Mizuno Wave Shadow 2

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2019/04/30
A cipő, ami enged téged futni...
Hirdetés

A Mizuno utóbbi időben kihozott egyik legjobb ár/érték arányú cipőjét tesztelhettem. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egyik tanítványom tavaly a Shadow 1-et tesztelte, így még komoly összehasonlítási lehetőségünk is volt. Olyan forradalmi nagy változások a cipőt elnézve nem történtek. A talpa kábé csont ugyanaz, a felsőrész picit más, de összevetve a régivel az anyag mintázata ellenére a karakterisztikája hasonló. A megjelenése azt sugallja, hogy engedlek futni. Ez elsőre máris tetszett. 

 

Miuno Wave Shadow 2 Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág
Mizuno Wave Shadow 2
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág

 

Súly

215gramm (női modell) – 265gramm (férfi)

A súlyát nézve az Shadow 2 kifejezetten kellemes meglepetés. Szinte grammra ugyanannyi, mint az egyes volt. A stability cipők ennél rendre 30-40 grammal nehezebbek. És a Shadow a neutral vonalon indul, azaz sok, nehezítő rendszer nincs benne. A felsőrésze már-már fél-verseny cipőket idézi a puhaságával, vékonyságával. Ennek köszönheti jó súlyát is.

Súlyra 8-ast érdemel.

 

Párnázottság, kényelem

Elsőre kényelmes a cipő, ami annak köszönhető, hogy a felsőrészét egy olyan anyagból készítették, amely oldalirányban a megszokottnál sokkal többet tud nyúlni. Ezáltal még erős megkötésnél is azt érzi az ember, hogy pihe-puha, és sehol sem fog törni, vagy nyomni. Igen ám, de túlzott megkötéssel a kétoldali rávasalás kezdi el a talp keringését zavarni, ezáltal lábzsibbadást okoz. Az első három futás mindegyikénél lezsibbadt a lábfejem, és a korábbi verziót használó tanítványom ugyanerről számolt be. Megoldás a laza bekötés. Így azonban végképp leszűkül a azok köre, akik tökéletesen fogják benne érezni magukat. Azok, akiknek semerre sem dől a lába, és a cipő első részét optimálisan kitölti a lábfejük, így egy feszesebb cipő bekötést nem igényelnek, azoknak semmi problémájuk nem lesz. Akik szeretik, ha jobban tart a cipő, esetleg vékonyabb a lábfejük, ami miatt szorosabb kötés kell, azok nehezen fogják megtalálni az ideális bekötési feszességet. Nekem negyedikre sikerült, de akkor már úgy éreztem, hogy szinte meg sem kötöttem. Benne lenni alapból pedig kényelmes.

A betétje totál olyan, mint egy emlékezőhab. Elsüpped benne a talp, és jól körülveszi. A felsőrész nagyon flexibilis, még a sarok is, így egy kicsit „Nike free” érzést nyújt. Csak gyorsan futni ne akarnék benne, mert ahhoz jól be kell kötnöm, és akkor zsibbadok. Persze, ez az én lábam, tehát akinek nincs lúdtalpa, és más lábfej alakzattal rendelkezik, lehet, hogy semmi extrát, értsd negatívumot nem fog érezni.

Osztályzat: 8-as.

 

Miuno Wave Shadow 2 Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág
Mizuno Wave Shadow 2
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A shadow 2-nek nem túlságosan vastag a talpa. Hátul 24mm, elöl 16mm. Természetesen nem egy versenycipő vastagság ez, de edzőcipőben egész vékony. Ehhez jön a talp egészen érdekes kialakítása. A talp elülső részén a külső talpélen 4 nagyobb flex zóna van, ahol jól be tud hajolni a kopóréteg. A középső és belső oldalon 2-2 található ezekből. Node! Az egész kopóréteg olyan kialakítású, hogy gyakorlatilag fél centinként meg tud törni.

Én ilyen vastag talpnál, egyáltalán edzőcipőnél ilyen hajlékonyságot még talán nem is láttam.

Osztályzat: 9-es.

 

Sarok megtámasztás

A sarok íveltsége tökéletes, csakúgy, mint eddig. Minimális belső megtámasztást tartalmaz, külsőt pedig egyáltalán nem. Ez is a neutral cipők sajátja. Itt a sehova sem dőlő lábak a célközönség. Két komolyabb varrás fut kívül-belül, (aminek van némi érezhető hatása), de amúgy tényleg nem támaszt sokat. Nekem ez hiányzott, mert van némi lúdtalpam, de a célközönségnek nem fog számítani ez. Maga a sarok egyébként meg egész jól tart.

