Így síelhetsz külföldön 2021/2022

Így síelhetsz külföldön 2021/2022

Pintér László
Pintér László
2021/10/29
Frissítve:
2021/11/09
Összegyűjtöttük az előttünk álló síszezonra vonatkozó aktuális COVID-szabályokat
Hirdetés
Úgy tűnik, hogy idén végre nem kell lemondanunk az alpesi vagy éppen szlovákiai síelés örömeiről. Miközben az előző télen hétről hétre tolódott a sípályák nyitása, egészen addig, amíg egyszer csak tavasz nem lett, idén az oltottak egyre növekvő számának köszönhetően már reálisan lehet tervezni külföldi síelést. Lássuk, hol milyen szabályokra számíthatunk!*

*Cikkünk írásakor örömünk talán kicsit korai volt, lásd az ausztriai fejlemények miatti frissítést lentebb...

Elöljáróban szeretnénk leszögezni, hogy cikkünk kifejezetten a síeléshez köthető szolgáltatásokra vonatkozó szabályokra koncentrál, nem a beutazást érintőkre. Ami a beutazási szabályokat illeti, azokat is érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni, ebben nagy segítséget nyújt a Konzuli Szolgálat naprakész honlapja. Mivel a járványhelyzet folyamatosan változik, ráadásul jelenleg szinte mindenhol romló tendenciát mutat, semmi sem garantálja, hogy a tél folyamán is ugyanúgy utazhatunk, mint most. Ezen változások átvezetése meghaladja a kapacitásunkat. Persze ahol kritikus beutazási korlátozások vannak már most érvényben, arra itt is kitérünk (lásd Szlovákia).

Az alapvető előírás, amire az osztrák, az olasz, a szlovén és német pályákon készülhetünk, az a 3G-szentháromság, azaz oltottan, a betegségen igazoltan átesetten vagy negatív teszteredmény birtokában (a német Geimpft, Genesen, Getestet szavak alapján 3G) lehet a szolgáltatásokat igénybe venni. Svájcban és Franciaországban ezzel szemben az általános maszkviselés mellett döntöttek. Általánosságban azonban mindenhová érdemes maszkkal készülnünk, mert az országok többségében a 3G teljesülése mellett  is megkövetelik a maszkot zárt terekben.

A legjobb tanács, amit adhatunk, hogy mindenképpen a kiszemelt síterepnél konkrétan érdeklődjetek a vonatkozó szabályokról, szükséges igazolásról és azok ellenőrzési módjáról.

Így síelhetsz külföldön 2021/2022-1
Így síelhetsz külföldön 2021/2022-1
Forrás: Mozgásvilág.hu

Németország

Alapszabály a 3G, tehát vagy az EU-ban általánosan elfogadott oltottsági védelemről  legyen igazolásunk (Green Pass, azaz Európai Uniós Digitális COVID Igazolvány), vagy tudjuk igazolni, hogy a betegségen átestünk, vagy pedig rendelkeznünk kell egy negatív eredményű koronavírus teszttel (PCR esetében 72 óra, antigén esetében 48 óra az elévülési idő). A sífelvonókat csak eme három feltétel valamelyikének teljesülése esetén vehetjük igénybe. Az igazolást a napijegy vagy síbérlet vásárlásakor kérik. Mivel a lifteknél problémás a tesztek ellenőrzése, ezért hosszabb időszakra szóló síbérletet csak oltottak vagy gyógyultak számára értékesítenek.

A maszkviselésre vonatkozó konkrét szabályozást még nem ismertették, de mindenképpen kell vele számolni. A kérdés csak az, hogy csak a zárt felvonóegységekben, vagy esetleg a csákányos vagy nyitott ülőlifteken is kötelező lesz-e. A határokon átnyúló síterepek esetében Oberstdorf-Kleinwalstertal már előzetesen bejelentette, hogy ők a szigorúbb  osztrák szabályozáshoz alkalmazkodva az FFP2-es maszk használatát írják elő.

Így síelhetsz külföldön 2021/2022-4
Így síelhetsz külföldön 2021/2022-4
Forrás: Mozgásvilág.hu

Ausztria: 3G és FFP2 maszk*

Frissítés 2021. 11. 19.: Ausztria a teljes lakosságra vonatkozó kijárási korlátozást vezet be november 22-e hétfőtől!

