Fitness Appok Windows Phone-ra

Simon Ádám
Simon Ádám
2017/02/03
Az okostelefon, mint személyi edző.
Hirdetés

Azért az ember kellően "nemnormális" tud lenni, ha arról van szó. Létrehozta az elektronikus kütyüket és ezek előtt elég sok időt eltöltve elkezdett tespedni. Aztán rájött, hogy ez így nem mehet tovább, fel kell állni a kütyük mellől és mozogni. Aztán megalkotta a fitness- és egyéb sportos appokat a kütyüire... nooooormális?

Nyilván ahhoz, hogy valaki sportoljon valamit, nem kell semmi. Fogod magad, oszt elmész futni, vagy lenyomsz pár fekvőt és meg is vagy, nem kell ehhez semmi más... vagy mégis!? Mi lesz a motivációval?

Mert mi mással lehetne a kütyüjével szimbiózisba került humanoidot ösztökélni (tulajdonképpen bármire), mint az amúgy is mindig nála lévő okosizén keresztül!?

A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány appot, amik windows phone eszközökre érhetőek el.

 

Sporteszközök 2017-ben Forrás: Mozgásvilág.hu
Sporteszközök 2017-ben
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

HP Elite X3 és a Windows Phone

Essen pár szó a készülékről is, illetve a platformról. Mivel Microsoftéknál a mobil és asztali eszközök között egyre kevesebb különbség van, a legtöbb itt taglalt app mindkét platformon elérhető, de persze más lesz a jelentősége a különböző kütyükön. A helyzetet tovább árnyalja a cikk megírásához használt, retinaszkennerrel és ujjlenyomat-felismerővel megspékelt üzleti óriásmobil, ami már fél lábbal a PC-k csoportjába tartozik. Pláne, hogy a Continuum-mal (egy asztali dokkolón keresztül monitorhoz és billentyűzethez csatlakoztatva) úgy is tud viselkedni, mintha valódi pc lenne.

Ez egyébként nem elhanyagolható tény abból a szempontból sem, hogy a telefonnal végzett sportolásokat aztán kényelmesen, a monitor előtt ülve is ki lehet elemezni, miközben a fehérjeturmixodat, vagy a maradék izódat kortyolgatod; de azoknál az appoknál is jól jöhet a nagy képernyő lehetősége, amikor meghatározott gyakorlatokat kell lekövetni piktogramok, vagy videók alapján (hozzáteszem, a készüléknek eleve közel 6 colos kijelzője van, ami több, mint gigantikus).

A Windows Phone rendszerre az olyan kütyükhöz is találni alkalmazásokat, mint a Garmin sportórái (ezek közül többet is teszteltünk itt), vagy a Fitbit aktivitásfigyelők (ezekről is van egy csokorra való itt).

 

Runtastic

Az egyik legnépszerűű GPS-alapú edzésekhez kitalált app, az Endomondo ugyan elérhető Windows-ra is, de hivatalosan nem fejlesztik tovább ezen a platformon. Helyette a Runtastic egy kellően jó alternatíva a GPS alapú edzésekhez, mint a futás, túrázás, kerékpározás, kajakozás, de akár beltéri testedzéshez is használható. Az alapból ingyenes app fizetős változatában interval edzések, pulzusmérő párosítás és "beledumáló" funkció is jár.

 

Runtastic, a fantasztikus Forrás: Mozgásvilág.hu
Runtastic, a fantasztikus
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Egyébként saját márkás ativitásmérő karpántokat és órákat is beszerezhetünk a Runtastic apphoz.

 

Seven

Az egyik kedvenc idézetem filmekből, egy bosszankodó, kismenő fitnesz-edző és haverja közötti beszélgetés.

A másik fitneszedző kitalálta a 7 perces aerobikot, de én le fogom nyomni.

- Hogyan fogod lenyomni?

- Feltaláltam valami sokkal jobbat: a 6 perces aerobikot.

- Aaaahhaaa... És mi lesz, ha valaki kitalálja az 5 perces aerobikot?

- Ez hülyeség, annak semmi értelme...

