 

Párnázottság, kényelem

9/10 - Itt van mindjárt az első újdonság, a középtalp anyaga, ami az új U4iCX nevű vegyületből készült. Ez a becsapódásnál az eddiginél még több energiát képes elnyelni és azt az elrugaszkodásnál a futónak visszaadni. A talp a saroknál 30 mm-es, a lábelőnél 18 mm-es, van anyag benne bőven. A cipő belső kialakítása is kiváló, én egyedül attól a varrástól tartottam kicsit, amelyik a nyelvet a felsőrész orrnál lévő részéhez rögzíti. Később erről is kiderült, hogy csak vaklárma volt, a hosszú futásoknál sem éreztem belőlük semmit. Ebben a cipőben kemény terepultrákon is bátran elindulhatunk, a kényelmen nem fog múlni semmi.

Szintén újdonság a vertikálisan fűzhető cipőfűző. A Hayate-ban lévő, szinte használhatatlan fűzőt egy lapos és vékony megoldásra cserélték, ami függőleges állású fűzéssel együtt kimagaslóan jó rögzítést tesz lehetővé. Ez a cipő abszolút erőssége lett. Nem úgy a fűző hossza. Rejtély, hogy vajon miért tettek jó 10 centivel hosszabb fűzőt a japánok a cipőre a kelleténél, egyúttal várjuk a szerkesztőségbe az ötleteket, hogy hová lehetne rejteni futás közben a maradékot!

 

Rugalmasság, hajlékonyság

7/10 - Ahhoz képest, hogy milyen robusztus cipő a Mujin 6, váratlanul jól vizsgázott a „félbehajtós” teszten is. Bár, ha belegondolunk, hogy a cipőben ott a még mindig zseniális Wave technológia, meg az új pihe-puha középtalp, már nem is olyan meglepő a viszonylagos rugalmasság. Na ne várjunk a cipőtől Nike Free szerű akrobatamutatványokat, de nem kell attól tartani, hogy túl sok energia vész majd el a merev szerkezet miatt.

 

Mizuno Mujin 6 felülről Forrás: Belus Tamás - Mozgásvilág
Mizuno Mujin 6 felülről
Kép forrása: Belus Tamás - Mozgásvilág

 

Senkit se riasszanak el a rugalmasságra és a súlyra adott kevésbé jó osztályzatok, mert a Mizuno Mujin 6 egy nagyon klassz cipő. Csupán annyi történt, hogy a Mizuno mérnökei néhány dologban nem voltak hajlandók kompromisszumot kötni.

 

Sarokmegtámasztás

10/10 - Az egyik legjobb sarokkialakítású cipő, ami valaha a lábamon volt. A sarkat tartó hajlított műanyag lemez szokatlanul merev és kemény, kézzel alig lehet összenyomni. A belső párnázás viszont olyan puha és kényelmes, hogy a merev sarokszerkezetből semmit sem érezni. Az eredmény: a cipő tökéletesen tartja a sarkat, már ha sikerül jó méretet venni belőle. Az én Mizuno méretem 44-es, de a Mujin 6-ból a megszokott 44-es méret nagy volt rám, és még a 43-as is határeset. Úgyhogy csak óvatosan a méretválasztással.

 

Mizuno Mujin 6 belső oldal Forrás: Belus Tamás - Mozgásvilág
Mizuno Mujin 6 belső oldal
Kép forrása: Belus Tamás - Mozgásvilág

 

Szellőzés, légáteresztés

9/10 - A Mujin 6-ba a gyár minden létező innovatív technológiája bekerült, így természetesen a legjobb létező felsőrész anyagot, a dupla nylon AirMesh-t kapta. A cipő ezért nemcsak tartós, de remekül szellőzik is. Én most hűvös, nedves időben használtam, de az AirMesh-t ismerve kánikulában sem lesz vele gond.

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

9/10 - Egy újabb cipő, ami a saját speciális talpbetétem nélkül is kellően tartotta a pronáló bokámat. A felsőrész oldalsó és sarokrészi merevítésit a mesh háló felett egy vékony műanyag rácsozat biztosítja, ez klasszul tartja a lábfejet és nem engedi oldalirányba csavarodni. A stabilitást még a talp kialakítása is javítja, mert a körben végigfutó híd alakú fogak tulajdonképpen extra szélességet és támasztást adnak a cipőnek.