Első körben 10 napra szól a lockdown, amely újabb 10 nappal hosszabbítható, ha a helyzet úgy kívánja. (Egyetlen tartományban, Felső-Ausztriában december 17-ig tart a teljes zárlat, ott csak ekkor döntenek a folytatásról.) A cél az, hogy a teljes zárlatot legalább az oltottak és a 180 napon belül gyógyultak számára (2G) mielőbb feloldják, az oltatlanok ezután is korlátozásra számíthatnak. A zárlaton túl az osztrák kormány azt is bejelentette, hogy február elsejétől bevezetik a koronavírus elleni általános oltáskötelezettséget.

A kijárási korlátozások értelmében a lakhelyet csak a korábbi zárlatokból más ismert indokkal lehet elhagyni, mint amilyen a munkavégzés, az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele, bevásárlás, szabadtéri mozgás. A nem létszükségletet jelentő beltéri szolgáltatások, így a kereskedelem nagy része és a szórakozóhelyek, kulturális intézmények bezárnak. A szállodák sem fogadhatnak turisztikai célból vendégeket, ezért a síterepek is bezárnak. A sporteseményeket megrendezik, de ismét nézők nélkül.

A síterepeket érintő bezárás első körben december 12-vel bezárólag él, legalábbis azok a már megnyitott síterepek, amelyek máris reagáltak a rendeletre, ezt a dátumot kommunikálták. Ők tehát helyből a maximális, 20 napos zárlattal kalkulálnak.

Fontos! A szigorítások már a beutazást is érintik! A konzuli szolgálat honlapja alapján 2021. november 22. 0:00 órától az ún. 2,5G-szabály (oltott, vagy betegségen fél éven belül átesett, vagy érvényes negatív PCR-teszt birtokában) lesz az irányadó. Az antigén tesztek és az antitest-tesztek ezzel egyidejűleg a beutazás tekintetében érvényüket vesztik. Kivétel: ha a védettség igazolása egy oltás igazolásával + az annak beadása előtt készült pozitív antitest teszt birtokában történik.

*Frissítés 2021. 11. 07.: November 8-tól mindenhol, ahol eddig a 3G szabály volt érvényben, szigorítanak a 2G-re, azaz csak oltottak vagy gyógyultak mozoghatnak a szóban forgó területeken, a teszt már nem elegendő! Az aktuális szabályozást magyar nyelven, naprakészen megtaláljátok erre a linkre kattintva.

Mindenekelőtt lássuk, hogyan is épül fel a G-rendszer az osztrákoknál, azaz mit jelentenek a különböző rövidítések:

- 3G: Oltott, gyógyult vagy negatívra tesztelt (antigén és PCR is megfelel)

- 2G: Csak oltottak vagy gyógyultak vehetik igénybe, teszttel már nem lehet bemenni (sem antigén, sem PCR nem elegendő)

- 2,5G: Az oltottakon vagy gyógyultakon kívül csak negatív PCR-teszttel lehet bemenni (antigén teszt nem elegendő)

- 2G Plus: Itt már az oltottak és gyógyultak is csak negatív PCR-teszt birtokában léphetnek be

Fontos, hogy az oltottság vizsgálatakor a beutazási szabályoktól eltérően a szolgáltatások igénybevételéhez csak a Pfizer, az Astra Zeneca, a Johnson and Johnson és a Moderna vakcina megfelelő! Az országba belépéshez elfogadják a Sinopharm és Sinovac vakcinát is, de az országon belül a 3G hatálya alá eső területeken nem.)

A fenti szisztémát egy ötfokozatú veszélyességi skálának megfelelően alkalmazzák, amely a helyzet súlyosságát az intenzív kórházi kapacitás-kihasználtság függvényében állapítja meg. Jelenleg 1-es fokozat van érvényben náluk* (november 8-tól 2-es fokozatra szigorítanak).

Az osztrák síterepeken általánosan csak a 3G kritérium valamelyikét teljesítők vehetik igénybe a szolgáltatásokat* (november 8-tól ez már 2G!).  Kötelező távolságtartás vagy kapacitáskorlátozás nem lesz, viszont a zárt, kabinos illetve a lehajtható tetejű felvonókban viselni kell az FFP2-es maszkot, a 3G teljesülése esetén is.

