Mizuno Wave Sky 3 futócipő teszt Hír

Mizuno Wave Sky 3 futócipő teszt Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2020/01/03
A Wave Sky 3-ban olyan futni, mint a régi fekete párt-Volgákban autózni (és ez jó).
Hirdetés

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kedvenc márkámnak ugyanebből a modellből való korábbi példányait is tesztelhettem. A kérdés tehát azonnal adja magát: vajon miben változtatott, illetve mit javított a Mizuno a Wave Sky 2-eshez képest?

Hivatalosan neutrális cipőnek hirdetik, ami egy ilyen jól megépített cipőnél csalóka. A Wave Sky modellek ugyanis olyan masszívan tartják a lábat, hogy ha a használójának ide-oda dől a lába, vagy valamiféle boltozati problémája van, azt ez a cipő egy nagyon széles skálán kompenzálni tudja. Sőt, a lábproblémával küzdő futó észre sem fogja venni a problémát, annak ellenére sem, hogy a cipőben valójában nem található speciális megtámasztó rendszer sem kifelé sem befelé. 

 

Mizuno Wave Sky 3 Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág
Mizuno Wave Sky 3
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág

 

Elsőre azon gondolkodtam, hogy mihez tudnám hasonlítani az érzést, amikor elkezdtem benne futni. Leginkább egy autós hasonlat jutott eszembe. A Wave Sky 3-ban olyan futni, mint a régi fekete párt-Volgákban autózni. Iszonyatosan erős kasztni, és kőkemény tartás, a lengéscsillapító ellenben nagyon kellemes ringatózást tesz lehetővé. Egy szó, mint száz: elsőre nagyon keménynek tűnik a cipő, de ha belebújik az ember, máris érzi, hogy olyan tompítást rejt belül, ami párját ritkítja!

 

Súly/tömeg

320 gramm (férfi) - Súlyát tekintve sikerült 15 grammal karcsúsítani a Wave Sky-t. A legutóbbi teszten is talán itt kapta a legalacsonyabb osztályzatot a cipő, mert ma már bőven 300 gramm alá is be tudnak menni az edzőcipőkkel is a gyártók. A 15 gramm csökkentés miatt eggyel feljebb helyezném a cipőt, és hozzátenném, hogy ezeket a szuper tompító csukákat inkább a lassabb, jellemzően picit nagyobb súlyú futóknak fejlesztik, azaz számukra lehet, hogy az a pár gramm plusz egyáltalán nem zavaró. Mindazonáltal itt nagyon magas pontot nem adhatunk.

Osztályzat: 6-os

 

Mizuno Wave Sky 3 hajlékonyság, rugalmasság Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág
Mizuno Wave Sky 3 hajlékonyság, rugalmasság
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág

Olyan érzés, mintha mezítláb beállnánk az iszapba.

 

Kényelem, párnázottság

A Wave Sky 3 az egyik legkényelmesebb cipő, amiben valaha futottam. Hihetetlenül puha, és tökéletes talpmegtámasztást ad a FOAMWAVE technológia, kiegészülve az XPOP rendszerrel. Olyan érzés, mintha mezítláb beállnánk az iszapba. Teljesen körülveszi a talpat, amire még az anatómiailag kialakított talpbetét is rátesz egy lapáttal. A felsőrész a talphoz hasonlóan felül képez egy tökéletesen lábra simuló réteget. Egyetlen dolog miatt nem kap maximális pontszámot a kényelemre, az a sarok magasság. Bármennyire is kipárnázott a sarok, és emiatt szépen, mozgásmentesen tartja a sarkat futás közben is, a magassága picit mintha kisebb lenne a korábbi kiadásnál. Lehet, hogy az alacsonyabb sarok nem mindenkinek okoz majd problémát, de azért egy kicsit lehetne magasabb. Ezzel a szivacsozással egészen biztos mindenkinek csak pluszt adott volna.

Osztályzat: 9-es

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A Wave Sky 2-eshez képes a rugalmasságra sokkal jobban odafigyelt a Mizuno. Gondolom azért azt észlelték, hogy alapvetően egy elég robusztus cipőt alkottak, ezért a fokozott hajlékonyság érdekében a talp elülső részét még több részre tagolták. Így hajlékonyság tekintetében előre lépett a Wave Sky, és edzőcipőhöz képest kiváló talphajlékonysággal rendelkezik. A korábbi modellhez képest a sötétebb talpanyag olyan puha, hogy rugalmasság szempontjából is előnyére vált a cipőnek. Talán az is mutatja a jó hajlékonyságát, hogy annak ellenére, hogy a sarkával voltak fenntartásaim, futás közben a talp le tudta követni a talpam mozgásait, és nem járt a cipő sarka le-fel. Osztályzatban egy javítást megér a fejlesztés mindenképpen.

