A térdkopásról

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita - Támogatott tartalom
2019/04/30
Hogyan élhetünk aktív életet térdkopás mellett?

A térdfájdalom talán egyike azoknak elváltozásoknak, amelyektől a gyaloglók, futók leginkább félnek.

Hiszen a térd duzzanata, fájdalmas mozgatása hosszabb távon akár elviselhetetlenné is teheti az egyébként örömmel végzett túrázást, sétákat, futásokat.

Jó hír, hogy enyhébb esetekben akár kisebb életmódbeli változtatások, súlyosabb elváltozás esetén pedig a térd stabilitását adó ortézis viselése is visszaadhatja a mozgás élményét.

Míg a fiatalabb korosztály esetében egy egyszerű sérülés, túlerőltetés okozhat akár hetekig elhúzódó térdfájdalmat, 40-50 éves kor felett már számolnunk kell azzal is, hogy az ízületek felett is eljár az idő, és kialakulhat a térd osteoartrózisa, más néven degeneratív artrózisa (vagy az angolszász elnevezés szerint osteoarthritisze) ami a térdízület kopását jelenti.

Bár ez az elváltozás bárkinél jelentkezhet, mégis azoknak a körében gyakoribb, akik egészen fiatal koruktól kezdve állandó terhelésnek tették ki a térdüket, például atletizáltak, futballoztak, vagy hosszabb ideig, rendszeresen, és egyoldalúan terhelték az ízületeiket, például teniszezés során. Szintén gyakori a térdízület kopásos megbetegedése azoknál, akik fiatal korban térdsérülést szenvedtek.

 

De mi is történik a térddel, ha beindul a kopás?

A térdkopás során az ízületi felszíneket kipárnázó porc elvékonyodik, a csontok idegvégződésekkel is ellátott vége pedig elkezdi dörzsölni egymást. A térdkopás első, kezdeti tünetei még nem feltétlenül hoznak elviselhetetlen fájdalmat, hanem sokszor "csupán" közvetlen ébredés után tapasztalható feszültség, terhelés után pedig merevség formájában a térdben.

 

Tippek, ha beindult a térdkopás

Ha már arra gyanakszunk, hogy kopás indult el a térdben, a következő, kisebb életmódbeli változásokkal tehetünk a tünetek enyhítése ellen:

Testsúly csökkentés helyes étrenddel

A térd- és a csípőízület számára a túlsúly az egyik legnagyobb mumus. Minden egyes pluszkiló ugyanis plusz terhet ró az érintett testrészekre. Sokat elárul az a tény, miszerint minden egyes, a mérleg által jelzett plusz kilónk akár három-négyszeres súlyként jelentkezik például a térdízületnél. Amennyiben túlsúllyal rendelkezünk, az egyik első teendő tehát, hogy egészséges étrendre állunk át: vitaminokban, ásványi anyaokban gazdag zöldséget, porcokból, csontokból főtt erőlevest, olajos magokat kiegyensúlyozott elosztásban fogyasztunk.

Testsúly csökkentés mozgással

A túlsúly leküzdésében fontos szerepet játszik a mozgás is. Fontos azonban, hogy ha már felkúsztak a plusz kilók, ne akarjunk kampányszerűen, nagyon rövid időn belül megszabadulni tőlük. Fokozatosan, és csak enyhébb ízületi megterheléssel járó mozgásformákat válasszunk, Ne akarjunk egyből elindulni a Kinizsi100-on, ne guggolgassunk súlyokkal, ne lépcsőzzünk 9-10 emeletnyit, és ne akarjunk rögtön több kilómétert aszfalton futni. A kevésbé intenzív mozgásformák, mint amilyen a könnyű gyaloglás, úszás is meghozzák a várt eredményt, ha türelmesen – és rendszeresen – végezzük őket. A lényeg, hogy ne féljünk mozogni, ugyanis a mozgás hiánya nem enyhíteni fogja a tüneteket, hanem meggyengíti az izmokat, felerősítheti a fájdalmat, így tovább ront a helyzeten.

Megfelelő lábbeli és járást segítő eszközök

Ha gyalogolni, kisebb túrákra indulunk, válasszunk megfelelő lábbelit, jól kipárnázott talppal. Hasznos segítséget nyújthat egy könnyű túrabot, nordic walking bot is, amelynek használatával az érzékenyebb ízületről terhet veszünk le, különösen le- és felfelé menetben vagy sziklás, egyenetlen talajon. Ezzel a boka és a térd kifordulását is megakadályozhatjuk.

 

Mi a teendő, ha súlyosbodik a helyzet?

A fenti tippek súlyos térdízületi kopás esetén legfeljebb enyhíteni tudnak a fellépő tüneteken, de a kopás folyamatát sajnos nem fordítják vissza. Ha a fájdalom és emiatt akár az egyszerűbb, hétköznapi tevékenységek is kezdenek elviselhetetlenné válni, sőt, már nemcsak mozgásra, hanem nyugalmi helyzetben is jelentkeznek a tünetek, akkor a térd stabilitását adó ortézisek nyújthatnak megoldást, mint amilyen az Ottobock Agilium Reactive eszköze.

 

 

Agilium Reactive térdortézis Forrás: Ottobock.hu
Agilium Reactive térdortézis
Kép forrása: Ottobock.hu

 

 

Az Agilium Reactive térdortézis előnyei

- A felhasználók gyakran kényelmetlennek találják az ortézisek viselését ülőhelyzetben. Az Agilium Reactive erre a problémára egyedi megoldást kínál, hiszen a különleges rögzítési rendszernek köszönhetően a hevederek egyetlen gombnyomással meglazíthatóak.

- Az Agilium Reactive térdortézisünk különlegesen könnyű, és vékony kialakításának köszönhetően diszkréten viselhető ruha alatt. Alig észrevehető, de mégis megbízható támaszt nyújt, amelyre minden helyzetben számíthat.

- Egyszerűen kezelhető

- Univerzális méretben kapható

- Az Agilium Reactive ugyanis segíthet a térdízület kopása által okozott fájdalom enyhítésében, különösen a kihívást jelentő helyzetekben, mint a lépcsőzés, közlekedés, cipekedés, emelés vagy hosszabb gyaloglás során.

 

 

A termékről bővebb információk itt olvashatók: