Így síelhetsz külföldön 2021/2022

Így síelhetsz külföldön 2021/2022

Pintér László
Pintér László
2021/10/29
Frissítve:
2022/02/24
Összegyűjtöttük a 2021/2022 síszezonra vonatkozó aktuális COVID-szabályokat
Hirdetés
A mostani szezonban végre nem kell lemondanunk az alpesi vagy éppen szlovákiai síelés örömeiről. Miközben az előző télen hétről hétre tolódott a sípályák nyitása, egészen addig, amíg egyszer csak tavasz nem lett, idén az oltottak egyre növekvő számának köszönhetően már reálisan lehet tervezni külföldi síelést. Lássuk, hol milyen szabályokra számíthatunk!*

*Cikkünk első változatának írásakor örömünk talán kicsit korai volt, a fejlemények miatt többször voltunk kénytelenek frissíteni.

Covid szabályok síelésre

Elöljáróban szeretnénk leszögezni, hogy cikkünk kifejezetten a síeléshez köthető szolgáltatásokra vonatkozó szabályokra koncentrál, nem a beutazást érintőkre. Ami a beutazási szabályokat illeti, azokat is érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni, ebben nagy segítséget nyújt a . Mivel a járványhelyzet folyamatosan változik, ráadásul jelenleg szinte mindenhol romló tendenciát mutat, semmi sem garantálja, hogy a tél folyamán is ugyanúgy utazhatunk, mint most. Ezen változások átvezetése meghaladja a kapacitásunkat. Persze ahol kritikus beutazási korlátozások vannak már most érvényben, arra itt is kitérünk (lásd Szlovákia).

A legjobb tanács, amit adhatunk, hogy mindenképpen a kiszemelt síterepnél konkrétan érdeklődjetek a vonatkozó szabályokról, szükséges igazolásról és azok ellenőrzési módjáról.

Így síelhetsz külföldön 2021/2022-1
Így síelhetsz külföldön 2021/2022-1
Forrás: Mozgásvilág.hu

Németország

Az országban tartományonként eltérőek a szabályozások. Alapszabály a 3G, tehát vagy az EU-ban általánosan elfogadott oltottsági védelemről  legyen igazolásunk (Green Pass, azaz Európai Uniós Digitális Covid-igazolvány), vagy tudjuk igazolni, hogy a betegségen átestünk, vagy pedig rendelkeznünk kell egy negatív eredményű koronavírus teszttel (PCR esetében 72 óra, antigén esetében 48 óra az elévülési idő). A sífelvonókat csak eme három feltétel valamelyikének teljesülése esetén vehetjük igénybe. Az igazolást a napijegy vagy síbérlet vásárlásakor kérik. Mivel a lifteknél problémás a tesztek ellenőrzése, ezért hosszabb időszakra szóló síbérletet csak oltottak vagy gyógyultak számára értékesítenek.

Az oltottsági védelem meghatározásánál mérvadó, hogy az oltás a Németországban engedélyezett oltóanyagok (Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca vagy Johnson&Johnson) valamelyikével történt. Amennyiben az első két oltás egy Németországban nem engedélyezett „keleti” oltóanyaggal történt, akkor a harmadik, emlékeztető oltást csak akkor fogadják el teljes értékű oltottsági védelemként, ha az egy egydózisú oltóanyaggal (Johnson&Johnson) történt. 

Zárt közösségi terekben kötelező a maszkviselés (műtős, vagy FFP2-maszk). Ez vonatkozik a sífelvonókra is, típustól függetlenül. A határokon átnyúló síterepek esetében Oberstdorf-Kleinwalstertal már előzetesen bejelentette, hogy ők a szigorúbb  osztrák szabályozáshoz alkalmazkodva az FFP2-es maszk használatát írják elő.

Bajorországban a síterepeket csak oltottak vagy gyógyultak használhatják (2G), és a síliftek csak 25%-os kapacitás-kihasználtsággal üzemelhetnek. Thüringiában 3G alapján mennek, Baden-Württenbergben pedig a helyzettől függ, jelenleg ott is 2G. Az Észak-Rajna-Vesztfáliai Winterbergben szintén 2G van érvényben.

Így síelhetsz külföldön 2021/2022-4
Így síelhetsz külföldön 2021/2022-4
Forrás: Mozgásvilág.hu

Ausztria: Február 22-től jelentős enyhítések, március 5-től a korlátozások túlnyomó részét feloldják

Március 5-től a korlátozások nagy részét feloldják!

