A Gabi

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2014/09/03
Hirdetés

454436066.jpg
Zelinka Gabi

3szoros magyar bajnok 23évesen egy olyan távon, ahol az igazi klasszisok 30 felett vannak. 

 

Gabi ugyanis volt Héraklész-os, volt jó pár évet a magyar triatlon utánpótlásképző rendszerében. Valahogy mégis kisiklott a kezünk közül. Tette a dolgát jóformán magától. Kalandos utat járt be a Sződ-liget, Csepel, Budapest háromszögben. Érdekes, hogy senki sem látta benne azt, ami ma már nyilvánvaló. Iszonyatos szorgalom van benne, ami mint tudjuk a tehetségnél is többet ér. Ezzel nem azt mondom, hogy tehetségtelen, de az biztos, hogy nem Bronwlee féle alap-képességekkel látta meg a napvilágot.

Öröm az ürömben, hogy ez az elhanyagolt sportoló, miután pályakerékpáros, országúti kerékpáros világversenyeket is megjárta, egyszer csak eltévedt Nagyatádra, és egy váltó tagjaként teljesítette a második számot. Volt olyan hülye, hogy kitalálta, ezt egyedül is meg kellene csinálni. És most itt járunk. 3szoros magyar bajnok 23évesen egy olyan távon, ahol az igazi klasszisok 30 felett vannak. Lehetne szerintem nyugodtan Olimpiai kerettag is, de most már jól van ez, hogy a hosszabb távok felé kacsingat.

Mákunk volt na!

 

Én tavaly, tök véletlenül futottam vele össze. Korábban az UTE-ban már láttam az akkor még kis dundi csajt edzegetni, sok jelentőséget nem tulajdonítottam neki. Aztán pár versenyen később is láttam, például Faddon, és égett az arcom, hogy az elvileg csak kerózni tudó kiscsaj elkeni a száját „világsztár” juniorjainknak. Aztán tavaly együtt versenyeztünk Kirchbichl-ben egy kis osztrák versenyen, és ledöbbentem, hogy amikor iszonyat jót kerózok egy hegyes pályán, akkor 2percet tudtam ráverni. Láttam a futását is. Na, abban nem volt köszönet. Mint én fénykoromban… Segg a földön húzva, beülve mászott azt hiszem 47percet? Így is nyert, de látszódott, hogy van itt mit csiszolni.

Már ott „ajánlgattam magam” neki, de nagyon nem harapott rá a lehetőségre. Aztán milyen az élet, amiatt, hogy Szabó Atesz lemondta a Peperoncino Team-hez igazolás lehetőségét, akik januárban Ironman versenyzőt kerestek, megint előjött az ötlet, hogy átjöhetne a csapatomba. Konkrétan egy decemberi, vagy januári telefonhívással hitettem el vele, hogy ezzel a futással fogok tudni valamit kezdeni, és ugyanekkor a Pepés tagság mellé felajánlottam neki az Uniqás mezt is. A kettő egymást megkívánja, ha már kint csapattársak leszünk.

 

Gabi rábólintott, és februárban megkezdődött a kiképzés. Úszásban kapott egy teszt hónapot először. Meggyőződtem róla, hogy nincs beoltva ellene. Sokat nem lehetett időzni ezzel, mert az alapozáson túl voltunk, és Ironman-eket ekkor már inkább a másik két számmal kell terhelni. Picit azért úszáson is előre lépett, de a nagy faragás idén télen lesz. Kerékpáron tudtam, hogy brutál, ebben én is sokat tanultam tőle. A múltjából kiderült, hogy kényszer szülte „über biker” lett belőle. Sződről anno betekert edzeni, aztán haza. Ritka volt a 140-160 alatti keró. Ilyen egyszerű, lehet kezdeni! És itt a „világsztár” utanpótlásunk és szétnézhet, vajon miért tesz minket zsebre egy német, vagy brit, vagy olasz a kerékpáron. Nos, nekik ez az alap megvan. Nálunk kicsit túlvattázottak a fiatalok. Ahogy úszásban, sajnos kerékpáron is nehéz pótolni azt, ami 18 éves korig kimarad. Futásában is láttam, hogy nem reménytelen az eset, és erre ő meg is említette, hogy korábban nem hogy rossz futó volt, de atletizált!