A 3G szabály alól kivételt egyedül a 12 évnél fiatalabb gyermekek képeznek, maszkot azonban nekik is viselniük kell.  Az FFP2-es maszk 14 éves kortól kötelező, ez alatt az egyéb, orrot és szájat eltakaró maszk is megfelelő.

A maszkviseléssel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy tömegközlekedési eszközökön, zárt kabinos vagy lehajtható tetejű sífelvonókon (és mindezek zárt kiszolgáló épületein/várótermein belül), továbbá a napi szükségleteket kielégítő kereskedelmi üzletekben (szupermarket, gyógyszertár, stb.) a 3G érvényesülése esetén IS kell viselni az FFP2-es maszkot. A nem alapszükségletet kielégítő egyéb üzletekben a 3G-t teljesítő vásárlóknak nem kötelező a maszk (november 8-tól ez is szigorodott, minden kereskedelmi üzletben kötelező az FFP2-es maszk használata).

A többnapos és szezonbérletek kizárólag addig lesznek érvényesek, ameddig a vásárláskor (akár a fizikai kasszánál, akár online) bemutatott igazolás érvényes. Ha az igazolás érvényessége lejár (itt elsősorban a teszteredmény, másodsorban az oltás érvényessége lehet a szűk keresztmetszet), újat kell feltölteni a bérlet érvényesítéséhez. Hogy ez a gyakorlatban konkrétan hogyan zajlik, azt a síterepek maguk fogják meghatározni.

Tesztként alapesetben az antigén tesztet is elfogadják, de a járványhelyzet kedvezőtlen alakulása esetén ennek szigorítására számítani kell. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy első lépcsőben már csak a PCR-tesztet fogadják majd el, súlyosabb esetben pedig már azt sem, tehát csak oltottak vagy gyógyultak mozoghatnak a síterepeken (november 8-tól már ez utóbbi van érvényben).

Az aprés-ski, azaz a síelés utáni zenés-táncos-alkoholos hüttemulatságokon történő részvétel már alaphelyzetben is szigorúbb. Itt az éjszakai vendéglátásban jelenleg is érvényes ún. 2,5G szabályrendszert alkalmazzák, magyarul az oltottakon és gyógyultakon kívül csak azok szórakozhatnak, akik negatív PCR-teszttel rendelkeznek, tehát az antigén teszt ide már nem elég. A helyzet romlása esetén a teszttel történő belépést teljes mértékben kizárhatják (november 8-tól ez meg is történt, 2G van érvényben!).

Így síelhetsz külföldön 2021/2022-3
Így síelhetsz külföldön 2021/2022-3

Ischgl - egy konkrét példa

Bár a szabályrendszer vélhetően minden síterep esetében azonos lesz, érdemes direktben a síterepeknél érdeklődni a konkrét megvalósítás kapcsán. A koronavírus-fészekként elhíresült fekete bárány, Ischgl éppen a mai napon hozta nyilvánosságra a saját szabályzatát.

Rendszerük egy ötfokozatú veszélyességi skálán alapul, amely a helyzet súlyosságát az intenzív kórházi kapacitás-kihasználtság függvényében állapítja meg. Jelenleg 1-es fokozat van érvényben náluk* (november 8-tól 2-es fokozatra szigorítanak).

A felvonókon alapesetben (1-es veszélyességi fokozat) a 3G szabály van érvényben, ahol tesztként a 72 óránál frissebb PCR, vagy 24 óránál frissebb antigén teszteredményt fogadják el. 12 év alatti gyermekeknek nincs szükség tesztre. A tesztlehetőséget a vendégek számára ingyenesen biztosítják. Az igazolást a napijegy- vagy bérlet vásárláskor kell bemutatni, de a síterepen bárhol, bármikor szúrópróba szerűen ellenőrizhetik.

A felvonókon FFP2-es maszk használata kötelező.

A hegyi éttermek szintén a 3G szabály szerint látogathatók. A helyzet súlyosbodása esetén az antigén teszt helyett előírják a PCR-t, 4-es fokozat felett pedig már semmilyen teszttel nem lehet bemenni (november 8-tól a 2G van érvényben). A vendéglátásban nem kell maszkot viselni, ugyanakkor regisztrációs kötelezettség van a kontaktkutatás miatt. Ez történhet írásos formában vagy a már megszokott QR-kódos rendszerben.

