Instant körök Hír

Instant körök Hír

Nedjalkov Bea
Nedjalkov Bea
2020/05/20
Ha nincsenek is igazi versenyek, azért akadnak olyan lehetőségek, ahol különböző kihívások elé állíthatjuk magunkat futóként, túrázóként, sőt, akár még kerékpárral is.
Hirdetés

Több hónapja nélkülöznünk kell a futóversenyek semmihez sem fogható hangulatát. Ha nincsenek is igazi versenyek, azért akadnak olyan lehetőségek, ahol különböző kihívások elé állíthatjuk magunkat futóként, túrázóként, sőt, akár még kerékpárral is. Az instant körök népszerűségének köszönhetően ugyanis nem kell lemondanunk az egyéni próbatételekről. 

Instant körök

Az országnak szinte már nem létezik olyan tájegysége, ahol ne találnánk egy útvonalat, amit az instant kör jelzővel illetnek. Az instant túrák népszerűsége, hasonlóképp a terepfutó versenyekhez, évről évre növekszik. Egyértelműen a tavalyi év volt az igaz bumm, amikor hivatalosan húsz új instant kört regisztráltak Magyarországon.

Számos előnye van egy ilyen jellegű kihívásnak, legfőképp az, ami a nevéből is adódik, hogy bármikor el lehet rajta indulni.

Természetesen teljesen más érzés úgy elstartolni egy útvonalon, hogy nincs tömegrajt, nincs rajtszám, rajtcsomag, és a pályán sem találkozhatunk frissítő pontokkal, szurkolókkal, versenytársakkal. Viszont a legtöbb instant körön van befutóérem és eredménylista, így a teljesítések hivatalosan vezetett nyilvántartásban kerülnek rögzítésre, és ha több alkalommal is van kedvünk megtenni egy adott kört, akkor ez remek felmérési lehetőség is önmagunk számára. Mindenesetre a versenydrukk, a frissítési stratégia, valamint a kedvenc versenyzős futószettünk egy instant kör teljesítése esetén is próbára tehető, a tájékozódásból adódó kihívásról nem is beszélve, hiszen szalaggal jelölt pályára semelyik instant túra esetében nem számíthatunk. 

Szénás kör

Az egyik legnépszerűbb útvonal kétségkívül a Szénás kör. Magyarországon eddig a legtöbb instant teljesítés, számszerűen több, mint négyezer-háromszáz, ehhez az útvonalhoz fűződik. 

A Kör

Hivatalosan a legelső hazai instant kör Magyarországon a 2013. óta teljesíthető Kör. A Börzsöny legszebb részein, szinte végig lakott területet nem érintve haladó útvonalon, a 152 kilométer hosszú, 7100 pozitív szintemelkedést tartalmazó próbatétel melyre 30 órája van a próbálkozónak. Ez első hallásra soknak is tűnhet, de a Börzsönyben bármi megtörténhet. Épp ezért nincs kifejezetten ideális időpont sem a próbázásra. Az őszi és tavaszi időjárás pedig a nagy sár miatt okozhat kellemetlenséget, tehát nincs ideális időpont.

A Kör megálmodója, a terepfutás.hu versenyek és a Salomon Ultra Trail Hungary  főszervezője, Csányi Csanya azonban még speciális feltételeket is szabott az induláshoz, amelyek külön nehezítik az amúgy sem egyszerű próbálkozást. Az egyik ilyen nehezítés, hogy a tervezett indulás előtt minimum 10 nappal regisztrálni kell a terepfutas.hu elektronikus elérhetőségén, továbbá igazolni kell azt is, hogy a futó képes egy ilyen jellegű kihívás biztonságos teljesítéséhez. Ezért kell igazolni egy, a kvalifikációs listán szereplő korábbi verseny két éven belüli teljesítését. Csanya szerint nem véletlen, hogy feltételekhez kötött az indulás, tekintettel arra, hogy a Kör kezdetekor sokan próbálkoztak, de hamar fel is adták. Az a futó, aki a listán szereplő versenyek bármelyikét teljesítette elég felkészült és tapasztalat lehet ahhoz, hogy végig tudja futni a 152 km-t a megadott 30 órás szintidőn belül. Nyáron nagyon meleg van, kevés a vízvételi lehetőség a kiszáradt források miatt, télen pedig a nagy hideg miatt nagy a valószínűsége a nagy hónak, mivel az útvonalon az északi oldalon mély hó is előfordulhat. Továbbá a versenyszervező felhívta a figyelmet arra is, hogy minimális az autóval megközelíthető helyek száma, így a Körön nincs óránkénti frissítési lehetőség.