Mára úgy tűnik, hogy a 7 perces aerobik maradt a nyerő, legalábbis a Seven app szerint, ami 7 perces testmozgást kínál az időszűkében lévőknek. Azt azért nehezen magyarázza meg bárki is, hogy nincs 7 perc szabadideje.

A Seven gyakorlataihoz maximum egy székre és egy falra van szükség, más speciális eszközt nem igényel. A napi 7 perces rutint animációkon keresztül mutatja be az app, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy valahova nekitámasszuk a telefont és utána csináljuk. Az alap edzésen felül 2 USD-ért lehet appon belül további 7 perceket vásárolni, akár kung-fu mesetereset is.

 

Perfect Workout

Egy okos időzítő, valamint egy rakás gyakorlat és edzés érhető el az appon keresztül. Ha kiválsztottad a neked tetsző edzést, az app minimalista animációkon keresztül bemutatja a végzendő gyakorlatot és saját stopperével diktálja az edzés iramát (a munkavégzés és pihenés idejét). Az app több, mint 100 gyakorlatot ismer és 12 edzéscsomagot kínál különböző izomcsoportokra fókuszálva.

 

Perfect Workout Forrás: Mozgásvilág.hu
Perfect Workout
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Az ingyenes verzió egy teljes testet átmozgató edzést tartalmaz, a többi edzéscsomag alkalmazáson belüli vásárlással, csomagonként 1 USD-ért szerezhető be. Az appon belül gyémántokat is lehet gyűjteni (közösségi oldalon megosztással, napi edzés elvégzésével, stb.), amiket aztán szintén be lehet váltani edzéscsmagokra, extra motivációként.

 

GymAce

A GymAce azoknak való, akik GPS alapú edzések helyett az edzőteremben szeretnék kihozni magukból a maximumot. Az erősítő, izomépítő gyakorlatokra fókuszálva nagy gyakorlat-adatbázissal rendelkezik, gazdag illusztrációkkal. A gyakorlatokat izomcsoportokra és eszközökre lehet szűrni. A néhány előre elkészített példa-edzések mellé saját edzéseket is létre lehet hozni a rendelkezésre álló gyakorlatokból. Az ingyenes változat három mintaedzést tartalmaz, a teljes változat 3 USD-be kerül. Az app súly és ismétlészám szerinti ajánlásokat készít egyénre szabottan, statisztikákat készít az elvégzett gyakorlatok alapján az izommunkádról és bár jellemzően erősítő edzésekre van kitalálva, kardiózásnál is hasznát vehetjük.

 

Pushup Counter Lite

Hát ez az app beszarás! Igazából hülyeség az egész, de mégis annyira őrült az alapötlet, hogy csak azért is tetszik. Abban abszolút egyetértek, hogy a fekvőtámasz az egyik legjobb, legegyszerűbb testedzés: kis helyigényű, eszköznek csupán egy talajra lesz szükséged (remélhetőleg nem csúszott ki alólad), ha fázol, gyorsan kimelegszel, ha randira készülsz, gyorsan bedurrantja a mellizmokat (már ha vannak). Erre a szuper gyakorlatra épül a Pushup Counter Lite, ami számolja helyetted a végrehajtott karhajlításokat, hiszen Neked éppen elég feladat az izmaid pumpálására koncentrálni (az ingyenes változat 100 fekvőig számol csak).

 

Pushup counter Forrás: Mozgásvilág.hu
Pushup counter
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Tedd le a földre a telefonod kijelzővel felfelé úgy, hogy amikor a karodat behajlítod, orrod éppen hozzáérjen: voilá, máris leszámolta neked az egy karhajlítást. Célszerű mondjuk a telefon alá tenni valamilyen magasítást, mert normál esetben (és normál orrméretnél) nem lesz egyszerű lefejelni a talajt, arról már nem is beszélve, hogy a szabály szerint illik előre nézni (ilyenkor egy csúcsos állnak használt lehetne venni).

 

Ezeken kívül persze temérdek sportolást segítő app érhető el a windows store-ból, ha van kedvenced, nyugodtan írd meg nekünk.

Hirdetés