Petzl fejlámpa bemutató

Petzl fejlámpa bemutató

(x) - Támogatott tartalom
2017/10/19
Fejlámpa kollekció minden körülményre

Petzl Tikka, Tikkina az örök darabok

Már a 2012-es fejlámpa tesztünk alkalmával is bevezetett termékekről volt szó, melyek egyszerűségükkel, megbízhatóságukkal széles körnek megfelelőek.

Petzl Tikkina és Petzl Tikka Forrás: Mozgásvilág.hu

Petzl Tikkina és Petzl Tikka
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Az ember azt gondolná, egy belépő lámpában nem lehet nagyot fejleszteni… Pedig pár év alatt a Tikka és Tikkina nagyot nőtt, mondhatnánk, felnőtt lett. A Tikka akkori 70 lumenéből 200 max lumen lett, de a Tikkina is 150 lument tud. És bár jelenleg a Petzl az olvasás és ház körüli munka mellett túrázásra javasolja őket, mind a Tikka, mind pedig a Tikkina bátran hordható futáshoz is. 5 évvel ezelőtt a kifejezetten futó felhasználásra tervezett fejlámpák 80-140 lument tudtak...

A legjobb azonban még hátra van.

Petzl Hybrid concept

USB-n keresztül tölthető a lámpád, de elfelejtetted feltölteni? Szívás. Elemes, de ezzel nem tudsz azonosulni, mert környezetbarát vagy, és különben se szeretnél ezreket elemre költeni? A Petzl előszeretettel használja a Hybrid megoldását, ami ezekben a termékekben is elérhető. Azaz a lámpák mind elemmel, mind pedig Petzl USB töltős akkumulátorral használhatók! A Tikka és Tikkina elemekkel érkezik, az aksit külön lehet beszerezni hozzá.

Petzl Actic Forrás: Mozgásvilág.hu
Petzl Actic
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

A mini akkumulátor 300 töltést bír és kb. 900 elemet spórolhatsz a használatával. Földanya és a pénztárcád is meg fogja köszönni!

Apró dizájnmegoldásokra vevők számára külön kiemelendő, hogy az égő körül fluoreszkáló kör lett elhelyezve, így a sötét sátorban pikk-pakk megkerülhet.

Petzl Actik Core, a nagy testvér

Az Actik Core egy felturbózott Tikkaként is felfogható. 350 max lumen teljesítmény, gyárilag akkumulátorral érkező Hybrid concept töltés, fényvisszaverő fejpánt síppal az oldalán. Ez már kifejezetten futásra is ajánlott verzió.

Petzl Actic Forrás: Mozgásvilág.hu
Petzl Actic
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Nao - profik és Kilian-rajongók választása

A Naóval először 2012-ben találkoztunk, amikor a Petzl bevezette a Reactive Lightning technológiát.
Ennek a technolódiának a lényege, hogy egy beépített szenzor segítségével a lámpa érzékeli, ha közel kerül valami és ekkor levesz a fényerősségből. Hasznos találmány, ha beszélgetsz a partnereddel. Akkori tesztünkben előfordultak technológiai gyerekbetegségek, de ez már a múlté. A Nao az egyik legizgalmasabb és legprofibb fejlámpa a piacon.

Annak ellenére, hogy a már említett reaktív és állandó módja van, és azon belül is 3 állás, a használata rém egyszerű. Egy fordítás bekapcs., további fordítások a különböző fényerősségű módok között léptetnek, míg az utolsó fordítás kikapcsolja a készüléket. Reaktív és állandó mód között a kapcsolót 2 mp-ig kell elfordítva tartani, a többi ugyanaz.

A lámpán található egy hátsó piros égő is, ami viszont kilóg a sorból. Bár villogó, állandó és kikapcsolt állapota van, ezt kizárólag a Petzl App-ból tudjuk állítani. Ha ezt nem használjuk, akkor a gyári beállítással vagyunk kénytelenek beérni.

A Nao fejlámpa kényelmes, személyre szabható mind kényelemben (középső heveder) mind tudásban. Az appban egyedi beállításokat lehet elvégezni, melynek segítségével beállítható, mennyi ideig és milyen fényerősséggel világítson a lámpa.

Nem utolsó szempont, ha éjszakai versenyen, túrán veszel részt, és a szuflának reggelig ki kell tartania. Rendszeres használóknak, főleg, ha több sportot űznek, különböző helyeken, aktivitások alatt használják a lámpát, érdemes a saját elvárásaikra szabni a különböző profilokat.

Petzl app Forrás: Mozgásvilág.hu
Petzl app
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

A Petzl appban gyárilag több Petzl-beállítás is van. Külön terepfutásra, hegymászásra stb… Ezek közül választhatunk, módosíthatjuk őket, vagy teljesen újat is létrehozhatunk. Egyszerre – nyilván – csak egy profilt tudunk a lámpára tölteni, azon egy beállítást lehet használni.

Live üzemmódban jelzi az aksi töltöttségét, és az időt, ami hátravan. A fényerősség itt is állítható, felülbírálhatjuk a beállítást, játszhatunk vele élőben, mennyire világítson, és az app mutatja, így meddig elég a szufla.

A Petzl app használata egyszerű és gyors. Bekapcsoló gomb 4 mp-ig, ekkor kapcsolódik be a fejlámpán a bluetooth. Nekem nem volt hiba, egyből csatlakozott, és vezérelni is tudtam. A feltöltések, változtatások kifejezetten gyorsak. 

A már említett live és profil beállításokon felül egy vészmenüt is tartalmaz. Ide beírhatunk bármit, amit a lámpa morzekóddal levillog. Az alapbeállítás nyilván az SOS, de segítségével a Morze-abc-t ismerők kellemes párbeszédbe is keveredhetnek. Mindenesetre ne használjuk arra, hogy mást elküldjünk melegebb égtájakra, hátha érti.

A Nao viselete is meglepően kényelmes. Oldalt egy hevederes+gumis megoldás tartja a fejünkön, ami meglepően kényelmes, annak ellenére, hogy elsőre átszaladt az agyamon, hogy ez bizony vághat. Ha valaki még kényelmesebbé, szorosabbá szeretné tenni, akkor használhatja a csomagban kapott plusz hevedert, ami felül, a kobakunk tetején fog plusz tartást biztosítani.

 

 

További kiegészítők megvásárlásával elérhető, hogy az akkumulátort ne a fejünkön, hanem a ruhánk alatt, övre, ruhára csatoljuk, így csökkentve a fejünkön a súlyt, és télen, hidegben növelve az akkumulátor működési idejét.
Haladó hegyi embereknek, sportolóknak, Kilian-wannabe-knek kötelező vétel, hiszen ez Kilian Jornet választása is.