Az biztos, hogy az Alpok Ibizájának egy időre búcsút mondhatunk, legalábbis ami a féktelen esti hüttebulikat illeti. Be nem tiltották őket, de a belépés az éjszakai vendéglátás szabályai szerint engedélyezett. Az oltott vagy gyógyult státuszon kívül tehát kizárólag negatív eredményű PCR teszttel lehet bejutni, 2-es fokozatnál pedig már azzal sem (november 8-tól 2-es fokozat van érvényben). A szabályok az alkalmazottakra is vonatkoznak. Az oltatlan dolgozóknak rendszeres PCR-teszteken kell részt venniük, továbbá állandóan viselniük kell az FFP2-es maszkot. A november 27-re tervezett szezonnyitó koncertre a Sportplatzon csak gyógyultak vagy oltottak mehetnek, illetve azok a 12 év alatti gyermekek, akik rendelkeznek antigén vagy PCR teszttel.

Így síelhetsz külföldön 2021/2022-5
Így síelhetsz külföldön 2021/2022-5
Forrás: Mozgásvilág.hu

Olaszország: 3G és maszk

Az olaszok nem viccelnek: függetlenül attól, hogy az ember oltva van-e, netán kigyógyult vagy negatív teszttel rendelkezik, a maszkot minden zárt közösségi térben viselni kell, legyen az múzeum, tömegközlekedés vagy étterem. Természetesen a sífelvonók sem képeznek ez alól kivételt.

Itáliában a “Green Pass” a varázsszó, azaz a digitális EU-s COVID-igazolvány. Ezt 12 év felett kérik. Hatéves kor felett kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk használata. A zárt felvonókat csak 80% kapacitással üzemeltethetik, itt kötelező az orvosi maszk használata, továbbá  mindenhol kötelező a távolságtartás. Ezt igyekeznek terelőfolyosók kialakításával segíteni. A síbérletek vásárlását elsősorban online javasolják.

A Green Passt a napijegy vagy bérlet vásárlásakor kérik, de a síterepen is lehet szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számítani. Aki megpróbálja kijátszani a szabályt és lebukik, 600-1500 euró közötti bírságra számíthat. Nem javasoljuk, mert Olaszországban van pályarendőrség, és a carabinieri nem veszi félvállról a feladatát.

A tesztek érvényessége tekintetében az olaszok szintén szigorúak: itt a PCR is csak 48 óráig érvényes, szóval ha ennél hosszabb tartózkodást tervezünk, és igénybe szeretnénk venni teszthez kötött szolgáltatásokat, akkor kétnaponta új tesztet kell csináltatnunk.

Így síelhetsz külföldön 2021/2022-8
Így síelhetsz külföldön 2021/2022-8
Forrás: Mozgásvilág.hu

Svájc: maszk van, 3G nincs - egy kivétellel

Az alpesi ország az előző szezonban az egyetlen különutas megoldást választotta: nyitva tartotta a síterepeit a külföldiek előtt is, kötelező maszkhasználat mellett. Ez jelentős gazdasági előny volt a környező országokkal szemben, ahol maximum a helyiek síelhettek, vagy még azok sem. Az előttünk álló szezonra vonatkozó szabályozás mögött ezúttal is legalább annyi gazdasági, mint járványügyi megfontolás rejlik.

Fontos, hogy hivatalos döntés a Szövetségi Tanács részéről még nincs, jól informáltak szerint november vége előtt nem is várható. A Svájci Hegyivasutak Szövetsége közben már tényként közölte, hogy nem lesz kötelező a 3G alkalmazása a lifteken, amitől az Egészségügyi Minisztérium nem volt éppen elragadtatva, mondván, ne a farok csóválja a kutyát, járványügyi döntést ne turisztikai szakemberek hozzanak. Jelenleg a turizmusban érintett szakmai szervezetekkel közösen zajlik egy többfokozatú rendszer kidolgozása, amely a járványhelyzettől tenné függővé a szükséges szabályokat.

Svájcban komoly vita zajlik akörül, hogy a sílifteken is kötelezővé tegyék-e a 3G szabályrendszert (ahogy ott nevezik, Zertifikatspflicht). Mario Bislin, a Flumserberg Hegyi Vasutak vezérigazgatója élesen bírálta a 3G bevezetésének ötletét. Egyrészt szerinte a tavalyi évben bizonyították, hogy a maszkviselés mellett lehet biztonságos síszolgáltatást nyújtani, másrészt logikátlannak tartja, hogy miközben Svájcban a zárt tömegközlekedésben sem kötelező a 3G alkalmazása, miért tennék azzá a szabad levegőn. Harmadrészt szerinte ellenőrizhetetlen lenne, olyan szintű apparátusra lenne hozzá szükség.