Osztályzat: 8-as

 

Sarokmegtámasztás

Nehéz helyzetben vagyok, mert alapvetően az látszik, hogy Mizunoék figyeltek a sarok minél jobb megtámasztására. Kívülről egy komoly műanyag elem is segíti a sarok fixálását. A párnázottság körben kivételesen vastag, talán már túlzás is. A sarok magassága - ahogy említettem - azonban többeknek alacsony lehet, amitől még a sarok tartása ugyan érvényesül, de némi diszkomfortot okozhat.

Osztályzat: 9-es

 

Mizuno Wave Sky 3 Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág
Mizuno Wave Sky 3
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág

 

Szellőzés

A Wave Sky 3 felsőrésze sokkal szellősebb, mint a Wave Sky 2-é. A felesleges hegesztések eltűntek róla, és egy igen szellős, oldalirányban éppen elegendő mértékben nyúló, tökéletes kombi anyag öleli körbe a lábfejet. A tökéletes illeszkedés előfeltétele annak, hogy a keletkezett pára minél jobban tudjon távozni a lyukakon keresztül. A véleményem az, hogy azért jellemzően őszi/téli cipőről beszélünk. Kemény mínuszban, hóban is teszteltem, és egyáltalán nem fázott a lábfejem. Túlzott nedvesedés nélkül, mégis melegben tartotta a lábamat. Arra a kérdésre, hogy nagy melegben milyen képességei vannak, majd csak tavasszal tudunk válaszolni. A cipő mindenesetre itt is nagyot javult.

Osztályzat: 8-as

 

Boltozati alátámasztás

Bár hivatalosan neutrális cipőről beszélünk, mégis igen komoly támasztást biztosít a Wave Sky 3. Egyik oka a szinte süppedős középső talp, ami ezáltal stabilizálja a talpat körben. A másik a nagyon jól kidolgozott talpbetét, ami belső oldalon jól segíti a boltozatot. Magának a talp kidolgozásának is van egy támasztó hatása. Természetesen ettől még nem stabil cipőről beszélünk, de tudásban ahhoz elég közel van így is.

Osztályzat: 8-as

 

Mizuno Wave Sky 3 talp Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág
Mizuno Wave Sky 3 talp
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág

De komolyan, eszméletlenül csillapít. Mindent!
 

Ütéscsillapítás

A Mizuno Wave Sky 3 elsősorban lassabb, sarokra érkező futóknak készült. Ezt erősíti a 10mm-es dropja is, továbbá az is, hogy a sarokra érkezéskor a fokozott kopás megakadályozásáért felelős X10 szénszálas gumi is be lett építve a sarkába. A talp kopórétege egyébként picit kopogósra sikerült, ami elsőre furcsa, mert picit hangos futást okoz. A keménysége okán, a hóban, illetve vizes úton is csúszkálásra hajlamos a Wave Sky 3. A csillapítása mégis világbajnok, mert a talp anyaga minden durvaságot, és becsapódási rezgést elnyel. A Wave technológia még tovább fokozza ezt az élményt. Emellett a SMOOTHRIDE technológia - ami a lassulás és a gyorsulás közötti átmenet kiegyenlítéséért felelős -, talán egy cipőben sem érhető tetten annyira, mint a legújabb Wave Sky-ban. De komolyan, eszméletlenül csillapít. Mindent!

Osztályzat: 10-es

 

Dinamika

A Wave Sky 2-nél komoly problémánk volt azzal, hogy a kényelem és a dinamika megmaradása teljesen kizárta egymást. Túlzottan „elnyelő” lett a Wave Sky 2. Ezzel szemben a legújabb kiadásával ebben is sikerült előre lépni. Ha nem is beszélhetünk olyan cipőről, amit mondjuk tempófutásokhoz, résztávokhoz fognak használni a futók, azért azt sikerült elérni, hogy folyamatos futásnál már nem lehet érezni azt, hogy a cipő visszafog. Sokkal szellősebb futást tesz lehetővé. A puha talp még most is öli picit a dinamikát, de a célközönség szerintem ezt most már talán nem is fogja realizálni, ugyanis akár 4 perces tempóban is egész jól el lehet benne futogatni.

Osztályzat: 7-es

 

Mizuno Wave Sky 3 Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág
Mizuno Wave Sky 3
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág

 

Összességében 65 pontot ért el a Wave Sky 3, ami összehasonlítva a Wave Sky 2 szintén általam adott 58 pontjához talán a legkomolyabb ugrás azóta, hogy cipőket tesztelünk. 

A cipő ettől még mindig elsősorban a lassabb, nagyobb súlyú, azaz fokozott párnázottságra igényt tartó futóknak készült, de azok köre, akik ezt élvezettel tudják használni, drámaian kitágult. A korábbi, mindenképpen 5 perc feletti tempóban közlekedő futók mellé ma már merem ajánlani alapozó, hosszútávú cipőnek, azoknak is, akik komoly, akár 40 perces 10 km-re is képesek!

  

Hirdetés