Új turistajelzések a Pilisben Hír

(X) - Támogatott tartalom
2018/12/06
Az új és felújított jelzésű turistautakon a jövőben új helyszíneket és menetrendszerinti buszjáratokat érhetünk el könnyedén. 

Új szakaszokkal bővült a Pilisi Parkerdő területén futó, mintegy 1000 kilométernyi turistaút hálózat. Az ősszel felfestett új jelzéseknek köszönhetően turistaúton is megközelíthetővé vált a pilisszántói Kőfülke, Esztergom-Barátkút térségében pedig könnyebben érik el a menetrend szerinti buszjáratokat a természetjárók.

Új jelzés Kőfülke Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Új jelzés Kőfülke
Kép forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

Új piros vagy zöld "barlang" jelzésen a pilisszántói Kőfülkéhez

A helyi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésének eredményeként a Piliscsabai Természetjáró Egyesület önkéntesei új jelzéseket festettek fel a pilisszántói Kőfülkéhez vezető utakon.


Gazdag jégkorszaki őslénytani leletanyag került innen elő 

A Pilis hegy oldalában nyíló barlang régészeti és őslénytani jelentősége alapján 1982 óta fokozottan védett természeti érték. Az egyetlen nagy teremből álló üreg hossza alig 9 méter, de gazdag jégkorszaki őslénytani leletanyag, valamint a jégkorszaki ember tűzhelye és eszközei kerültek innen elő. A térség barlangjaiban feltárt kőkorszaki kőeszközkészítő ipar külön nevet is kapott: „pilisszántói kultúrának” nevezték el a szakemberek.

Új jelzés Kőfülke Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Új jelzés Kőfülke
Kép forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

Idén ősztől
Pilisszántó felől a piros „barlang” jelzésen, míg a Pilis-tető felől a zöld „barlang” jelzésen közelíthető meg ez a jelentős természeti emlék.

 

Új, 2 km hosszú szakasz a sárga kereszt jelzésen Esztergomból Pilisszentlélek felé

Új szakasszal bővült a sárga kereszt jelzésű turistaút is Esztergom-Barátkút térségében. A festési munkálatokat a Pilisi Parkerdő Zrt. felkérésére a Lokomotív Turista Egyesület végezte el. Az újonnan létesített 2 kilométer hosszú jelzett szakasz az Esztergomból Pilisszentlélekre tartó sárga sáv jelzésű turistautat köti össze a Pilisszentlélek-Hármashíd nevű megállóhellyel.

Új jelzés Barátkút Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Új jelzés Barátkút
Kép forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

Menetrend szerinti busszal Esztergomba, Pilisszentlélekre és Dobogókőre 

Az Esztergom-Dobogókői út mellett található buszmegállóból menetrend szerinti buszjárattal eljuthatunk Esztergomba, Pilisszentlélekre, illetve Dobogókőre. A munkálatok keretében a sárga kereszt jelzésű turistaút Barát-kút és Enyedi halála közötti, közel 1,5 km hosszú szakaszának jelzései is megújultak. Az új és felújított szakaszoknak köszönhetően a túrázók a Maróti-hegyek gerincén futó zöld sáv jelzésű turistaútról elérhetik a környékbeli buszjáratokat.

Új jelzés Barátkút Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Új jelzés Barátkút
Kép forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.


A Pilisi Parkerdő területén mintegy 1000 kilométer jelzett turistaút halad, amelyek a természetjáró infrastruktúra alapját képezik. Az erdőgazdaság emellett 350 kilométer kerékpározásra kijelölt útvonallal és 56 kilométer lovaglóúttal várja az egészséges kikapcsolódásra vágyókat a főváros közvetlen közelében.

 

Pilisi Parkerdő Zrt.
www.parkerdo.hu