Gyakori sportsérülések

Támogatott tartalom
2019/07/08
A sérülések esélyét lehetetlen a nullára csökkenteni.

Rossz hír, hogy senki sem születik Superwoman-nak vagy Superman-nek. Bármilyen profi sportoló valaki, és bármilyen szintű tapasztalattal rendelkezik, a sérülések esélyét lehetetlen a nullára csökkenteni. És mivel te sem születtél Super(Wo)man-nek, akár rendszeresen, akár alkalom- és/vagy kampányszerűen sportolsz, a sportsérülések veszélye sajnos bármikor fennállhat nálad is.

Persze vannak olyan sérülések, amik megelőzhetők – pl. normális, kellő mennyiségű és minőségű bemelegítéssel, az adott sport alapmozgásainak helyes elsajátításával, megfelelő eszközök, sportfelszerelések használatával -, de vannak olyanok is, amik mintegy villámcsapásként érik az embert, így szinte lehetetlen őket elkerülni.

Rizikófaktorok, amik megnövelik a sérülések esélyét:

- helytelen, hiányos bemelegítés vagy a bemelegítés teljes hiánya

- közvetlen fizikai kontaktussal járó sportok végzése

- rendszertelen, kampányszerű sportolás vagy testmozgás

exercising-1024x683.jpg

A leggyakoribb sportsérülések

Összeszedtük a leggyakoribb sportsérüléseket, ezek típusait, eláruljuk, hogy milyen módokon előzhetők meg, és azt is, hogy mit érdemes tenni, ha már egyszer bekövetkezett a baj.

Akut sérülések – sportbalesetek

Minden olyan sérülés, ami sportolás közben, egy jól meghatározható időben, helyzetben következik be, egyszeri, külső hatás eredményeképpen, sportbalesetnek tekinthető. Ilyenek a zúzódások, szakadások, törések, horzsolások, rándulások. Beüthetnek kerékpározás közben egy bukás során, labdarúgás vagy kézilabda mérkőzés alatti ütközés, ugrás, vetődés vagy akár terepfutás közben egy rossz lépés miatt. A hazai statisztikák szerint leggyakrabban az alsó végtagok sérülnek, a boka és a térd traumái az összes eset mintegy 60%-át teszik ki, ezt pedig a kéz, a csukló, könyök, lábszár, váll, a fej, a nyak és az ágyéki, hasi sérülések követik. A fenti sérülések között legtöbbször az izmok és szalagok sérülése fordul elő.

A teljesség igénye nélkül a következő sportbalesetek jelentkeznek leggyakrabban: térdszalag szakadása, Achillesz-ín szakadása, csonttörések, zúzódások, rándulások, izom- és ínsérülések.

Tartós sportsérülések

Ebbe a csoportba a kisebb, de ismételten jelentkező traumák tartoznak, amik hosszú távon jelentősen károsíthatják a szöveteket. Ezek sokszor rossz mozgástechnikából, helytelen felszerelésválasztásból, de akár meglévő izomegyensúly zavarból, testi-végtagi tengelyeltérésből is adódhatnak, illetve jelentkezhetnek akár a korral együtt járó ízületi kopás, porcfelszín-károsodás miatt is.

A krónikus sportsérülések közt a következők fordulnak elő legtöbbször: íngyulladás, csonthártyagyulladás, izom-ín csonthoz való tapadásának gyulladása (teniszkönyök, golfkönyök, dobókönyök), ízületi betegségek, fáradásos törés.

Sportsérülések megelőzése

Sokszor, sok helyen hangoztatott dolog, és tényleg nem lehet elégszer ismételni, amit már a tesiórákon is rogyásig hallgattál, és tettél: kellő mennyiségű és minőségű bemelegítéssel a legtöbb sportbaleset általában elkerülhető. A nem átmelegedett izmok ugyanis könnyebben sérülnek, azok, amiket alapos átmozgatással felkészítesz, sokkal rugalmasabbak. A bemelegítés mellet a következőket is érdemes szem előtt tartani, ha csökkentenéd a sérülések esélyét.

- Használd a megfelelő technikát!

Vagyis tanuld meg a lehető legpontosabban az adott sport alapmozgásait, lépéseit, és azt, hogy miként tudod biztonságban tartani a sportolás során használt izmaid, ízületeid. Ha teniszezel, elengedhetetlen a térd, a könyök, a váll megfelelő mozgása, a féloldalasság során kialakuló aszimmetria lehetséges korrigálása kiegészítő mozgásokkal. Ha futsz, legalább olyan fontos, hogy hogyan tartod a karod, a vállad és a felsőtested, mint az, hogy a bokád, térded hogyan áll.

- Válassz jó felszerelést!

És itt most nem a bringád márkájára gondolunk vagy arra, hogy milyen drága a futócipőd. Az, hogy egy felszerelés jó, ebben az értelemben azt jelenti, hogy a kerékpárod az alkatodnak megfelelő beállításokkal, mérettel rendelkezik, a cipőd kellően stabilan tartja a lábad, az eveződ sem hosszabb a kelleténél, ha súlyzós edzést végzel, szintén az alkatodnak, erőnlétednek megfelelő súlyokat emelgetsz.

- Pihenj rá!