Március 5-től szinte minden korlátozást feloldanak. Csak a különösen veszélyeztetett létesítményekben (idősotthonok, kórházak) maradnak belépési korlátozások. A gasztronómiában, szálláshelyeken és egyéb kereskedelmi szolgáltatóhelyeken semmilyen igazolásra nem lesz szükség a szolgáltatások igénybevételéhez. Az FFP2-es maszkviselési kötelezettség is csak néhány területen marad érvényben: a közösségi közlekedésben, a létfontosságú termékeket árusító üzletekben és idősotthonokban. A többi létesítmény zárt tereiben csak ajánlott lesz a maszkhasználat. Az osztrák lakóhellyel rendelkező állampolgárok számára ugyanakkor továbbra is érvényben marad az oltáskötelezettség.

A G-rendszer

Mindenekelőtt lássuk, hogyan is épül fel a G-rendszer az osztrákoknál, azaz mit jelentenek a különböző rövidítések:

- 3G: Oltott, gyógyult vagy negatívra tesztelt (antigén és PCR is megfelel)

- 2G: Csak oltottak vagy gyógyultak vehetik igénybe, teszttel már nem lehet bemenni (sem antigén, sem PCR nem elegendő)

- 2,5G: Az oltottakon vagy gyógyultakon kívül csak negatív PCR-teszttel lehet bemenni (antigén teszt nem elegendő)

- 2G Plus: Itt már az oltottak és gyógyultak is csak negatív PCR-teszt birtokában léphetnek be

A fenti szisztémát egy ötfokozatú veszélyességi skálának megfelelően alkalmazzák, amely a helyzet súlyosságát az intenzív kórházi kapacitás-kihasználtság függvényében állapítja meg.

Az eredetileg tervezett 3G szabályt már november 8-án módosították 2G-re, majd jött egy teljes országra vonatkozó lezárás november 22 - december 11. között. Azóta számtalan módosítás történt. A február 22-vel bevezetett enyhítések:

- beutazáshoz és a szolgáltatások igénybevételéhez (kivétel Bécs) ismét elegendő a 3G feltételrendszer valamelyikének teljesítése. Negatív teszteredménnyel tehát (PCR 72 óra, antigén 48 óra) oltatlanok is újra beutazhatnak. A szolgáltatások igénybevételéhez ugyanakkor a negatív teszteredmény időkorlátja szigorúbb: PCR esetén 48, antigén esetén 24 óra a limit.

Szolgáltatások igénybevétele:

A kereskedelmi egységekbe, múzeumokba, művészeti galériákba, könyvtárakba a belépés korlátozás nélkül lehetséges. 

A szolgáltatások tekintetében az ún. 3G szabály érvényesül. Ez azt jelenti, hogy oltottsági igazolás, VAGY gyógyultsági igazolás VAGY negatív teszt (48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigén teszt) szükséges a szolgáltatások (szállások, gasztronómia, a kötélpályás felvonók, az autóbuszos utazások, a hajós kirándulások, a testközeli szolgáltatások, a sportlétesítményekbe és egyéb rendezvényekre történő bejutás lehetősége) igénybevételéhez.

Felhívjuk a figyelmet, hogy Bécs városában jelenleg szigorúbb szabályok érvényesek, az éttermekben kizárólag az oltott/gyógyult (2G) személyek léphetnek be. A további bécsi korlátozásokról a konzuli szolgálat honlapján találtok információkat.

Kötelező az FFP2 maszk viselése valamennyi zárt térben, valamint kültéren akkor, ha a  kétméteres védőtávolság nem tartható. 6. életév betöltéséig nem kötelező a maszk használata, 6. és 14. életév között, valamint várandós nők esetében  elegendő a szájat és orrot eltakaró maszk használata a maszkviselési kötelezettséggel érintett helyeken.

Ausztriában a 2022. február 5-én hatályba lépett törvény alapján minden 18. életévét betöltött, Ausztriában állandó lakcímmel rendelkező lakos esetén - a törvényben meghatározott kivételekkel – kötelező a COVID19 elleni védőoltás felvétele. A védőoltás felvételének megtagadását pénzbírsággal fogják szankcionálni. 