Osztályzat: 8-es.

 

Miuno Wave Shadow 2 Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág
Mizuno Wave Shadow 2
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág

 

Szellőzés, légáteresztés

Az Shadow 2 felsőrésze nagyon-nagyon szellős, jóformán versenycipőkkel vetekszik. Itt nincs a nagy böszme Mizuno logó sem, ami amellett hogy törhet, elég nagy felületet lefog. Itt egy kisebb logó van, és pár hegesztés az anyagra, hogy a nagyon flexibilis voltát kicsit kordában tartsa. Ennek megfelelően majdnem maximális a szellőzése.

Osztályzat: 9-es

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Neutrál cipőről beszélünk. Nagyjából ezzel el is mondtam mindent. Nem igazán támaszt. Nekem ez problémát okozott, de tudom, hogy másnak meg nem. A talpban van egy minimális hullám, de erre a belső betét nem játszik rá, azaz nem is nagyon akart itt a Mizuno megtámasztást színlelni. Ami egy egész jó stabilitást ad, az a talp nagyon jó puhasága. Éppen elég puha, hogy tompítson, de elég feszes, és kemény ahhoz, hogy ne dőljön semerre. Tehát támasz rendszereket ne keressünk a Shadow-ban, de a talp egy jól eltalált konstrukció a puhaság/stabilitás középútján.

Osztályzat: 7-es

 

Miuno Wave Shadow 2 Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág
Mizuno Wave Shadow 2
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág

 

Ütéscsillapítás

A Shadow 2 sarkában ott a szokásos X10, ami gyakorlatilag a kopásállósságért felelő gumi a sarok leérkezési pontján. A talpanyag egy jó öszvér a dinamika és csillapítás között. Nekem kellemes volt vele mind a gyors futás, mint a sarokra érkezős, nagy sebességű lejtőfutás. A talpban egyébként benne is van a SmoothRide rendszer, ami éppen azt segíti, hogy a lehető legkellemesebb legyen a landolástól elrugaszkodásig tartó mozdulatsor. Ezt itt a SmoothRide gyönyörűen meg is oldja. Saroklépők, de inkább láb középre lépők imádni fogják. Eleve a 8-as drop egy picit olyan futóknak lesz kellemes, akik már próbálkoznak az aktívabb talajfogással. Ők pedig nem is igen igénylik a hatalmas ütéscsillapító rendszereket. Ergő, a célközönségnek megint csak oké a cipő, ha a értékelési kategóriát nézzük, akkor azonban nem ez a csillapítás csúcsa.

Osztályzat: 8-as

 

Dinamika

Furcsa érzésem volt a Shadow 2-vel. Miközben éreztem, hogy ebben lehet futni, és a 8-as dropot kihasználva igyekeztem magasan futni benne, az volt az érzésem, hogy az agyonszabdalt talp, ami a hajlékonyságot megoldotta, túl sokat bukott el a dinamikán. Egyszerűen nem éreztem azt a feszességet, ami a szellős futáshoz szükséges. Erre némileg rájátszott a felsőrész is, ami kényelmes addig, amíg csak poroszkál az ember, de amint nagyobb sebességre kapcsolunk, és az erők elkezdenek nőni, azaz a felsőrészre is nagyobb teher hárul, akkor ezek az erők elvesznek abban, hogy a nem túl jól tartó felsőrészben elkezd tekeregni a láb. Dinamikában tehát nekem volt hiányérzetem. De azért, hogy reálisak legyünk, itt 4 perc alatti tempóról beszélek. Úgy gondolom, hogy kisebb tempónál ez egyre kevésbé okoz gondot.

Osztályzat: 7-es

 

Miuno Wave Shadow 2 Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág
Mizuno Wave Shadow 2
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág

 

Összegzés

64 pont

Összességében az Shadow 2 egy tipikus neutrális cipő. Egy tipikus öszvérnek tartom.

Jó lehet lassú futáshoz, jó lehet akár terepen is, mert elég magas a talpa. Jó lehet azoknak, akik csak egy kényelmes sportcipőt keresnek, de jó lehet komolyabb futóknak is. Egy kitétel van, tényleg olyan talppal rendelkezzen a vásárló, ami nem dől semerre!

A súlya rendben van, a szellőzése szintúgy, és ár/értékben egy igen jó választás azoknak, akik változatos körülmények között használják a cipőt, de nem akarnak mondjuk 3különböző típust vásárolni. Nekik a Shadow 2 egyszemélyben megoldás lehet, és máris egy hatalmasat spóroltak.

 

 

Hirdetés