Ha már bekövetkezett a – kisebb vagy nagyobb – baj, ne akarj már másnap ugyanúgy edzeni, mint a sérülésed előtt. Bizonyosodj meg arról, hogy a sérült testrész gyógyult, regenerálódott, és ne akarj rádolgozni, hátha attól majd jobb lesz a helyzet. Inkább kezdd újra alacsonyabb intenzitással! Fontos azonban, hogy a túl hosszú ideig tartó pihenő szakasz renyhévé teheti a szöveteket, így ha túl sokáig nyalogatod a sebeid, előfordulhat, hogy épp az ellenkező hatást éred el vele, és lassítod a gyógyulás folyamatát.

- Levezetés

Legalább olyan fontos, mint az edzés előtti bemelegítés. Nyújtsd le, lazítsd le az izmokat, ízületeket, mielőtt elégedetten elhagyod az edzőtereped.

Ha megtörtént a baj…

Sportsérülések kezelése

Azon túl, hogy időt adsz a testednek és a sérült testrésznek a gyógyulásra, miközben fokozatosan visszatérsz a sportoláshoz, néhány hasznos eszközzel támogathatod a regenerálódás, rehabilitáció folyamatát, csökkentheted az akut és a krónikus sportsérüléssel együtt járó fájdalmakat, egyéb tüneteket is.

- Térdszalag szakadása, lazulása, műtét utáni rehabilitáció

Mind elülső és a hátsó keresztszalag, mind a külső és belső oldalszalagok sérülései esetén alkalmazható például a Genu Arexa térdmerevítő, amely a keresztszalag-sérülések (pl. megnyúlás, részleges szakadás, szakadás) konzervatív utókezelésére szolgáló eszköz. Segít tehermentesíteni, stabilizálni a sérült térdet a műtét után, megóvja a nem kívánt mozdulatoktól, csillapítja a fájdalmat és javítja a térdízület működését.

genuarexa1906.jpg

Könnyen használható, műanyag merevítőpántjai tökéletesen adaptálhatóak a lábra az első viselés alkalmával, a számozott pántok pedig megkönnyítik a felhelyezést, illetve a levételt. Részletek...

Genu Direxa térdortézis oldalsínnel, nyitott

Enyhétől közepes szalaglazaság, reumás arthritis, instabilitás érzés esetén az oldalsínnel rendelkező Genu Direxa térdortézis viselhető, ami szintén stabilizál, véd a hiperextenzió (hátrahajlás) ellen, vezeti a patellát. Részletek...

- Teniszkönyök

A tenisz- vagy golfkönyök a könyökízületet körülvevő izomzat túlerőltetése, túlterhelése miatt alakul ki. Az Epi Forsa Plus teniszkönyök-bandázst ezeknek a panaszoknak az enyhítésére fejlesztették ki. Célirányos és adagolt nyomást fejt ki az alkar izomzatára, tehermentesíti az irritált íntöveket, tapadásokat és fokozza a szenzomotoros teljesítményt.

epi-forsa1906.jpg

Segít akut panaszok esetén, de megelőzésképpen is hordható monoton, kézzel végzett tevékenységek közben. Mivel bőrbarát anyagból készült, kellemes viseletet biztosít még a fizikai terhelés okozta izzadás esetén is. Részletek...

- Csuklósérülés

A csukló reumás arthritisze, alagút-szindróma, instablitásérzés, gyulladás vagy sportbalesetből fakadó csuklósérülések, műtét utáni rehabilitáció során jöhet jól a csuklóízületi bandázs, ami támogatja a szenzomotorikát, stabilizál, célzott kompressziót gyakorol ömlenyek, ödémák felszívódása céljából, csillapítja a fájdalmat és támogatja a csuklóízület mozgását. A csuklórögzítő használatával meggyorsítható a gyógyulás folyamata.

manu-sensa1906.jpg

A Manu Sensa segítségével csuklósérülések, vagy műtétek után is magabiztos és biztonságos lehet a mozgás, kötöttségek nélkül.

- Boka sérülése

Az Ottobock Malleo Sensa bokarögzítője stabil helyzetben tartja a bokát a sérüléseket vagy gyulladást követő időszakban, szalaggyengeség, arthritisz, ömlenyek, ödémák esetén. Segít csökkenteni a fájdalmat és stabilizálni az ízületet, miközben megőrzi a mozgás szabadságát.

lumbo-sensa1906.jpg

Emellett a célzott kompresszió elősegíti a duzzanatok és a bevérzések csökkenését. A bokaízületi bandázs anatómiai kialakítású. Részletek...

- Derék fájdalma, sérülései

Az ágyéki csigolyák degeneratív elváltozásai, izomegyensúly felbomlása, keresztcsonti ízület irritációja, esésből, húzódásból, túlterhelésből vagy más, a gerincet egyoldalúan terhelő mozgásból adódó derékfájdalom esetén a Lumbo Sensa ágyék-keresztcsont ortézis viselése enyhítheti a tüneteket.

malleo-sensa1906.jpg

Az eszköz tehermentesíti az ágyéki csigolyákat, stimulálja az izomműködést, masszírozó hatása révén pedig javítja a vérellátást, oldja az izomfeszültségeket. Részletek...