Újdonságokkal és óvintézkedésekkel várják a gyerekeket az idei Vándortáborok

Újdonságokkal és óvintézkedésekkel várják a gyerekeket az idei Vándortáborok

Aktív Magyarország
2020/05/28
A Vándortáboroztatás talán soha nem volt még annyira fontos, mint most.
Hirdetés

Hamarosan indulnak az első Vándortábor csoportok

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már negyedszer szervez Vándortáborokat, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ), valamint a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájával. Az egyhetes nyári táborok június 16-ával indulnak.

A Vándortáboroztatás talán soha nem volt még annyira fontos, mint most.

Gyermekeink élete március 16-ával gyökeresen megváltozott, hiszen nem mehettek iskolába, nem találkozhattak osztálytársaikkal, nem lehettek közösségben, az otthonmaradási kényszer miatt sportolási lehetőségeik is drasztikusan csökkentek. A Vándortáborok minderre gyógyírt jelentenek, ugyanis a gyerekek a természetben vannak, mozognak és élvezik a közösséget. Tudjuk, hogy olyan helyzetben vagyunk, amire számos szülő és tanár tekint aggodalommal. Nem véletlen, hogy idén különösen nagy figyelmet fordítunk az egészségügy kérdéseire, az egészségügyi biztonságra”, nyilatkozata Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. „Ugyanakkor el kell mondani, hogy a Vándortábor alapvetően a legbiztonságosabb táborozási formák egyike. Itt a gyermekek egy héten keresztül egy viszonylag zárt közösségben vannak, kizárólag a természetben közlekednek, így a külső kontaktusok száma gyakorlatilag minimális”, nyugtatott meg mindenkit a kormánybiztos.

Újdonságokkal és óvintézkedésekkel várják a gyerekeket az idei Vándortáborok-2
Révész Máriusz
Újdonságokkal és óvintézkedésekkel várják a gyerekeket az idei Vándortáborok-2
Forrás: Vándortábor.hu

Óvintézkedések a koronavírus miatt

A táborok szervezői a járványügyi szabályok által előírt megelőző intézkedések betartásával végzik az előkészületi munkákat, melyeket a teljes programsorozat lebonyolítása során is alkalmaznak. A táborok helyszínei vidéken, a zsúfolt helyektől távol esnek, az útvonalak kint haladnak a természetben, ezzel is minimalizálva az emberi kontaktusok számát. Ha kell, lesz napi lázmérés is, a kézfertőtlenítéshez szükséges anyagok mindig és mindenhol ott lesznek, és a szolgáltatók is felkészülnek arra, hogy a gyerekeket az előírások betartásával tudják fogadni.

Erdei Vándortábor

Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált Erdei Vándortábor Programban idén a gyerekek már 9 útvonalon ismerhetik meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-hegyhát, a Zemplén, valamint idén először a Zselic és a Vértes természeti, illetve kulturális értékeit. Az erdei Vándortáborok során a résztvevők szinte végig a szabadban tartózkodnak, azonban a nagyobb biztonság érdekében szükség esetén még az állami erdőgazdaságok turisztikai infrastruktúrája is biztosított. A vándortáborok ökológiai lábnyoma továbbra is minimális, hiszen a szervezők törekednek az étkeztetéshez újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagok használatára, nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint felhívják a figyelmet a tudatos energia- és vízhasználatra is.

Bringás Vándortábor

A Bringásvándorok 2020-ban már 8 útvonalon járhatják be az országot. A korábbiak közül szinte változatlanul marad a Felső-Tisza-vidék, az Őrség, a Déli-Bakony,  Bükk – Aggteleki-hegység és a Körösök-völgye, kicsit könnyebb lesz a Cserhát – Börzsöny – Dunakanyar útvonal. Idén először indulnak bringás vándortáborok a Gerecse – Vértes – Velencei-tó útvonalon, és lesz egy útvonal a Dráva mentén, amely szintén könnyű, de itt nem lesz csomagszállítás, hogy a gyerekek megtapasztalhassák az igazi nomád kerékpártúra-élményt.

Vízi Vándortábor

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett vízi vándortáborba jelentkezők idén is a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon a Körösök vidékén és a Dunakanyarban túrázhatnak, valamint a vadregényes Tisza-tó tanösvényein. A tavasszal kialakult helyzet miatt a gyerekek online világba kényszerültek, most itt a lehetőség, hogy visszakerüljenek a valós világba és a vízen fedezzék fel Magyarország természeti kincseit, és eltöltsenek egy teljes hetet a szabadban online környezetet hátrahagyva maguk mögött.

Zarándok Vándortábor

Idén először indul Zarándoktábor a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának közreműködésével. Az idei próbaév útvonala a Balaton északi partjáról indul és a Szent Márton hegyen ér véget. A magyarországi Szent Jakab zarándokút bencés kolostorokat összekötő ága a Camino Benedictus. Főbb állomásai Tihany, Bakonybél és Pannonhalma, olyan spirituális helyek, amely ezer éves múltjuk során átéltek sok járványt, háborút, gazdasági- és társadalmi válságot, de a mai napig az élet gazdagságát lehet ezeken a helyeken megtalálni. A mintegy 111 kilométer hosszú út nem csak természeti szépségekben, de lelki értékekben is gazdag.

Fotó-, novellaíró- és versíró pályázat

„Mivel az ember nemcsak testi, hanem szellemi táplálékkal is él, így a tavalyi nagysikerű Fotó- és Novellaíró pályázatunk mellett idén már Versíró pályázattal is kedveskedünk a költői lelkülettel rendelkező gyermekek részére. Ehhez inspirációként egy két héten belül, a Kormánybiztosi Iroda támogatásával és Lackfi János közreműködésével megjelenő verseskötet szolgál, amely Vándortáborozásról szóló költeményeket foglal magában”, leplezte le az eseménysorozat legnagyobb meglepetését Révész Máriusz.

Újdonságokkal és óvintézkedésekkel várják a gyerekeket az idei Vándortáborok-3
Erdőszelfi
Újdonságokkal és óvintézkedésekkel várják a gyerekeket az idei Vándortáborok-3
Forrás: Vándortábor.hu

A részvételi díjak minden költséget tartalmaznak, a szállás és az étkezés mellett például a belépőket, a bringások esetében például a kerékpárok, a sisakok, a láthatósági mellény használatát, a vízi vándoroknak pedig a hajót és a mentőmellényt. 2019-ben összesen 421 turnusban több mint 11 ezer diák és pedagógus táborozhatott egy hétig az ország 19 erdei, kerékpáros és vízi útvonalának bejárásával. Ebben az évben még több, mintegy 13 ezer gyerek és kísérő vehet részt a vándortáborokban, illetve a Zarándoktáborban.

Újdonságokkal és óvintézkedésekkel várják a gyerekeket az idei Vándortáborok-1
Vándortábor 2020
Újdonságokkal és óvintézkedésekkel várják a gyerekeket az idei Vándortáborok-1
Forrás: Vándortábor.hu
Hirdetés