Vér kör - fuss okostelefonnal!

Vér kör - fuss okostelefonnal!

Héjja Péter
2014/07/22
Véranita és Vérpéter esete egy verőfényes júliusi vasárnapon
Hirdetés

Idén a VTM en hallottam először a Vér Körről Szentirmai Enikőtől, akivel együtt futottunk egy darabig a versenyen. Addig-addig ecsetelgette szépségeit mígnem, - és ez futóknál már csak így van,- beleült a kis mókus a fülembe, és elkezdett érdekelni a dolog. Ahogy a versenyről hazaértem, felkerestem a honlapjukat, szépen végigolvasva a mit és hogyan kell cselekedni a jó ügy érdekében. Más versenyteendőim és egyéb elfoglaltságaim miatt azonban eltelt néhány hónap, (megvalósíthatósági hatástanulmányok, közvélemény kutatások) mire a megszületethetett az indulás.

Már az első tájékozódások után szimpatikus volt nekem a teljesítés módja. Ahogy Lovas Mátyás és Nagy László, a rutinos oroszlányi túrázók megálmodták, majd tesztelve a rendszert, először teljesítették a kört.

Nincs nevezési díj, nincsenek kötöttségek. Önellátó a dolog, tehát azért szenvedni is kell kicsit a szervezéssel, ugyanakkor az útvonal kiválóan jelölt, gyönyörű helyeken halad. Van itt kérem minden. A karsztbokorerdőtől a montán bükkösön át, a szurdokvölgyekig mindenféle élőhely. Hogy a botanikai értékeket említsem első sorban, viszont a környék történelméről a következő részben írok bővebben.

 

Vérkör Forrás: Héjja Péter
Vérkör
Kép forrása: Héjja Péter

 

Galériához klikk a képre!

  

Regisztráció-nevezés
Akik nem hallottak volna róla, most röviden leírnám hogyan is mennek itt a dolgok. Tehát szükség van egy okos telefonra internet előfizetéssel. Erre a készülékre letöltesz egy QR kód olvasó alkalmazást. Elég sokféle ingyenes App van, én az elsőre kidobott „Bar Scannert” töltöttem a telefonra. Megjegyzem, az alkalmazás végig kiválóan működött.

Nevezéskor kapsz egy QR kódot a számítógéped kijelzőjére. Ezt beolvasod a készülékkel, megnyitod a kód által takart honlapot a telefonon, majd rövid időn belül jön az üzenet a sikeres nevezésről. Innentől kezdve egy egész hónapod van a teljesítésre.

Induláskor és érkezéskor szintén be kell olvasni egy kódot, ezek egymás mellett találhatóak, és a pályán még 6 alkalommal. A kódok előre megadott helyeken vannak, jól jelzettek, megtalálásuk nem okozott problémát. Néhol ugyan a térerő rosszalkodik, főképpen Gánt, Gém-hegyen tapasztaltuk, de nem kell berezelni. Ha beolvastad a kódot, egyszerűen indulj tovább! A leolvasott kód a telefon memóriából előhívható bármikor, így menet közben, ha megjött az adás csak elküldöd.

 

Az indulást megelőzően nyomtattam térképet A3 méretben, amit a honlapról töltöttünk le. Normál felbontásban, ekkora méretben tökéletesen kivehetőek az utak-irányok. Vértes térkép híján teljesen jó ez a megoldás (500 Ft). Megvolt a segédlet, és a gpx fájlok amiket feltöltöttünk szépen a navigációra/tájékozódásra alkalmas óráinkra.

Megjegyezném, Garminosoknak kicsit többet kell szenvedni, elsőre valamiért nem akarta enni a gpx-et, de átkonvertálás után tökéletesen működött, még a pontok helyét is megjelenítette a kijelzőn.

 

Július 13.-án indultunk a körnek. Anitát már nyár eleje óta traktáltam a hülyeségemmel, de hát a versenynaptár és a hazautazások, valamint egyéb elfoglaltságok miatt nehezen tudtuk összeegyeztetni a dolgot. Na de végül csak sikerült.

Hajnali indulás Pestről, érkezés Oroszlányba. Sportcsarnok pillanatok alatt megvolt, öltözködés, kenekedés, pakolás és 8 előtt becsekkoltunk és el is indultunk.

A városban csatornázási munkák miatt új, az eredetitől eltérő útvonalat jelöltek ki, de ez is jól látható, követhető. Néhány perc alatt kiértünk a városból, sokkal gyorsabban, mint ahogy gondoltam.

Nem tudom ki hogy van vele, de én hatalmas tanácstalanságot érzek amikor ránézek egy térképre. Látom a a túra városi szakaszát, és fogalmam sincs hogyan fogok onnan kikeveredni.

Az erdőben talán kissebb a baj, ott a kék az kék, a sárga meg sárga.

Talán egy jó negyedóra telhetett el, mire az adrenalin csökkenni kezdett , és józan ésszel tudtam gondolkozni (sajnos az elmúlt 20 évben ez igen ritkán fordult elő). Abban a pillanatban tudatosult bennem hogy sem a térképet, sem pedig a kinyomtatott itinert nem tettem el... Ezután kínos csend következett, magam elé engedtem Anitát, ütőtávon kívül, (ki tudja hogy reagál) majd a lehető legnyugodtabb arcomat magamra erőltetve, igazán férfiasan, hidegen közöltem a tényeket.

Ez van. Volt tehát mindkettőnkön óra, a navigáció működött, mehetünk tovább, lesz ami lesz.

