Mizuno Wave Ultima 11 futócipő teszt Hír

Anheuer Kristóf
2019/05/28
Stabil, rendkívül kényelmes edzőcipő
Hirdetés

A japán gyártó ikonikus modellje, a Mizuno Wave Ultima legújabb kiadása hasonló jellemzőkkel bír, mint elődjei - fő funkciója a kényelem, a stabilitás és a robusztusság. Belső kialakítására az extra párnázottság jellemző, külső kialakításanál a fő szempont a tartósság és a légáteresztés, míg talpa a Mizunok sajátos ívelt Wave technológiájával készült.

 

Mizuno Wave Ultima 11 Forrás: Anheuer Kristóf - Mozgásvilág
Mizuno Wave Ultima 11
Kép forrása: Anheuer Kristóf - Mozgásvilág

 

Súly

Klasszikus edzőcipőként az Ultima-nak nem erőssége a súly, 320 grammjával még ebben a kategóriában is a nehezebb cipők közé tartozik. Sarka több mint 30 mm magas 12 mm-es droppal, de a rendkívüli kényelem ellensúlyozza a tömeget. A cipőt 75 és 85 kg között ajánlják, engem a 80 kilómmal még a hosszú futások alatt sem zavart a súly egyáltalán.

Értékelés: 7/10

 

Párnázottság kényelem

Ahogy már többször említettem, az Ultima modell kialakításában minden a kényelem alá van rendelve. Az U4icX-nek keresztelt sarokkialakítás, az ívelt talp, a rendkívül puha nyelv és a varrások is mind ezt szolgálják. Futás közben kicsit az volt az érzésem mintha felhőkön futnék, mind aszfalton, mind köves erdős szakaszon példásan csillapított az egyedi kialakítású talp. A lapított cipőfűzők nem nyomják a lábfejünket még hosszú futások során sem. Az egyetlen oka, hogy nem maximálisra értékelem, az az, hogy széles lábfejemmel nekem a cipő eleje néha kicsit szűknek érződött.

Értékelés: 9/10

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A cipő masszív felépítése ellenére nem érződik merevnek egyáltalán edzés közben, sőt könnyebb futásnál kifejezetten jól reagál és megfelelő mennyiségű energiát ad vissza az ívelt kialakításnak köszönhetően. A zónákra osztott talp miatt maga a talp anyaga is rugalmas.

Értékelés: 7/10

 

Mizuno Wave Ultima 11 Forrás: Anheuer Kristóf - Mozgásvilág
Mizuno Wave Ultima 11
Kép forrása: Anheuer Kristóf - Mozgásvilág

 

Sarokmegtámasztás

Ahogy korábban említettem, a modell kifejezetten stabil, annak ellenére, hogy közepes a megtámasztás mértéke belül és kívül is és a magas sarok is jól tart. A cipő neutrális célközönségnek lett kifejlesztve, nekem pont ezért volt nagyon kényelmes minden futás alkalmával. Dropja 12mm, ami viszonylag magasnak mondható, de ez futás közben sosem érződött túl soknak.

Értékelés: 8/10

 

Szellőzés légáteresztés

Masszív kialakítása ellenére az Ultima meglepően légáteresztő, még hosszabb futások során sem izzadt be a lábam a cipőbe, mint ahogy néha ezt teszi a normális Nike futócipőmnél. Ez elsősorban az AIRmesh anyagból készült felső résznek köszönhető, ami szellőzik testmozgás közben és viszonylag szárazon tartja a lábfejet. Tesztelés alatt volt, hogy eláztam a tavaszi záporoknak köszönhetően, de pár órával az edzés befejezése után már meg is száradt a cipő anyaga.

Értékelés: 9/10

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Neutrális kialakításának köszönhetően nincs olyan nagy hangsúly a boltozati alátámasztáson, mint néhány másik cipőnél, csupán egy kis hullámot érzünk, mikor felvesszük a cipőt. A puha betét és talp kombójának köszönhetően viszont rendkívül kényelmes a cipő, ami segíti a lábtartást. A jól kialakított felsőrész szintén hozzájárul ahhoz, hogy a cipő stabilnak érződjön.

Értékelés: 8/10

 

Mizuno Wave Ultima 11 Forrás: Anheuer Kristóf - Mozgásvilág
Mizuno Wave Ultima 11
Kép forrása: Anheuer Kristóf - Mozgásvilág

 

Ütéscsillapítás

Még edzőcipők között is az élvonalba tartozik az Ultima a kitűnő ütéscsillapításával. Aszfalton, murván, köves erdős talajon is példásan csillapítja a behatásokat, ami a vastag saroknak és a Mizunokra jellemző hullámos kialakításnak (Wave technology) köszönhető. A sarokrészen egy extra kopóréteg segíti a tompítást, amit a sarokra érkező futók tudnak legjobban kihasználni. Összességében a cipő mozgás közben puha érzetet kelt és nagyon kíméli a lábakat.

Értékelés: 10/10

 

Dinamika

Mivel az Ultima fő erénye a kényelem, kompromisszumot kellett találni a dinamikában, hogy maximális komfortot nyújthasson a cipő. Ez jól érződik futás közben, a magas, párnázott talp és a nagyobb súly azt eredményezi, hogy a futás a cipőben kevésbé dinamikus, bár könnyebb futások során jól reagál a cipő elrugaszkodáskor.

Értékelés: 8/10

 

Összességében a cipő az alapozás alatti közepes és hosszabb távoktól kezdve a könnyű regeneráló futásokig változatosan használható, különleges kényelme és párnázottsága miatt rendkívül jól kíméli a lábakat a hosszú aszfalton történő edzések alatt is. A tesztelés alatt könnyebb és intenzívebb edzések alatt is próbáltam, elsősorban könnyű futásokra ajánlom, neutrális lábtartásra, lábfejközépre vagy sarokra érkező futóknak.

 

 

Hirdetés