Egyelőre egyetlen síterep, a Graubünden kantonban található Fideriser Heuberge vezette be a 3G-kötelezettséget az országban. Ők abból indultak ki a nyári szezon tapasztalatai alapján, hogy sokkal nehezebb a vendéglátóegységekben ellenőrizni a 3G-t, mint egy síliftnél. Mivel náluk csak egy lift van, így számukra egyszerűbb ez a megoldás, mert véleményük szerint  onnantól kezdve a hegyen is mindenki szabadon mozoghat az éttermekben, nincs szükség további kontrollra. Bislin szerint azonban nagyobb síterepeken, ahol tucatnyi lift áll a síelők rendelkezésére, ez problémás lenne.

A jelen helyzet tehát az, hogy a felvonókon, zárt terekben csak maszkot kell viselni, digitális COVID-igazolványra csak az éttermekben (na meg a síterepen kívül múzeumokban, kaszinókban, állatkertben, mászótermekben, fitnesztermekben, aquaparkban, biliárdtermekben) van szükség. Ha tehát a hegyen akarunk egy forralt bort inni a hüttében, akkor nem elég a maszk, kérik az igazolványt.

Így síelhetsz külföldön 2021/2022-6
Reméljük, hogy a hómennyiség is megfelelő lesz
Így síelhetsz külföldön 2021/2022-6
Forrás: Mozgásvilág.hu

Franciaország: Egyelőre csak maszk, 3G csak 200-as heti mozgóátlag felett

Három nappal ezelőtt a turisztikai miniszter megerősítette, hogy egyelőre náluk sem vezetik be a 3G-kötelezettséget a síterepeken. Svájchoz hasonlóan azonban a maszkviselés kötelező. Azt viszont nem zárták ki, hogy a járványügyi adatok kedvezőtlen alakulása esetén ne szigorítanának a későbbiekben. Ennél konkrétabb bejelentést egyelőre nem tettek, de mindenképp várható a közeljövőben egy részletesebb információkat tartalmazó bejelentés. A franciák korábban sem az elsők között tették meg ezeket. Az nem meglepő, hogy Svájchoz hasonló rendszerben gondolkodnak, hiszen nem érdekük, hogy a franciák tömegével járjanak át a szomszédos országba síelni.

Frissítés 2021. 11. 19.: Kabinos, illetve zárt felvonókon, valamint a sorban állásnál és az állomásépületekben kötelező a maszkviselés, nyitott ülőliften viszont le lehet venni. A "pass sanitaire" (ami a digitális EU-s COVID-igazolványt jelenti, azaz a 3G kritériumot) egyelőre nem kötelező. Ezt csak akkor léptetik életbe, amint az új fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga (incidencia) meghaladja a 200-at. Egyelőre messze ez alatt az érték alatt vannak, köszönhetően a magas oltási hajlandóságnak.

Melyik oltást fogadják el a beutazáshoz?

Alapvetően csak az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltóanyagok (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield és Janssen / Johnson & Johnson), amennyiben az adott oltóanyagra előírt teljes dózis beadásra került, ÉS a védettséghez szükséges, alább részletezett időtartam eltelt

- 1 hét a 2. oltás beadása után a kétdózisú vakcinák esetében (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield)
- 28 nap az oltás beadása után az egydózisú vakcinák esetében (Janssen /Johnson & Johnson);
- 2 hét az oltás beadása után a koronavíruson átesett betegek esetében (ilyenkor csak 1 vakcina szükséges)
- 1 hét a harmadikként felvett Pfizer vagy Moderna (ARNm) oltás beadása után azok számára, akik korábban két adag Sinopharm vagy Sinovac oltást már felvettek.

A Sputnik oltás NEM elfogadott, az ezen oltásokat követően felvett harmadik oltás (ha nem egy dózisú) nem jelent Franciaországban megfelelő oltottságot!

