Tovább szűkült a külföldi síelés lehetősége Hír

Tovább szűkült a külföldi síelés lehetősége Hír

Pintér László
Pintér László
2020/12/15
Szlovákia kötelező COVID-tesztet kér, Svájc a karanténra kötelezett országok listájára tette Magyarországot
Hirdetés
Lassan alig marad olyan ország, ahol akár a hazatéréssel járó karanténkötelezettséget vállalva is reális lehetőség maradna januárnál korábban a Magyarországról síelés céljából történő utazás. Az eddig mentsvárnak tűnő Svájc tegnap Magyarországot ismét magas kockázatú országnak minősítette, így csak tíznapos karanténkötelezettség mellett utazhatunk be, amelyet a negatív PCR-teszt sem vált ki. Szlovákiában pedig nemcsak a beutazáshoz, hanem a sípályák (és a hozzájuk kapcsolódó szállodai) szolgáltatások igénybevételéhez is 72 óránál nem régebbi, negatív eredménnyel zárult koronavírus tesztre van szükség.

Ahogy azt korábbi cikkeinkben elemeztük, Európa országainak többsége a sípályák ünnepek idejére történő megnyitása ellen van. A legkategorikusabban a németek és az olaszok zárkóztak el, mindkét országban rendkívül szigorú korlátozások vannak érvényben, a síterepek zárva, turistákat nem fogadnak, saját állampolgáraikat sem engedik külföldre síelni. Franciaországban hiába mentek perre a síturizmusban érintett szolgáltatók, hiába írtak nyílt levelet az összes érintett tartomány elnökének támogatásával, a kormány hajthatatlan: januárig nem nyithatják meg a sípályákat, csak a síterepek szállodái fogadhatnak kiránduló vendégeket (így túrasízni is lehet, és Franciaországba beutazáskor jelenleg nincs karanténkötelezettség a magyarokra). Andorra hasonló döntést hozott.

A német és olasz nyomás miatt az eleinte vehemensen nyitáspárti osztrákok végül csak a saját lakosaiknak teszik lehetővé a sípályák használatát, a pályák december 24-én nyithatnak, kizárólag a helyiek számára. A kereskedelmi szálláshelyek és éttermek azonban január 07-ig továbbra is zárva maradnak, és a külföldiekre karanténkötelezettség vonatkozik.

Számunkra Svájc is elesett

A fentiek miatt az Alpokba utazni vágyók eddigi egyetlen mentsvára Svájc volt, ahol szigorú higiéniai protokoll mellett, és több helyen létszámkorlátozást alkalmazva, de működhetnek a sípályák és a szállodák is. Sajnos azonban december 14-i hatállyal Svájc ismét felvette Magyarországot a magas fertőzési kockázatot jelentő országok és területek listájára. Ennek értelmében a Magyarországról Svájcba történő beutazás továbbra is lehetséges, de a beutazók számára december 14-től 10 nap karantén kötelező, amennyiben az utazó a Svájcba történő beutazást megelőző 10 napon belül bármikor a listán szereplő országok bármelyikében tartózkodott. A negatív COVID-19 teszt nem mentesíti a beutazót a karanténkötelezettség alól. Ilyen feltételek mellett az üdülési célú utazásnak nyilvánvalóan nincs realitása.

Szlovákia: háromnaponta teszt

Északi szomszédunk csak december 10-én jelentette be a síterepekre is vonatkozó konkrét szabályokat, melyek december 14-én léptek életbe. Ezek sem nevezhetők éppen felhívásnak keringőre. Azon túl, hogy Szlovákiába november 16-a óta csak 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszttel lehet belépni, a tesztelési kötelezettséget a síterepekre is kiterjesztették. December 14-től ugyanis a síközpontok látogatóinak egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük (PCR és antigén teszt is elfogadott, de a szabályból következik, hogy hosszabb tartózkodás esetén 72 óránként új tesztet kell elvégezni). Továbbá, a kabinos felvonókban egyszerre csak egy személy (vagy csak egy háztartásban élők) utazhatnak. A szállodák vendégeinek szintén negatív teszttel kell rendelkezniük, és a közös helyiségekben nem teszik lehetővé az étkezést.

De akkor hova lehet menni síelni?

Eplénybe :) De viccet félretéve, kevés külföldi lehetőség marad. Szlovéniába belépéskor a magyar állampolgároknak 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 48 óránál nem régebbi PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. Hasonló a helyzet Ukrajnában, Romániában és Bosznia-Hercegovinában is. Finnország nem fogad turistákat. Norvégiába belépni is csak negatív teszttel lehet, de ezután mindenképpen kötelező a tíznapos karantén (kivéve, ha az elmúlt hat hónapban igazolható módon átestünk a fertőzésen). Svédország az egyetlen, ahová szabadon beutazhatunk.

Azon környező országok közül, amelyekben a szállodák fogadhatnak turistákat, egyedül Szerbiába, Montenegróba és Bulgáriába lehet jelenleg karanténkötelezettség nélkül beutazni. Kérdés, hogy az ottani síterepek megérik-e a hazatéréskor országtól függetlenül kötelező tíznapos itthoni karantént vagy két PCR-tesztet...

Hirdetés