Túrázás térdfájdalommal

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita - Támogatott tartalom
2019/05/01
A gyaloglás öröme mindenkié

"A gyaloglás a legjobb orvosság" - mondta Hippokratész, az ókori görög orvos, aki évszázadokkal ezelőtt azt ajánlotta pácienseinek, hogy sétáljanak minél többet, ha szeretnének testileg-lelkileg is kiegyensúlyozottak és egészségesek maradni.

 

Miért gyalogoljunk?

Az ókori orvos szállóigévé vált mondatát azóta a modern kori tudomány is bizonyította, és több kutatás is kimutatta már a gyaloglás egészségre gyakorolt jótékony hatását.

Az egyik ilyen felmérést a Stanford Egyetem munkatársai végezték, amelyben azt vizsgálták, hogy a testmozgás hogyan befolyásolja az agy működését. Arra jutottak, hogy még az egészen kis erőkifejtéssel járó mozgásformák - mint például a mérsékelt sebességgel való gyaloglás - is képesek arra, hogy javítsák a teljesítményt, a koncentrációt és a memóriát.

A Sydney-i Egyetem kutatói is hasonlóan pozitív eredményekről számoltak be: ők arra jutottak, hogy

az átlagsebességgel végzett séta 24%-kal, a gyorsabb gyaloglás pedig akár 21%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Különösen sokatmondó eredményt mutattak ki például a 60 év feletti korosztály esetében, náluk ugyanis az derült ki, hogy az átlagos sebességű gyaloglás 46, a gyors tempójú séta 53%-kal csökkenti a fenti betegségek kialakulásának esélyét. Az ausztrál kutatók felhívták a figyelmet arra, hogyha a kívánt egészségügyi hatásért naponta legalább tízezer lépést kellene megtenni.

Hogy ezt teljesítsük, akár napi 5 kilométer kellemes tempójú sétát is tehetünk, és ha mindezt a természetben végezzük, a hatások kibővülnek: a szabad levegőn való mozgás, a természetben töltött idő alatt a szervezet védekező mechanizmusai is „bekapcsolnak”, és ha naponta képesek vagyunk fél órát erdőben, fák között sétálva tölteni, ez segíthet abban, hogy az idegrendszerünk képes legyen nyugalmi állapotba kapcsolni.

Ahhoz, hogy mindezt megtegyük, mára számtalan lehetőség adódik. Gyalogtúrázhatunk, indulhatunk országos teljesítménytúrákon, szervezett városnéző sétákon vehetünk részt, a kényelmünkről pedig számtalan, hasznos sportruházat, felszerelés gondoskodik. Az eső, a jég sem akadály, jóformán bármikor-bárhová elindulhatunk, mindössze egy kényelmes bakancs, praktikus hátizsák és némi ennivaló kell hozzá.

  

Túrázás térdfájdalommal Forrás: Ottobock.hu
Túrázás térdfájdalommal
Kép forrása: Ottobock.hu

 

Ha fáj a térd...

De mi történik akkor, ha kedvenc elfoglaltságunknak nem az időjárás, nem külső körülmények szabnak határt, hanem a saját testünk állít meg minket? Ha egy kellemetlen fejfájás, térdfájás, ízületi probléma vagy korábbi sérülés miatt nem tudunk útnak indulni? Ebbe a helyzetbe került Ágnes is, aki a következőkről számolt be:

"Nagyon szeretek túrázni, 63 évesen már az életem fontos része ez a tevékenység, különösen azóta, hogy nyugdíjba mentem. Sajnos néha homokszem kerül a gépezetbe. Előfordul, hogy hosszabb gyaloglás után térdfájdalmakkal küzdök, ami miatt kénytelen vagyok lemondani a következő túrákról, ha mégis elmegyek, akkor a lassabb tempómmal hátráltatom a csapatot, rosszabbul bírom a szintemelkedéseket, -süllyedéseket. Sokszor azt gondolom, hogy a pihentetés a jó választás, emiatt kihagyok egy programot, holott sejtem, hogy a nem mozgás sem feltétlenül tesz jót a lábamnak." – mesélte Ágnes.

