Sokoldalú fejlámpa - Fenix HM61R Amber V2.0 teszt

Sokoldalú fejlámpa - Fenix HM61R Amber V2.0 teszt

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2023/10/31
Sátrazás, hosszúra nyúlt túrázás vagy bringázás, esetleg otthoni "sötét" teendők? Íme egy sokoldalú fejlámpa, mely elhozza neked a világosságot.

Korábban már járt nálunk egy hasonló pipalámpa, ugyancsak a Fenix kínálatából, de ez a verzió a korábbiakban teszteltnél méretben és fényerőben is nagyobb. Tömege és tulajdonságai révén leginkább kempingezéshez, valamint bringázáshoz, de akár mindennapi otthoni használatra is ideális - nálunk az Amber verziója járt, ami kifejezetten a helyi piacra készült, melynek fénye semlegesebb, ezáltal a hidegfényű változatokhoz képest jobban visszaadja a színeket, valamint az akkumulátortesten USB-C nyílás található.

Sokoldalú fejlámpa - Fenix HM61R Amber teszt-1
Sokoldalú fejlámpa - Fenix HM61R Amber teszt-1

Specifikáció

•    maximális üzemidő: 400 óra
•    energiaforrás: 1 darab 3400 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor
•    üzemmódok száma:
•    üzemmódok: fehér fény esetében 5, 50, 150, 400 és 1600 lumen, vörös fénynél villogó, 1 és 10 lumen
•    fény színe: 4500 K hőfokú fehér, piros
•    fényforrás: Luminus SST40
•    tömeg: 157 g
•    beépített töltés: mágneses töltőfejjel + akkumulátortesten USB-C töltő csatlakozóval
•    vízállóság: IP68
•    ejtésállóság: 2 m
•    méret: 103 ×45 ×36mm

A doboz tartalma: 
•    1 darab lámpatest
•    1 darab akkumulátor
•    1 darab fejpánt
•    1 darab o-gyűrű
•    1 darab mágneses töltőkábel

Sokoldalú fejlámpa - Fenix HM61R Amber teszt-4
Sokoldalú fejlámpa - Fenix HM61R Amber teszt-4

Fenix HM61R Amber V2.0 lámpa teszt

Sokoldalú és strapabíró

Kiváló időzítéssel érkezett a lámpa hozzánk, így egy Alacsony-Tátra gerinctúra során próbálhattam ki a tudását és a praktikumát... de ezek előtt essen szó picit a kialakításáról. A HM61R V2.0 nem a megszokott, klasszikus fejlámpa-formájú lámpa. Pipaszerű kialakítása és fejpántja révén nem csak fejlámpaként, de kézilámpaként is használható, sőt...! Külön figyelmesség a gyártó részéről, hogy a lámpatest végébe mágnest helyeztek, így fémfelületekhez „rögzíthetjük”, mely igazi áldás, ha mindkét kezünkre szükségünk lenne, és nincs nálunk a fejpánt!

De további felhasználási módot is kínál, hiszen a lámpatestet a homlokadapterből kicsattintva nem csak kézilámpaként használhatjuk, hanem a testen levő fémcsat segítségével könnyedén táskánk vállpántjára (vagy bármely más ruhadarabunkra) rögzíthetjük. Én ezt a vaksötét hegyi éjszakában egy fejlámpával kiegészítve próbáltam ki, így volt egy fényforrásom ami folyamatosan a testem síkjára merőlegesen előre világított, és egy amely a fejmozgatással a tekintetemet követte - totális kimaxolása volt a biztonságos előrehaladásnak. A hengeres test a csíptetőben könnyedén forgatható, így a fénycsóva iránya 180 fokban dönthető, ami nagyon hasznos tud lenni táborozás, vagy a különböző jellegű terepeken haladás során.

Sokoldalú fejlámpa - Fenix HM61R Amber teszt-3
Sokoldalú fejlámpa - Fenix HM61R Amber teszt-3

És ha már a lámpatestről esett szó: a lámpa háza A6061-T6 repülőgép-alumíniumötvözetből készült, aminek köszönhetően rendkívül strapabíró, akár 2 méter magasságig ütésálló! Szerencsére ennek tesztelésére nem került sor a túra során, de robosztussága igen meggyőző.

Pántja nem csak egy heverderből áll - valószínűleg a 150 gramm feletti tömeg miatt kapott egy a fejtetőn keresztül húzódó extra pántot is. Természetesen mindegyik heveder állítható hosszúságú, és körbe fényvisszaverő festést kapott. Bár nem extra széles a pánt, a plusz hevederrel kombinálva kényelmes viselet. 