A Kör teljesítésének a magyar terepfutók körében különleges presztizsértéke van. Pláne ha valaki egyedül, és segítség nélkül fejezi be sikerrel a kihívást.  Ezt segítheti ha a próbázó a tervezett indulás előtti hónapokban szakaszonként bejárja az útvonalat. A Kör további különlegessége, hogy a próbálkozás teljesen ingyenes. Sőt, a sikeres teljesítők az idő eredményétől függően 5 vagy 10 alkalmas 2 évre szóló bérletet kapnak a terepfutas.hu által szervezett valamennyi eseményre, ahogy a páylacsúcsot tartó futó(k)nak is ingyen nevezés jár az általuk szervezett eseményekre amíg a lista nem változik. 

Akin nem fogott ki a Kör...

Medvés és Mackó kör

Az északi országrészben a Körön kívül több instant túrából is lehet választani. A Karancs-Medves legszebb útvonalán halad a Medvés és a rövidebb távú Mackó kör. A hosszú távú pálya egy része átnyúlik az országhatáron túlra, így jelenleg ez a próbázás most nem látogatható. 

Medvéskör túraleírás itt...

Vérkör

Az ország középső tájegységén, a Vértesben viszont bármikor útra lehet kelni, hiszen a Vérkör valamint kistestvére a Sunset, és nagytestvére a Vércse várja a természetbarátokat. A Vérkör szintén nagy hagyománnyal rendelkező túra, a futók körében is az egyik legkedveltebb jelzett turistaút. A Vérkörről a legtöbb futónak az a véleménye, hogy nagyon könnyen futható az útvonal, így azok a futók is szívesen elindulnak a próbatételen, akik inkább az aszfaltos versenyeket kedvelik. Ha pedig az ország déli vidékén jár valaki, akkor egy öt távból álló kihívás közül is választhat a Mecsekben. 

Személyes beszámolónk a Vérkörről...

OneDoorTrail

A OneDoorTrail névre keresztelt instant kör esetében a legrövidebb próbatétel 12 kilométer, míg a leghosszabb kihívás 160 kilométer hosszúságú, közte pedig 25, 50, és 100 kilométeres köröket választhatnak a résztvevők. A kör különlegessége, hogy évente egy alkalommal a legrövidebb távon egy közösségi futást is szervez az ötletgazda, Seres Milán. Idén sajnos azonban ez is elmaradt. A OneDoorTrail azért nagyszerű választás, mert minden útvonal elvezet a Mecsek legszebb ösvényein, ugyanakkor a terep változatossága miatt igen komoly kihívás elé állítja az indulókat. 

Mókus kör

Az egyik legújabb instant kör hazánkban pedig a Mókus kör. A Mókus kör ötletgazdája, Karlovitz Máté több év sikeres versenyszervezési tapasztalattal a háta mögött tervezte meg a terepfutók egyik kedvenc új instant túráját, a Mókus kört. A szenvedélyes futó azon az állásponton van, hogy az instant körök népszerűsége töretlenül szárnyal.  A versenyszervező szerint az emberek abból kifolyólag szeretik az instant köröket, mert nagy segítség azok számára, akik nem ismernek jó útvonalakat, és biztonságot ad a tudat, hogy van egy turistajelzésekkel kijelölt útvonal, így nem tévednek el az indulók, pláne ha mondjuk messzebbről is érkeznek, és nincs még helyismeretük a környéken. Azok is kedvelik az instant köröket, akik érmet gyűjtenek, és azok is akik szeretik megmérettetni magukat, mert van mihez mérni önmagukat. A legtöbb klasszikus terepversenyt évente előre leegyeztett időpontban rendezik, függetlenül az időjárástól például. Az instant körök egyik legnagyobb előnye pedig pont az, hogy az indulás nincs fix dátumhoz kötve, nem kell előre benevezni, bármikor el lehet indulni rajta. 

A Mókus körön jelenleg a megtehető táv 25 kilométer és 590 méternyi szint tartozik hozzá. A szintidő pedig négy óra. Karlovitz Máté versenyeire alapvetően is jellemző, hogy könnyen futható pályákat jelöljön ki. A Mókus kör útvonala pedig kifejezetten kedvez a kezdőbb terepfutóknak, de a haladóbb versenyzők is élményeket gyűjthetnek a Mókus körön. Máté azt is megosztotta velünk, hogy nagy büszkeséggel tölti el az is, hogy az indulók változatos korosztályt képviselnek, az eddigi legfiatalabb teljesítő egy 9 éves kislány volt, aki elmondása szerint nagyon élvezte a kihívást.

Magyarországon jelenleg hivatalosan 38 regisztrált instant túra közül választhatunk. Ha pedig egy igazán átfogó adatbázist keresel a hazai instant körökről, akkor látogass el az instantturak.hu weboldalra.

Hirdetés