Dőlnek a rekordok a tájfutó pályákon

Dőlnek a rekordok a tájfutó pályákon

Tájfutás.hu
2020/05/21
A tájékozódási futás sokáig idegen, elérhetetlen sportágnak számított a legtöbb futó számára, az elmúlt években viszont ez elkezdett megváltozni.
Hirdetés

Egyrészt megjelentek a városi tájékozódási futóversenyek, amelyek minden kezdő számára könnyedén teljesíthetők, másrészt a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség felismerve azt, hogy a terepfutás és a tájékozódás kombinálása minden futó számára izgalmasabbá teszi a napi edzéseket, országszerte elkezdte kiépíteni az állandó pontos tájékozódási futó pályákat

Dőlnek a rekordok a tájfutó pályákon
Állandó Pontos Tájfutó Pályák
Dőlnek a rekordok a tájfutó pályákon
Forrás: Tájfutás.hu

Tájfutópályák Magyarországon

Mára az ország 11 településén dobhatják fel a futók azzal az edzéseiket, hogy letérnek a megszokott ösvényeikről, és a letölthető-kinyomtatható térkép segítségével futva vagy kocogva megkeresik az erdőkben elrejtett ellenőrzőpontokat. Az ellenőrzőpontokon a telefonjuk segítségével, QR-kód beolvasásával igazolhatják a pont megtalálását. A főváros környékén a Kereszturi-erdőben, a Gellérthegyen, Nagykovácsiban és Gödöllőn találhatók ilyen tájékozódási futó pályák, míg vidéken többek között Pécsett, Miskolcon, Veszprémben és Szegeden is térképet ragadhatnak az érdeklődők. 

A koronavírus-járvány alatt szerencsére a természet nyitva állt a sportolók előtt, így pedig a növekvő érdeklődésnek köszönhetően három rekord is megdőlt a tájékozódási futó pályákon. Március közepén egy hét alatt 98 különböző ellenőrzőpontot kerestek fel országszerte a sportolók. Május első hetében pedig összesen 21 futó teljesített hosszabb-rövidebb tájékozódási futó pályát, és összesen 257 alkalommal érintettek egy ellenőrzőpontot! Ezen a héten a legnépszerűbb pálya a budapesti Kereszturi-erdő volt, ahol most már a népszerű futókör mellett a tájfutást is kipróbálhatják az érdeklődők. 

Dőlnek a rekordok a tájfutó pályákon
Már az ország 11 településén
Dőlnek a rekordok a tájfutó pályákon
Forrás: Tájfutás.hu

Győrffy Kristóf, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség marketing koordinátora elmondta:

az állandó pontos tájfutópályák a kezdők számára is elérhetővé teszik azt, hogy kipróbálják a tájfutást. Azért is örvendetes ez, mert ezáltal a futók a szabad levegőn, a zöld természetben sportolhatnak, kiszakadva kicsit a város zajából.  A tájékozódási futópályák fejlesztése egyébként folyamatos, az előttünk álló hónapokban is várható, hogy új pályák fognak megnyílni az országban.

Tájékozódási Futó Pályák

Az Állandó Pontos Tájfutó Pályák teljesítéséhez szükséges információkat a tajfutas.hu oldalon találjátok.

Hirdetés