Tesztelnie szükséges tehát a beutazáshoz:

- az oltással nem rendelkezőknek
- azoknak, akik oltási folyamata nem lezárt
- azoknak, akiknek az oltás típusát az Európai Gyógyszerügynökség nem fogadta el (pl. a Sputnik, továbbá a Sinopharm harmadik oltás nélkül) vagy
- 12 év feletti kiskorúaknak

Figyelem, Franciaországban csak a 24 óránál nem régebbi PCR vagy antigén/antitest eredményt fogadják el!

Szlovénia

Kimondottan síturizmus-specifikus szabályrendszert nem találtunk, ugyanakkor Szlovéniában már az országba is csak a 3G-nek megfelelően lehet belépni. Az érvényben lévő általános COVID-szabályozás az alpesi országok közül a legszigorúbb. Olyannyira, hogy benzinkúton például a tankolás megkezdése előtt be kell mutatni a COVID-igazolványt. A maszkviselési kötelezettség általános, a 3G kritériumnak megfelelők számára viszont csak ajánlott. Vendéglátó egységek zárt tereibe csak a 3G kritériumoknak megfelelő személyek léphetnek be. A járványhelyzet alakulása miatt éppen most pedzegetnek további szigorítást, és bár egyelőre még csak javaslat szinten, de egy tíznapos zárlat lehetősége is felmerült. Jó hír viszont nekünk, magyaroknak, hogy a magyar védettségi igazolványt elfogadják, tehát az orosz vagy kínai vakcinával oltottak is beutazhatnak. A PCR teszt érvényessége itt 72 óra, az antigén/antitesté 48.

Szlovákia: csak oltottaknak

Cikkünk alapkoncepciójától eltérve itt kénytelenek vagyunk a beutazási szabályokkal kezdeni, mert azok igencsak beszűkítik azok keretét, akik egyáltalán eljuthatnak a síterepekig.

Az érvényben lévő beutazási rendelet alapján Szlovákia területére teszt- és karanténkötelezettség nélkül kizárólag a teljesen beoltott személyek léphetnek be. Kölcsönösségi alapon Szlovákia elfogadja a kínai és orosz vakcinát is. A beoltott személyek teszt nélkül beutazhatnak, de kötelező a regisztráció (linket lásd lentebb).

Az oltással nem rendelkező, külföldről érkező személyeknek 10 napra karanténba kell vonulniuk. A karantén alól leghamarabb a beutazást követő 5. napon elvégzett negatív PCR-teszttel mentesülnek.

Felhívják továbbá a figyelmet, hogy a betegségen átesett személyek nem mentesülnek a karantén alól (tehát az átesettséget igazoló védettségi igazolvány nem mentesít), kizárólag abban az esetben, ha a kigyógyulást követő 180 napban megkapták valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 14 nap.

A Szlovák Turisztikai Hivatal megkeresésünkre továbbá az alábbi feltételeket vázolta:

A szlovákiai megyék többsége a járványügyi besorolás szerinti piros, bordó vagy fekete színű besorolási kategóriába tartozik. Ez azonban ne ijesszen meg senkit, hiszen egyik megyében sincs korlátozva a kültéri mozgás. Szlovákiába érkezés előtt minden 12 évesnél idősebb személyt regisztrálni kell az eHranica oldalán, és bemutatni az oltási igazolványt, az EU-s digitális COVID-igazolványt, vagy egyéb, harmadik ország által kiállított nemzeti igazolványt. Utóbbinak tartalmaznia kell a helyi megbízott hivatal pecsétjét vagy egy, az elektronikus ellenőrzésre alkalmas kódot. Az adatoknak angol nyelven is szerepelniük kell az igazolványokon.

Szlovákiában a narancssárga színű megyékben az oltott turisták korlátozások nélkül használhatják a szállodákat, a drótkötélpályákat, ellátogathatnak a galériákba, múzeumokba is. Továbbá az éttermek teraszai, belterei, a fürdők, wellnessközpontok és az aquaparkok is várják őket, utóbbiak befogadóképessége 50 százalék. A piros színű megyékben már kötelező az FFP2-es maszk használata a zárt terekben. Ezekben a megyékben a wellness-szolgáltatásokat csak a hotelek szállóvendégei vehetik igénybe, az étkezések feltételeit pedig a helyi szolgáltatók határozzák meg. A kabinos felvonókat a teljesen oltott turisták korlátozás nélkül használhatják az adott megye járványügyi besorolásától függetlenül.

 

Hirdetés
Hirdetés