Fontos, hogy az oltottság vizsgálatakor a beutazási szabályoktól eltérően a szolgáltatások igénybevételéhez csak a Pfizer, az Astra Zeneca, a Johnson and Johnson és a Moderna vakcina megfelelő! Az országba belépéshez elfogadják a Sinopharm és Sinovac vakcinát is, de az országon belüli szolgáltatások igénybevételéhez nem. Nagyon sokan kérdezik, hogy a két kínai/orosz oltásra felvett harmadik Pfizer/Moderna esetén oltottnak minősülnek-e. Mivel ezekből a vakcinákból két dózis biztosítja a védettséget, ezért a hivatalos válasz a nem. Megtévesztő lehet, hogy ha a harmadik oltásra letöltjük a Green Passt, azaz az uniós COVID-igazolványt, akkor az csak az utolsó oltás típusát jelzi ki, mellette pedig, hogy három dózist kaptunk. A gyakorlatban a legtöbb helyen ezt nem ellenőrzik tovább, de ha mégis, akkor elég kellemetlen, ha a szálláshelyen vagy a síbérlet vásárlásnál/kontrollnál derül ki, hogy az első kettő kínai vagy orosz. (Minden dózishoz külön igazolást lehet letölteni, és előfordulhat, hogy mindet kérik bemutatni.)

Oltás érvényessége 02.01-től:

A 2 oltás érvényessége rövidebb lett, így az csak 180 napig érvényes, kivéve a 18 év alattiak, akik számára 210 nap az érvényesség. A 3. oltás továbbra is 270 napig érvényes.

Tipp: 2G-szabály keleti vakcinával:

Az osztrák Nemzeti Oltási Testület azt javasolja, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem elfogadott vakcinával oltott személyek csináltassanak antitesttesztet, majd annak pozitív eredménye után kapjanak egy adagot egy EMA által engedélyezett mRNS-vakcinából (Pfizer vagy Moderna). A 3. oltáshoz az előző oltási sorozat után legalább egy hónapos időköznek kell lennie. A két igazolás (antitest + oltás) együtt, e kombinációban érvényes a belépés igazolására minden olyan helyen, ahol a 2G-szabálynak kell megfelelni. Érvényességi ideje 270 nap.

A többnapos és szezonbérletek kizárólag addig lesznek érvényesek, ameddig a vásárláskor (akár a fizikai kasszánál, akár online) bemutatott igazolás érvényes. Ha az igazolás érvényessége lejár (itt elsősorban a teszteredmény, másodsorban az oltás érvényessége lehet a szűk keresztmetszet), újat kell feltölteni a bérlet érvényesítéséhez. Hogy ez a gyakorlatban konkrétan hogyan zajlik, azt a síterepek maguk határozzák meg.

 

Így síelhetsz külföldön 2021/2022-5
Így síelhetsz külföldön 2021/2022-5
Forrás: Mozgásvilág.hu

 

Olaszország: 3G és maszk, de jön a Super Green Pass

Beutazás Február 1-től

- 3 oltással rendelkezők (2 "keleti" + 1 "nyugati" is)

- 2 oltással rendelkezők (csak EU által elfogadott "nyugatiak")

- a betegségen 180 napnál nem régebben átesettek

- negatív teszttel - Ag teszt 24, PCR teszt 48 óráig érvényes

- és kötelező regisztráció, ami itt végezhető el.

Gyerekek

Gyerekek 6 év alatt mentesülnek a tesztkötelezettség alól. 6-18 év között negatív teszttel.

A sípályán

Itáliában a “Green Pass” a varázsszó, azaz a digitális EU-s Covid-igazolvány. Ezt 12 év felett kérik. Hatéves kor felett kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk használata. A zárt felvonókat csak 80% kapacitással üzemeltethetik, itt kötelező az orvosi maszk használata, továbbá  mindenhol kötelező a távolságtartás. Ezt igyekeznek terelőfolyosók kialakításával segíteni. A síbérletek vásárlását elsősorban online javasolják.

A Green Passt a napijegy vagy bérlet vásárlásakor kérik, de a síterepen is lehet szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számítani. Aki megpróbálja kijátszani a szabályt és lebukik, 600-1500 euró közötti bírságra számíthat. Nem javasoljuk, mert Olaszországban van pályarendőrség, és a carabinieri nem veszi félvállról a feladatát.

A 2021. december 6-tól hatályos szabályok értelmében fehér és sárga járványügyi besorolású zónákban a síeléshez elegendő az egyszerű Green Pass (a síelés valamennyi napjára szükséges, nem csak a bérletvásárláshoz).  Narancssárga zónában előírás a Super Green Pass, míg vörös zónákban a sípályák zárva tartanak. Egyes kombinált szezonbérletek megvásárlása Super Green Passhoz kötött. 

Ez azt jelenti, hogy az említett időszakban csupán érvényes antigén/PCR teszt alapú igazolvány birtokosai NEM tudnak az előbb felsorolt szolgáltatásokban részesülni!