 

Innen indultunk, illetve onnan, hogy Nagyatádon pályacsúcs kellene. 3:10 körüli maraton kellene, illetve fogadott velem, hogy ő nem tud 40perc alatt futni 10km-t.

Nem sokat kellett várni rá, a 10km-es OB-ra beneveztem. De sajnos közel volt a Rimini Challenge féltáv, így kellett egy komoly kombi edzés is. Tehát tekert egy 60km-t előtte, nem nyomta, 36-os átlag lett, és utána jött futni. 5km-ig elment Kovács Zsófiékkal és 36:57 lett a vége. Ennyit a nem tudokról.

Aztán Riminiben ment egy nagyot, előző évben nyert volna vele, idén 5ik lett. Mindenesetre látszott, hogy jó az irány. Keszthelyen engem is megalázott, akkorát ment, pedig nem is ment 100%-ot. Aztán volt pár rövid versenye, amire néha duzzogott, hogy minek, de meggyőződésem, hogy a jó rövidtávosok lesznek a jövő Ironman menői. Gyorsulni kell. Ezekkel szépen gyorsult is, bármennyire is szarul esett némelyik. Volt itt klubcsapat OB, másnap sprint, Kirchbichl, Bardolino és társai.

 

Aztán jött Nagyatád. Kerékpár nem volt 100%-os, de amit futáson nyújtott, az engem is meglepett. Dög melegben, kihagyott frissítőkkel, fekete cuccban, ezer fokban döntötte meg a futó pályacsúcsot.

Biztos voltam ezután, hogy a Budapest 70.3-on győzelmi esélye van. Ezt ki is kellett mondani. Sajnos egy lappangó betegséggel a szervezetében még a hév is elvitte, és kivégezte magát kerékpáron. Futásban önmaga árnyéka volt csupán. Csak miatta vettem egy repjegyet Barcelonából, hogy az öttusás Font Romeu-i edzőtáborból utolsó pillanatban beessek a versenyre, és lássam, ahogy winnerkedik. Rohanok le a Lágymányosi hídról, és első találkozásra odajön, hogy akkor ő most kiáll. Tovább lökdöstem, de látszódott, hogy tényleg nincs rendben, és egy hétre rá egy Ironman vár, ahol tavaly 3ik lett, a Challenge Vichy. El kellett fogadnom, hogy ha itt kikészíti magát s semmiért, akkor ott sokkal többet bukhat.

 

A betegség kijött, abból éppen felállt, majd kiment és csinált egy 9:15ös Ironman-t. Magához képest rettenetesen visszafogott kerékpáros idővel! A futás viszont: a tavalyi 3:20 helyett 3:05! Óriási különbség. Én átütő eredménynek értékelem. Kiderült, hogy megfelelő erőbedobással világklasszis futásra képes.

Sokan kérdezgetnek, hogy mi a cél? Én is elkattantam, hogy csak Hawaii lehet, de az a jó Gabiban, hogy nagyon higgadt tud lenni. Sokszor higgadtabb, mint az edzője. És kijelentette, csak akkor legyen Hawaii, ha top10-et tud menni. Erre sokan mondhatják (köztük és is), hogy jó reggelt, ez megvan! Ennek ellenére most nem az a cél. Jövőre a 70.3 VB Európában lesz, esetleg az, de Budapest kiesésével a kvali arra sem lesz sétagalopp. Mellette Challenge versenyek, és fejlődés.

Úszásban látok 3-4 percet, kerékpáron 5-10p-et, és a futásban is van még. Szumma elképzelhető, hogy 9óra is elérhető 2015-re. A cél ez mindenesetre. Ja, hogy Hawaii-t 8:52-vel nyerték? 2016-ban 25 éves lesz. Ha akkor 9 órán belül jár már, az egyik legfiatalabb versenyző lehet, aki ……… végez. A pontozott részre majd beírom 2016 májusában, mit gondolok.

 

Addig tessék mindenkinek szurkolni ennek a szerény terminátornak!

Hirdetés