Így előzd meg a futósérüléseket Hír

(x) - Támogatott tartalom
2018/07/23
Illetve ezt csináld, ha mégis kialakult...

A láb mindig kéznél van
 

- sokatok számára közismert Peterdi Pál szlogenje, aki így buzdított annak idején a futásra, a testmozgásra, az egészséges életmódra. De ti, akik rendszeresen rójátok az országutakat, gyűritek a kilométereket a futósávokon, a hegyi terepeken, pontosan tudjátok, hogy nem mindegy milyen az a láb, amely kéznél van. A rendszeres, de nem helyes technikájú futás, a rosszul megválasztott cipő, a bemelegítés vagy nyújtása hiánya ugyanis alaposan meg tudja keseríteni a sportolásunkat, sőt a mindennapjainkat. Dr. Knoll Zsolt, ortopéd-traumatológus, térdspecialista, az Emineo Magánkórház vezetője a tipikus futósérüléseket szedte számotokra össze.

Cikkünk segítséget kíván nyújtani abban, miként előzzétek meg a sérüléseket, hogyan legyen fájdalommentes a mindennapi futás.

 

Csípőízületi bántalmak megelőzése, kialakulása és kezelése

Csípőízületi bántalmakat a futás igazán csak akkor tud okozni, ha az ízületben valamiféle kopás alakul ki. Ebben az esetben a kemény talajon és a rossz cipőben történő futás csípőízületi panaszokat okozhat. Nem egyszer és nem kétszer, tapasztaljuk az úgynevezett kattanó csípő kialakulását. A tractus iliotibialis, amelyet jól ismernek a futók, a térdüktől kezdve a külső combon át haladva a csípőízületen is átpattoghat, ilyenkor alakul ki az úgynevezett pattogó csípő, amely fájdalommal jár.

Kezelése: fizikoterápiával, nyújtással, gyógytornával megoldható, nagy ritkán műtéti beavatkozással orvosolható.

 

Térdsérülés megelőzése, kialakulása és kezelése

A térdben a kopásos jelek okozzák a legnagyobb gondot, s ezek a fájdalmak nem is a futáskor, hanem általában pihenéskor, a futást, sportolást követően, néha éjszaka is jelentkezhetnek. A térdben kialakuló iliotibialis szindróma szintén a rosszul megválasztott cipőre, a kemény talajra, illetve a rossz futótechnikára vezethető vissza. Gyakran kérem a futókat arra, hogy menjenek el egy edzőhöz, aki megtanítja őket a helyes technikával futni.

Kezelése: az edzésterhelés csökkentése, tehermentesítés, fizikoterápia, nyújtás

 

Lábszár sérülésének megelőzése, kialakulása és kezelése

A lábszár fájdalmai elsősorban akkor alakulnak ki, amikor a harántboltozat süllyedés miatt nem jó cipőt visel a sportoló. Ez hosszú távon csonthártya-gyulladást okozhat a lábszár belső harmadában, amely égő, szúró fájdalomérzettel jár együtt. Ez a sérülés néha olyannyira súlyos, hogy tapintásra göbösödést érezhetünk a sípcsonton, sőt olykor fáradásos törés is kialakulhat, amelyet csak röntgennel, illetve CT-vel lehet kimutatni.

Kezelése: pihentetés, tehermentesítés, jó cipő használata, harántboltozat-emelés a hétköznapokban is.

 

Achilles-ín sérülésének megelőzése, kialakulása és kezelése

Az Achilles-ín fájdalma a rossz futó technikától és a rossz cipőtől egyaránt kialakulhat, de vannak olyan emberek, akik zsugorodott Achilles-ínnal élnek, nekik egyszerűen nem javallt a futás, hiszen nincs lépéstávolságuk. Az Achillest csak gyerekkorban lehet nyújtani, így ha valakinek Achilles-kötöttsége van, akkor a futás helyett más sportágat válasszon magának.

Kezelése: helyes futótechnika, korrekciós talpbetét használata

 

Talpsérülés megelőzése, kialakulása és kezelése

A talp fájdalmát a lábfej helytelen mozgása és a talpboltozat süllyedése okozhatja, illetve, ha zsibbadást is érzünk a lábfejünkben, akkor ki kell zárni az ínhüvely-gyulladás lehetőségét.

Kezelése: fizikoterápia, a vádli nyújtása, talpbetét használata

 

 

Emineo
Emineo