Azok, akik nem rendelkeznek Super Green Pass igazolvánnyal, azaz kizárólag antigén gyors teszttel vagy PCR teszttel rendelkeznek, az alábbi szolgáltatások igénybevételére jogosultak maradnak:

- helyi és regionális tömegközlekedési eszközök használata (ideértve a vasúti eszközök használatát is)

- szállodai szobafoglalás (ide nem értve a szállás egyéb szolgáltatásainak igénybevételét, pl. étterem, uszoda)

Az oltáson alapuló Green Pass érvényességét február 1-től, Olaszország az utolsó dózis beadásától számított 6 hónapig ismeri el.

A Super Green Pass birtokosai értelemszerűen jogosultak a Green Pass birtokában igénybevehető szolgáltatásokra is!

Keleti vakcinák: mind a két orosz, mind pedig a két kínai dózis vakcinára kapott harmadik, EMA által elfogadott oltás (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Janssen) elfogadott!

Egyes síterepek egyedi szabályokat is megállapíthatnak, összhangban a helyi szinten hatályos járványügyi előírásokkal. 

Így síelhetsz külföldön 2021/2022-8
Így síelhetsz külföldön 2021/2022-8
Forrás: Mozgásvilág.hu

Svájc: Február 17-től szinte minden korlátozást eltöröltek

2022. február 17-i hatállyal szinte minden beutazási és szolgáltatás igénybevételi korlátozást feloldottak. Oltottságtól/teszteredménytől függetlenül be lehet utazni az országba, ugyanakkor koronavírus-fertőzöttség esetén karanténba kell vonulni. Egyéb esetben szabad a mozgás és a szolgáltatások igénybevétele. A maszkviselési kötelezettség immáron csak a közösségi közlekedésre és egészségügyi intézményekre korlátozódik.

 

Így síelhetsz külföldön 2021/2022-6
Reméljük, hogy a hómennyiség is megfelelő lesz
Így síelhetsz külföldön 2021/2022-6
Forrás: Mozgásvilág.hu

Franciaország: 3G és maszk

Bár a szezont még 3G nélkül indították, az új fertőzöttek egy hetes mozgóátlagának (incidencia) 200 fölé emelkedésével november végén szigorítottak. Kötelezővé tették a lifteken a "pass sanitaire-t" (ami a digitális EU-s COVID-igazolványt jelenti, azaz a 3G kritériumot). Az igazolványt 12 év felett kérik, és a síbérlet/napijegy átvételekor ellenőrizhetik szúrópróbaszerűen (egyes síterepek protokolljai eltérhetnek). Kabinos, illetve zárt felvonókon, valamint a sorban állásnál és az állomásépületekben kötelező a maszkviselés, nyitott ülőliften viszont le lehet venni, amennyiben csak egy ember ül egy sorban. A maszk 11 éves kor felett kötelező, 6-11 között ajánlott.

Szintén kötelező maszkot viselni az összes beltéri szolgáltatásnál, éttermekben, bárokban (fogyasztáskor lehet csak levenni az asztalnál), valamint a nagyobb szabadtéri összejöveteleken, mint amilyenek a karácsonyi vásárok vagy kollektív sítesztek.

Melyik oltást fogadják el a beutazáshoz?

Alapvetően csak az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltóanyagok (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield és Janssen / Johnson & Johnson), amennyiben az adott oltóanyagra előírt teljes dózis beadásra került, ÉS a védettséghez szükséges, alább részletezett időtartam eltelt

- 1 hét a 2. oltás beadása után a kétdózisú vakcinák esetében (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield)
- 28 nap az oltás beadása után az egydózisú vakcinák esetében (Janssen /Johnson & Johnson);
- 2 hét az oltás beadása után a koronavíruson átesett betegek esetében (ilyenkor csak 1 vakcina szükséges)
- 1 hét a harmadikként felvett Pfizer vagy Moderna (ARNm) oltás beadása után azok számára, akik korábban két adag Sinopharm vagy Sinovac oltást már felvettek.

A Sputnik oltás NEM elfogadott, az ezen oltásokat követően felvett harmadik oltás (ha nem egy dózisú) nem jelent Franciaországban megfelelő oltottságot!

Tesztelnie szükséges tehát a beutazáshoz:

- az oltással nem rendelkezőknek
- azoknak, akik oltási folyamata nem lezárt
- azoknak, akiknek az oltás típusát az Európai Gyógyszerügynökség nem fogadta el (pl. a Sputnik, továbbá a Sinopharm harmadik oltás nélkül) vagy
- 12 év feletti kiskorúaknak

Figyelem, Franciaországban csak a 24 óránál nem régebbi PCR vagy antigén/antitest eredményt fogadják el!

