Újévi fogadalmak Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2012/01/04
"Megfogadtam, hogy többet nem fogadok , de most az egyszer kivételt teszek..."
Hirdetés

Ha Újév, akkor itt az idő megfogadni valamit! Noha nem januárban, de Charlie Firpo is megfogadta, hogy nem fogad többé, mégsem jött neki össze - igaz, neki mázlija volt és nem kellett 15 kiló nyers halat megennie. Ilyenkor hajlamos az ember túlzásokba esni, és olyanokat kitűzni célul, amik már a kitűzés pillanatában halálra vannak ítélve.

Egy felmérés szerint a sporttal és mozgással kapcsolatos fogadalmak top10-ben vannak. Ha viszont mindenki beváltaná a saját magának tett ígéreteit, akkor már rég nem lehetne elférni a Margit-sziget futókörén a tömegben. Sajnos az ilyen fogadalmaknak az élettartama sok esetben igen rövid életű. Ez természetesen nem egyetlen tényezőnek: az akaraterő hiányának köszönhető. Sokkal inkább már magában a fogadalomban megtalálható, hogy ezt bizony lehetetlen teljesíteni.

 

82075-777716_34944052.jpg
82075-777716_34944052.jpg

 

Általános hiba, hogy nem konkrét dolgokat tűzünk ki. Az a cél, hogy fogyni szeretnék önmagában a nullával egyenlő. Hiszen mennyit szeretnék fogyni? Mikorra szeretnék lefogyni? Ha januárban irtózatos önmegtartóztatás árán ledobunk 2-3 kilót, majd örömmel állunk a mérlegre, és folytatjuk azt az életmódunkat, mellyel sikerült elérni, hogy fogyókúrára adjuk a fejünket, akkor hamar visszaszedünk mindent, és elértük, hogy egy hónapot szenvedtünk a semmiért. Ha viszont ezt úgy fogalmazzuk: havonta szeretnék egy kilótól megszabadulni és a júniusi súlyomat akarom tartani, már rögtön mérhetővé válik az egész és konkrét célunk van.

 

Einstein bácsi mondása szerint: A problémákat nem lehet megoldani azzal a gondolkodásmóddal, amivel létrehoztuk őket."

Ugyanez a probléma a sportos célokkal is. Ugyanis az, hogy többet mozogjak igen tág fogalom. Kicsit megfoghatatlan. Mit jelent a több mozgás, minél több mozgás? Ha viszont úgy szól: heti háromszor akarok futni legalább fél órákat, rögtön lehet tudni miről is van szó, és sokkal sikeresebbek lehetünk. Tűzzünk ki konkrét célt, ami mérhető kézzel fogható és teljesíthető! Sok esetben viszont egy fogadalom ott bukik el, hogy túl gyorsan esünk neki a teljesítésnek, és így nem hagyunk elegendő időt magunknak. Ne akarjunk a nulláról rögtön heti 5 órát intenzíven mozogni!

A célok teljesítését aprólékosan meg kell tervezni. Részcélokat kell meghatározni. Fokozatosan kell mindent felépíteni, így nem átmeneti, hanem tartós eredményeket lehet elérni.

 

82075-fitness-bodyfat-muscle-351471-o-crop.jpg
82075-fitness-bodyfat-muscle-351471-o-crop.jpg

 

Mi most ezekben szeretnénk segítséget nyújtani.

Lehet a cél az, hogy elkezdesz idén futni, vagy, hogy lenyomod a maratont... lehet a cél az, hogy felkészülsz a strandszezonra, vagy hogy átúszod a Balatont... lehet a cél az, hogy  elindulj egy klasszikus triatlon versenyen, vagy teljesítsd az IronMant...

Meglepő, de a fentiekhez nem is kell olyan sok, mint először gondoljuk. Határozottan állítom, hogy bármilyen egészséges ember le tudja futni a maratont megfelelő felkészüléssel! Ugyanez természetesen igaz a Balaton átúszására is.

  

Az edzések elkezdése 3 lépésből áll:
1.    Lépj be a Mozgásvilág.hu Virtuális Sportklubba (ingyenes)!
2.    Olvasd el az edzéstervek tájékoztatóját!
3.    Importáld az edzéstervet és hajrá

 

82075-runners-marathon-marato-1485157-h.jpg
82075-runners-marathon-marato-1485157-h.jpg

Hirdetés