 

A pálya
Annyira azért nem volt egyszerű a terep mint ahogy előzőleg számítottam rá. A kis gondolat buborékban megjelenő csodás puha talajú erdei ösvényekhez képest meg kell hogy állapítsam, a túra útvonalának jó 60 %-a köves nehéz terepen halad. Az 1600m szintemelkedés - ami nem tűni soknak -, viszonylag egyenletesen oszlik el a 77 km-es távon tehát nem sok vízszintes rész van.

 

Vérkör Forrás: Héjja Péter
Vérkör
Kép forrása: Héjja Péter

Galériához klikk a képre!

 

Még az első harmadban futottunk olyan úton ahol az erdőritkítás után az összes vékony gallyat az úton hagyták. Alig lehetett haladni. A Csákvár előtti, és Várgesztes előtti szakaszok maradtak meg bennem a legnehezebben futható részekként. Hozzáteszem, terepen nincs nagy gyakorlatom, de borzasztóan fárasztó állandóan arra figyelni, hogyan és hova lépsz! Elég egy rossz mozdulat és a bokádnak annyi!
Indulásunk előtti napokon jelentős mennyiségű csapadék esett, nemcsak a Vértesben, de egész kishazánkban. A jelzett utakon láthatólag előző nap még hömpölygött a víz, néhol térdmagasságban. Gyönyörű volt, mintha kiszáradt patakmedrekben futnánk.

Ennek ellenére sajnos nem volt olyan szakasz ahol rendesen összekenhettem volna magam. Sehol egy kiadós pocsolya.

A jelzett vízvételi lehetőségek megvoltak, de mi vittünk magunkal. Anita két kulaccsal, jómagam pedig egy szuper kis INOV8 zsákkal, benne a vizestartály. A másfél liter víz elég volt a pontok közötti távolságokra, nem fogytam ki teljesen. Én javasolnám a leendő teljesítőknek ezt a megoldást, ugyanis a források nem túl bővizűek.

 

Majdnem meghaltunk
Az 5-6. pontok között a kialakított frissítőponton majdhogynem halálközeli élményben volt részünk. Történt ugyanis, hogy mikor az OSB lapot levettük az elásott dézsáról, egy Kb. 80 cm-es siklót láttunk meg először, ahogy a hordó tetején szépen összetekeredve nyelvét nyújtogatja végtelen nyugalommal. Helyből 3 métert ugrottam hátra annyira megijedtem.

(Ígérem segítek az összes koldusnak és elesetteknek, ígérem nem nézek több pornót soha többé csak most ne harapj belém, ígérem....)

Békésen üldögélt, láthatólag nem jött zavarba... Hallott ő már külömb ígéreteket is..

Mint utóbb kiderült a sikló nem aznap költözött a dézsatetőre, Ő egy VÉRsikló. A vérk-ŐR!

 

Vérkör Forrás: Héjja Péter
Vérkör
Kép forrása: Héjja Péter

Galériához klikk a képre!

 

A túrára nem terveztünk különösebb célidőt magunknak. Anita lábaiban még ott volt a palicsi 24-óráson futott 215 km(!), én pedig nem szeretem magam sakorba szorítani a teljesítménykényszerrel. Főleg nem egy olyan terepen, amit nem ismerek. Szóval csak mentünk szépen-okosan.

Csákváron még családlátogatásra is jutott idő, beugrottunk dinnyézni a hugicámékhoz, Gánton cukrászdalátogatás, 20 perc fakultatív szénhidráspótlás, Kék-kút projektek sora...

Végül 11 óra 20 perc idővel értünk vissza a sportcsarnokhoz. Az tény hogy nem egy világbajnok idő, de nem is ezért mentünk. Ha mondjuk kihagyjuk a kis programjainkat, lehet hogy 1-1.5 órával hamarabb beértünk volna. Nagyjából reálisan egy jó kondiban lévő vállalkozó futva ennyi idő alatt tudja teljesíteni a kört. Azaz 9.5-10 óra alatt, monduk nem megszakadva. Nekem a nehézsége ellenére végig nagyon tetszett. Csak ajánlani tudom mindenkinek aki a megszokottól eltérő módon szeretne futkosni egy jót.
Az igazi meglepetés a célban fogadott minket, ahová a szervezők elénk jöttek. Tapssal fogadtak, kikérdeztek bennünket. Kikérték a véleményünket, együtt elemeztük a történteket. Közös fotózkodás, éremátvétel, örömködés.

 

Szummázva a dolgokat leszögezném, hogy ez nem egy könnyű pálya. Ugyanakkor csodaszép és teljesíthető a kitűzött időn belül! A technikai rész jól kidolgozott, mindenütt működik a kód felismerés, a jelzések könnyen megtalálhatóak. Források megvannak, az előre jelzett állapotban működnek is. Nekem elég volt egy zsák 1.5 l vízzel, és 3l űrtartalmű résszel amibe a cuccokat pakoltam. Egy nyári teljesítéshez ez elég.

Felhívnám kerékpáros barátaink figyelmét, hogy a gyalogos és futó teljesítés mellett lehetőség van bringás teljesítésre is! Bár az utóbbi időben a bringások nem jártak nagy sikerrel, de a szervezők által módosított szabályzat talán nagyobb esélyt ad a vállalkozóknak. További információért látogassatok a www.verkor.hu oldalra, számoljatok, tervezzetek és nyomjátok!!

Hirdetés