Petzl Iko Core fejlámpa bemutató

Petzl Iko Core fejlámpa bemutató

Kakuk András
Kakuk András - Támogatott tartalom
2020/10/20
Innovatív, "hát ez meg mi..." fejlámpa a Petzltől

"Like no other", hirdeti a Petzl az Iko Core csomagolásán. Ami a formáját illeti igaza is van. Nem láttam még ilyen eredeti, újragondolt fejlámpát és ha a nemzetközi teszteket vesszük alapul, akkor senki sem. Nem igazán van olyan írás, ami ne úgy kezdődne, hogy "Wow" vagy "hát ez meg mi? "

Könnyű, jól szellőző, innovatív- Petzl Iko Core

Nem ilyennek szoktuk meg a fejlámpákat. Vékony műanyag pánt, könnyű gumirozással, furcsa formával. Az új designt Airfit-nek nevezi a Petzl, ami biztosítja, hogy a fejed sokkal jobban szellőzzön, a szerkezet kevésbé nyomja a fejedet. Hordás közben kicsit olyan mintha ott se lenne, és ezt nemcsak a kialakításának, hanem a 79 grammos súlyának köszönheti. Mivel a pánt a fej hátsó részén kicsit felfele ível, amíg meg nem szokjuk, kicsit olyan érzésre, mintha le akarna csúszni. Persze ez lehetetlen, mert a gumi kapaszkodik rendesen. Első használatkor meg is húztam, de ezzel csak azt értem el, hogy szorosabb lett a kelleténél. Utána kipróbáltam egy másik stratégiát, szinte meg sem húztam, de a lámpa így is mozdulatlan maradt a fejemen, amíg túráztam. Futás közben azért érdemes volt kicsit rászorítani. 

Petzl Iko Core fejlámpa-3
Petzl Iko Core
Petzl Iko Core fejlámpa-3
Forrás: Petzl

Fényerősség

Az Iko Core brutál 500 lument ígér, ha a Petzl akkumulátorával használjuk. A Hybrid concept tervezésnek köszönhetően, nemcsak az aksival, hanem 3 db AAA-s elemmel is működtethető. Ebben az esetben viszont "csak" 350 lumen a max. fényerő, nem mintha az kevés lenne. 

Én leginkább futáshoz használtam, ahol a 350 lumen is bőven elég. 500 lumennel pedig 50 méteren belül szinte nappali világosságot produkál, míg gyári adatok szerint akár 100 méterre is elvilágít. Könnyű kísértésbe esni és 500 lumennel világítani, de vegyük figyelembe, hogy így csak 2 és fél óráig tud minket kalauzolni az éjszakában. Ott van viszont a "reserve" mód, ami automatikusan lejjebb veszi a fényerőt ha szükségét érzi, és így további 2-4 órával meghosszabbítja az akkumulátor működési idejét. 

Számomra ez egy esti futás alkalmával jelentkezett 3 villogás kíséretében, majd észrevehetően lejjebb állítódott a fényerősség. Ezzel még nem volt gond, de utána még egyszer eljátszotta ezt a Iko Core. Gyári adatot nem találtam, arra vonatkozóan, hogy ilyen "reserve" módban mekkora lumenre veszi le a fényerőt, de gyanítom, hogy középállásra 100 lumenre, majd alapállásra 6 lumenre módosított. A 6 lumen tök elég egy sátorban vagy a körülötte és kifejezetten hasznos ha valakivel beszélgetünk és nem akarjuk kiégetni a szemét de futáshoz kicsit kevés. Kocogáshoz, sétához elegendő és a lényeg mégiscsak az, hogy nem hagyott teljes sötétségben. 

A már említett 3 gyári állása (6, 100 és 500 lumen) nemcsak fényerősségben, hanem a fény "mintázatában" is különbözik. A legkevésbé erős állás csak szórja a fényt, míg a másik két állásban szórja is a fényt és egy sugárban előre is vetíti. Konklúzió:  a két erősebb állásban futás, gyors haladás közben is remekül látunk. 

Petzl Iko Core fejlámpa-1
Petzl Iko Core fejlámpa-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Vízállóság

Vízállósági besorolása IPX4, ami a gyártó szerint "weather resistant", netes leírások alapján minden irányból fröccsenő víz ellen véd, kicsit pontosabban: "a készülék védett minden irányból kilövellő víz ellen 10 l/min. mennyiségben 5 percen keresztül." Ezt így nem teszteltem le, de gyanítom azt jelenti, hogy ne búvárkodj benne de egy esőt azért kibír. 

Súly, súlyeloszlás - használat közben

79 grammjával a pehelysúlyú kategóriába tartozik. Ez nem egyedülálló, de kiváló teljesítmény. Ugyanilyen tömegű a Petzl Actik Core is, viszont hagyományos kialakításának köszönhetően ott a súly egy helyre koncentrálódik. 

Az a tervezés, hogy hátulra rakjuk az aksit, elöl pedig marad a led, sem új dolog, de főleg futáshoz kifejezetten hasznos. A lámpa erős tempó közben sem lebeg a fejeden, nincs az az érzésed, hogy el akarna szállni. A Hybrid Core technológia fölöslegessé teszi azt a vitát, hogy az elemes vagy az aksis lámpák jobbak-e? Ha nincs lehetőséged feltölteni a lámpát útközben akkor egyszerűen elemes használatra váltasz és mész tovább. 

Maga a lámpatest állítható le és fel, pl. lejtőzés közben jól jön. Nekem kicsit olyan érzésem volt, hogy még egy picit lejjebb állítanám a maximumnál, de gyanítom ez szubjektív és nem a legfontosabb szempont. 

Fejlámpa és hangulatlámpa egyben

Az Iko Core-hoz egy pöpec tasakot is kapunk, amely tároló funkcióján túl még hangulatvilágításhoz is alkalmas. A fejlámpánkat csak bele kell helyezni és bekapcsolni majd a tasakot a megfelelő helyre, sátorrúd, faág stb.. felhelyezni és egy kellemes szórt fényű lámpát kapunk. Gyári rajz szerint elég a ledtestre ráhúzni a tasakot, de kipróbálás után szerintem jobban járunk ha az egészet belegyűrjük. 

Egyebek, okosságok

Az Iko Core-t zárolni is tudjuk, hogy véletlenül se kapcsolódjon be a zsebünkben, táskánkban. Zsebre rakni...igen elsőre ez úgy tűnik nem olyan egyszerű,, legalábbis én féltettem a lámpát, nem akartam összegyűrni. Pár használat és némi utánolvasás után, viszont arra jutottam, hogy nyugodtan be lehet gyűrni bárhova. 

A töltöttséget minden be-, és kikapcsolásánál egy led jelzi, ami töltöttségnek megfelelően zöld vagy piros fényt ad. 

Sajnos, az Iko Core piros fényt nem tud biztosítani, ami éjszakai látáshoz és/vagy kutyára téve kutyasétáltáshoz hasznos. Bár az Iko Core nem a legdrágább, de a 22-28 000 Ft környéki lámpát akkor sem akasztanám rá Csokira. Arra ott a világító kutyanyakörv...

Petzl Iko Core fejlámpa-2
Hát ez meg mi?
Petzl Iko Core fejlámpa-2
Forrás: Petzl