Ottobock Omo Immobil Sling vállízület ortézis Hír

Ottobock Omo Immobil Sling vállízület ortézis Hír

Takács Viktor
Takács Viktor - Támogatott tartalom
2021/01/22
Nem is gondolnánk, hogy akár a hétköznapi élet, akár az amatőr sportolás során mennyi problémát okozhat a vállunk.

Hétköznapi és sportból fakadó vállsérülések

A vállízület a test egyik legösszetettebb ízülete, számtalan izom és szalag veszi körül, melyek sportolás során sérülhetnek vagy éppen kellő mennyiségű mozgás hiányában okozhatnak problémákat. A legtöbb probléma kezelésének szerves része a pihentetés, melyben nagy segítséget jelenthet az Ottobock Omo Immobil Sing névre hallgató vállízület ortézise.

Vállsérülés ütés következtében

Mind mozgás, mind pedig a hétköznapi élet során a leggyakoribb eset, amikor valamilyen balesetben megütjük a vállunkat. Kerékpárosoknál pl. kiemelkedően magas a váll, ezen belül a kulcscsont sérülések száma és jeges, csúszós téli napokon az idősebb korosztály is rendszeres vendége a baleseti sebészeteknek. Szimpla ütés következtében sérülhet az ízületi porc vagy szakadhatnak a szalagok.

Vállficam

Ütés vagy rossz mozdulat következtében durvább esetben bekövetkezhet az úgynevezett vállficam, mely esetben az ízületi fej elhagyja az ízületi árkot és úgy is marad. A váll esetében ez a fajta kórkép gyakoribb a többi gömbízülethez képest, mivel az árok csak kis mértékben öleli körbe a fejet, ezáltal a felkar gömbje (a fej) könnyebben mozdul ki normális helyzetéből. A gyakori vállficam hátterében állhatnak genetikai tényezők is. Sokszor az előbb már említett felkar gömbje és az ízületi árok (mely egyébként a lapocka része) a gömb nagy mérete miatt még a szokásosnál is kisebb ízesülést eredményez így a „kapocs” viszonylag gyenge, előidézve a többszöri ficamot. A kificamodott vállat orvos teszi vissza a helyére, majd a további szükséges beavatkozások után pihenőre ítéli a beteget, aki már csomagolhatja is ki a rögzítőjét! Az olyan jobb rögzítők, mint az Otto Bock Omo Imobil Sling is, az ízületet befelé rotálva (vagyis forgatva) helyezik nyugalomba a kart, így gyorsítva annak gyógyulását.

Vállsérülés túlterheléstől

A váll sérülése sokszor túlterhelés eredménye. Amatőr edzőtermi sportolóknál, akik nem követik kellőképpen a fokozatosság elvét, rendszeres „vendég” a vállízületi gyulladás. A túlterhelés legtöbbször az olyan túlzásba vitt toló mozdulatok eredménye, mint a fekvenyomás vagy a tolódzkodás. Ilyen esetekben a megfelelő gyulladáscsökkentés mellet, melyet rendszerint fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémekkel vagy tablettákkal végzünk, szintén ajánlott valamilyen rögzítő használata. Ilyen esetekben, mikor nem kell folyamatosan hordani a rögzítőt kifejezetten jó választás az Omo Immobil Sing, mivel tépőzárjainak köszönhetően gyorsan le- és felvehető, hordás közben pedig a párnázott nyakpántnak köszönhetően kényelmes viselet.

A kor előre haladtával egyre többen találkoznak majd az ízületi kopás jelenségével, a befagyott vállal vagy más krónikus vállfájdalommal, melynek kezelésében az Ottobock rögzítő szintén kiváló társ!

Otto Bock Omo Immobil Sling vállízület ortézis-1
Omo Immobil Sling vállízület ortézis I 50A8
Otto Bock Omo Immobil Sling vállízület ortézis-1
Forrás: Ottobock.hu

Ottobock Omo Immobil Sling vállízületi ortézis

Enyhíti a fájdalmat és a vállízületet befelé rotálva helyezi nyugalomba. A kart a testhez rögzíti, ezáltal immobilizálja. A gyors fel- és levételt tépőzárak segítik és a jobb viselési komfort érdekében a nyaki részen kipárnázott pánttal.

Milyen esetekben javasolt az Ottobock Immobil Sling vállízületi ortézis? 

A vállízület posztoperatív és poszttraumás nyugalomba helyezése, akut- és krónikus vállfájdalom, váll és vállöv tájéki irritációk, befagyott váll, AC ízületi szeparáció (acromioclavicularis), váll osteoarthritis, subcapitalis felkar csonttörés, elülső vállficam, valamint a vállízületi vápán lévő rostos porcgyűrű elöl-alul kialakuló sérülése esetén.

Ottobock Immobil Sling vállízületi ortézis