 

A fájdalom okai

A fenti problémák hátterében legtöbbször túlerőltetés, sérülés, de - főként az idősebb korosztály esetében – porckopás is állhat, de az okok közt lehet íngyulladás, ízületi gyulladás, szalagsérülés is, az eredmény azonban minden esetben térdfájás, ami csökkenti az ízület mozgástartományát, így a mozgás örömét is elveszi. A térdízületi kopás a leggyakrabban előforduló komplex térdízületi elváltozások egyike. Ilyenkor a térd duzzadt, fájdalmas, a járás lépcsőn vagy hosszabb távon egyre nehezebb, és egyre nagyobb kihívást jelent.

Az osteoartrózis (OA) (angolszász néven gyakran osteoarthritis) az ízületi porcok kopása, leggyakrabban a csípő, térd, gerinc, kéz ízületeiben. Legjellemzőbb tünete az ízületek fájdalma, ennek oka pedig az, hogy az érintett területen a porc vékonyabb lesz, a csontok közti tér „elhasználódik”, a csontok pedig elkezdik dörzsölni az idegvégződésekben gazdag ízületek szélét.

 

Tippek térdfájdalom esetére

Ha a gyaloglás közben jelentkezik a fájdalom, az egyik megoldás lehet az útvonal módosítása, levágva a térdet terhelő köves, sziklás terepet, lejtőket. 

Aki tudja magáról, hogy a lába érzékenyebben reagál a lefelé gyaloglásra, egy könnyed bemelegítéssel készítheti fel a térdét a kihívást jelentő kilométerekre, a túra során pedig két stabil túrabot segítségével tehermentesítheti az ízületet.

Az sem kizárt, hogy a térdfájás oka nem a lábunkban, hanem a lábbelinkben rejlik, ez esetben egy váltócipő használata javasolt. A különböző ízületi panaszokra készült krémek is sokszor nyújtanak gyorssegélyt, ha gyaloglás közben szeretnénk a fájdalmat csökkenteni.

 

Agilium Freestep

Ha a házi praktikák nem segítenek

Ha fájdalmak rendszeresen és akár hosszabb távon is megmaradnak, és a fenti tippek sem javítanak a helyzeten, egy ortézis viselése is megoldhatja ezeket a mindennapi problémákat. Ez az orvosi eszköz ugyanis tehermentesíti az ízületet érintett területeit, és segíthet a térd osteoarthritise által okozott fájdalom enyhítésében.

Agilum Freestep Forrás: Ottobock.hu
Agilum Freestep
Kép forrása: Ottobock.hu

A boka és a láb megfelelő pozícionálásával az Agilium Freestep véget vet a fájdalmaknak, és képes a mérsékelt vagy enyhe ízületi kopásos térdpanaszokat megszüntetni. Az Agilium Freestep a kopás kezelésének forradalmian új lehetőségét kínálja, és a páciensek számára azonnal érezhető előnyöket kínál: boka-láb (AFO) ortézisként nem korlátozza a térd mozgását. Mindamellett tehermentesíti a térdízületet azáltal, hogy megváltoztatja a térdízületre ható erők irányát, korrigálja a térdízület helytelen pozíciójának korrekciójával, így azonnal és jelentős mértékben csökken a páciensek térdízületi fájdalma.

Az eszköz előnyei:

 • Nem korlátozza a térdízület mozgását
 • Stabilan rögzíthető,
 • Egyszerűen kezelhető
 • Karcsú kialakításnak köszönhetően diszkréten viselhető ruha alatt.
 • Könnyű felépítésének köszönhetően az ortézis tartós viselete kényelmes
 • Lábszáron viselt ortézis, így az ülést nem zavarja, a combot semmilyen formában nem érinti.
 • Megakadályozza az alsó bokaízület kifordulását,
 • Cipőn belül kell hordani, így nem mozdul el.
 • Cipővel együtt vehető fel, egyszerűen használható.

 

 

Kiknek ajánlott:

 • A térd ízületi porckopása esetén
 • X-láb vagy O-láb esetén
 • Életkortól függetlenül ajánlott azoknak a pácienseknek, akiknél
  • nem javasolt a térdműtét
  • a hagyományos térdrögzítők nem alkalmazhatóak például túlsúly esetén
  • már elkezdődött a térdízületi kopás gyógyszeres kezelése, kiegészítő terápiaként.