 

Mizuno Mujin 6 talp Forrás: Belus Tamás - Mozgásvilág
Mizuno Mujin 6 talp
Kép forrása: Belus Tamás - Mozgásvilág

 

Ütéscsillapítás

9/10 - A talpvastagság a hatos szériában is maradt 30/18 mm (sarok és lábelő) a saroknál ez csak 2 mm-el marad el a Hoka Speedgoatétól. Ennek ellenére a sarokra érkezésnél talán még egy kis csillapítás elfért volna, legalábbis érzésre. A már fentebb dicsért új középtalp viszont zseniális, kiváló csillapítást nyújt, és már adja is vissza a lendületet az elrugaszkodásra. Az ütéscsillapításra így nem lehet panasz, sőt, a cipő erősségei közé tartozik.

 

Középtalp dinamika

8/10 - Ide tulajdonképpen elég lenne annyit írni, hogy Mizuno Wave, hiszen ez már önmagában is garancia a dinamikus, folyékony futásra. A klasszikus hullám-lemez mellett a középtalp új anyaga is a lendületes futást támogatja. A 12-es drop átlagos, de a wave technológia olyan szépen dolgozik, hogy időnként olyan érzése van az embernek, hogy egy alacsony építésű versenycipőben repeszt.

  

Mizuno Mujin 6 Micheling talp Forrás: Belus Tamás - Mozgásvilág
Mizuno Mujin 6 Micheling talp
Kép forrása: Belus Tamás - Mozgásvilág

 

+1 Talp tapadása, kialakítása

9/10 - Tovább folytatódik a Mizuno és a Michelin együttműködés, így a Mujin talpa is tartós és rendkívül jól tapadó Michelin gumikeverékből készült (fogadni mernék, hogy erről a talpról nem fog a mintázat pár hónap alatt lekopni, pláne letörni). Ebben a cipőben debütál a japán gyár új XtaGrip nevű rendszere rendkívül barázdált, 5-7 mm mély mintázattal. Az új talp a nedves, köves talajon érezhetően stabilabbá teszi a cipőt és sárban, technikás lejtőkön is jól használható. Aszfalton viszont kevésbé kényelmes, mint az elődje (az XtaRide) ráadásul nedves aszfalton megcsúszásra is hajlamosabb (különösen ott, ahol egy kis sárfelhordás is van az úton). Okos fejlesztés az orr-rész agresszívabb mintázata, ami főleg emelkedőkön segíti a biztosabb talajfogást. A tesztfutások alatt tulajdonképpen csak egyszer csúsztam meg komolyabban, egy vizes gyökéren, de az ellen meg úgysincs orvosság.

Egy rövid videó az új XtaGrip talpról

 

Összegzés

77 - A Mujin japánul azt jelenti: lakatlan. És valóban... ez a cipő tényleg a senki földjén, a legrosszabb körülmények között is jól teljesít. Senkit se riasszanak el a rugalmasságra és a súlyra adott kevésbé jó osztályzatok, mert a Mizuno Mujin 6 egy nagyon klassz cipő. Csupán annyi történt, hogy a Mizuno mérnökei néhány dologban nem voltak hajlandóak kompromisszumot kötni. Készítettek hát egy masszív és nagyon kényelmes cipőt a kifejezetten a hosszú, technikás menetekre, ami az átlagosnál nehezebb futóknak is jól használható. Hogy ez merevebb szerkezetet igényel és a nagyobb tömeget? Ám legyen!

Bátor döntés ez azokban az időkben, amikor a legtöbb gyártó a cipőit inkább úgy készíti el, hogy az „mindenre jó legyen egy kicsit”. És bár jómagam a könnyebb futók közé tartozom, mégse lepődjetek meg, ha a 2020-as alpesi ultra-trail versenyeken ezt a cipőt látjátok majd a lábamon.

 

Hirdetés