Szlovénia: Február 21-től feloldják a korlátozásokat

Február 19-től a Magyarországról Szlovéniába való karanténmentes belépéshez nincs szükség sem az oltottságot, sem a fertőzésen való átesettséget, sem a negatív teszt meglétét (ún. PCT feltételek) igazolni, február 21-től pedig feloldásra kerültek az üzletekre, szolgáltatásokra és más vállalkozásokra vonatkozó járványügyi korlátozások. Ennek értelmében február 21-től az egészségügyi intézmények, idősotthonok és börtönök kivételével minden tevékenységre vonatkozóan megszüntetésre került a PCT-feltételek (oltottság/fertőzésen való átesettség/a negatív teszt) teljesítésének kötelezettsége, azokat korlátozás nélkül igénybe lehet venni.

Szlovákia: Február 26-tól jelentős enyhítés

Frissítés 2022. február 24:
Szlovákia február 26-án első lépésben megszünteti a gyógyultsági/oltottsági igazolás kötelezettségét (OTP-rendszer). Ez azt jelenti, hogy a kórházak kivételével a síbérlet vásárláshoz, szállás és éttermi szolgáltatások igénybevételéhez, aquaparkokba és fürdőkbe már nem kérnek igazolást. Utóbbi két helyen azonban egyelőre még marad a létszámkorlátozás. A maszkviselés továbbra is kötelező a közösségi közlekedésben, tömegrendezvényeken és éttermekben az asztaltól felállva, valamint szabad téren, ha nem tartható egymás között a két méteres távolság.
A rendelet pontos szövege még nem jelent meg, a fenti információk forrása az ujszo.com cikke.
 

Ha van ország, ahol nehéz kiigazodni az aktuális szabályok között, akkor az északi szomszédunk. Cikkünk alapkoncepciójától eltérve itt kénytelenek vagyunk a beutazási szabályokkal kezdeni, mert azok igencsak beszűkítik azok keretét, akik egyáltalán eljuthatnak a síterepekig.

Az érvényben lévő beutazási rendelet alapján Szlovákia területére teszt- és karanténkötelezettség nélkül kizárólag a teljesen beoltott személyek léphetnek be. Kölcsönösségi alapon Szlovákia elfogadja a kínai és orosz vakcinát is. A beoltott személyek teszt nélkül beutazhatnak, de kötelező a regisztráció (linket lásd lentebb). A határokon szúrópróba-szerűen ellenőriznek.

Az oltással nem rendelkező, külföldről érkező személyeknek 5 napra karanténba kell vonulniuk. A karantén alól leghamarabb a beutazást követő 5. napon elvégzett negatív PCR-teszttel mentesülnek.

Felhívják továbbá a figyelmet, hogy a betegségen átesett személyek nem mentesülnek a karantén alól (tehát az átesettséget igazoló védettségi igazolvány nem mentesít), kizárólag abban az esetben, ha a kigyógyulást követő 180 napban megkapták valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 14 nap.

A sífelvonók használata

A felvonókat csak azok a személyek használhatják, akik:

- teljeskörűen be vannak oltva (2 dózis) vagy

- negatív teszttel rendelkeznek, vagy

- 180 napnál nem régebben átestek a betegségen

Szállodában

A szállodai szolgáltatásokat a következő feltételekkel lehet igénybe venni:

- 3 oltás, vagy

- 2 oltás és egy negatív teszt. PCR teszt 72, antigén 48 óráig érvényes, vagy

- 2 oltás és igazolás arról, hogy 180 napnál nem régebben átesett a betegségen

- 6-12 év között negatív teszttel

- 6 év alatti gyerekek esetén nincs kitétel

Éttermek

Éttermekben és zárt terekben (kabinos felvonó) FFP2-es maszk használatra kötelező.

A Szlovákiába való belépéshez – minden 12 év és 2 hónapnál idősebb személyt – regisztrálni kell az eHranica rendszerben, majd a beutazáskor be kell mutatni a teljes körű oltásról szóló igazolást. Ez történhet az EU Covid-Pass alkalmazáson keresztül, de erre alkalmas a védettséget igazoló nemzeti igazolás is. Utóbbin természetesen szerepelnie kell a kiállító ország felelős hatóságának pecsétjének, vagy elektronikusan ellenőrizhetőnek és angol nyelvűnek kell lennie.

 

Igyekszünk a lehető legpontosabb és legnaprakészebb információkat összegyűjteni. Cikkünk azonban nem helyettesíti a hivatalos forrásokat, azokat minden esetben ellenőrizzétek indulás előtt, hiszen a helyzet szinte napról napra változik.

 

Hirdetés