Fény, ami világosságot hoz a sötétbe

A Fenix HM61R Amber V2.0 fehér-, vagy piros fénnyel képes világítani, melyekből az utóbbinál három (villogó, 1 és 10 lumen), míg a fehér esetében öt (5, 50, 150, 400 és 1600 lumen) módokból választhatunk. Ezek közül a legerősebb funkció a gyár által megadott adat alapján akár 162 méterig be tudja világítani a teret - a nyílt hegyi terepen ez igen csak hasznos tudott lenni. Szép, egyenletes és nagy területet tett láthatóvá előttem, bár ezen módban gyorsan fogy az akkumulátorunk kapacitása, így érdemes az eggyel kisebb fokozatot használni, ami még mindig kellő fényt biztosít a biztonságos túrázáshoz! 

Sokoldalú fejlámpa - Fenix HM61R Amber teszt-5
Sokoldalú fejlámpa - Fenix HM61R Amber teszt-5
Sokoldalú fejlámpa - Fenix HM61R Amber teszt-6

Ami az akkumulátor kapacitását érinti: a lámpa fehér fénnyel üzemeltetve akár 300 óráig is képes egy töltéssel üzemelni, de a két legtöbbet használt módban, a 400 lumenes opcióban közel 4, míg az 1600 lumenesben 2 órára számíthatunk. Mindez a piros fény esetében maximum 400 óra. Ha pedig lemerült, egy mágneses töltőkábellel tölthetjük, ami egyszerűen zseniális megoldás. A lámpa alumíniumtestén kialakított „csatlakozó” magához vonzza a töltőkábel fejét, nem kell dugdosni, és nem kell tartani attól, hogy ha töltés közben beleakadunk, akkor lerántjuk vagy eltörjük. Persze felmerül a kérdés: mi van akkor, ha épp nincs nálunk ez a speciális kábel? Nos, szerencsére egy USB-C kábellel direktben az akkumulátortesten keresztül is tölthető, mely kábelből nagyobb valószínűséggel fog rendelkezni valaki a környezetünkben. Fontos figyelembe vennünk a töltés hosszát, mely egy teljesen lemerült akkumulátor esetében 4 óra körüli idő.

A lámpa üzemmódváltó kapcsolója a hengeres test végén található – megnyomásának milyenségétől függően különböző funkciók érhetők el. Így például kikapcsolt állapotban gyors dupla kattintással aktiválhatjuk a piros, míg hosszú gombnyomással a fehér LEDeket. Ha már világítunk, akkor egy rövid gombnyomással tudunk a világítási módok között váltani – egyébként a lámpa megjegyzi az utolsó használt változatot mindkét fény esetében, és oda kapcsolódik vissza (kivétel a fehér fény legerősebb módja).

További praktikum növelő funkció a zárolhatóság, mely a véletlen bekapcsolódásokat hivatott elkerülni - csak nyomjuk 3 másodpercig az üzemmódváltó gombot és aktíváltuk is. Ha pedig kikapcsolt állapotban csak egy nagyon rövidet nyomjuk meg a gombot, akkor a töltöttségre utaló visszajelzést kapunk: a gomb belsejében felvillanó LED színétől és világítási módjától függően tudhatjuk, hogy állunk energiával. Folytonos zöld világítás esetén 100-80%, villogó zöld fény esetében 80-50%, folytonos piros fény jelenti az 50-20%, míg a villogó piros fény a 20-0% töltöttségre utal. 

Sokoldalú fejlámpa - Fenix HM61R Amber teszt-11
Sokoldalú fejlámpa - Fenix HM61R Amber teszt-11

Kinek ajánlható

A Fenix HM61R Amber V2.0 lámpa nagyon sokoldalú eszköz, így mind kempingezés, túrázás, bringázás vagy épp a ház körüli teendők során is nagyszerű segítség. Strapabíró kialakítása miatt hosszú ideig lesz jó eséllyel használható.

További infó

A Fenix márkáról

A Fenixlight céget 2001-ben alapították Kínában, és hamar csúcstechnológiai vállalkozássá nőtte ki magát, saját kutatás és fejlesztés-, gyártás- és értékesítési részlegekkel. A cég hightech zseb-, fej-, túra- és kerékpáros lámpákat készít, melyeket széles rétegben használnak az outdoor iparágaktól, a hadseregig. Tervezésnél és gyártásnál törekszenek a felhasználók igényeinek kiszolgálására, így termékeik zord környezetben, extrém terhelés mellett is helyt állnak. Számos Reddot Design Award mellett a cég termékei elismerésben részesültek az iF Design Award és ISPO keretében is.

Napjainkban a Fenix márka több mint 100 országban van jelen. A több-tízmillió felhasználó elégedettségét és dicséretét a termékek nagy teljesítményével és magas színvonalú szolgáltatásaikkal vívták ki.