Menü

2014.10.29.     Hozzászólás 14

Fejlámpát a kínai piacról?

Talán egyértelműnek tűnik a válasz, de nem árt kicsit árnyalni a képet.


Két normális lehetőségünk van: besétálunk a szakboltba, kikérdezzük a hozzáértő eladót, az ismerőseinket, akik már használnak fejlámpát, vagy a tapasztalataink és a termékleírás alapján interneten rendelünk lámpát.

Ha az utóbbit választjuk, akkor még mindig rendelhetünk szakboltból, de az árak miatt könnyen lehet, hogy ingoványosabb területre kalandozunk. Mondjuk ebay-re, vaterára, vagy alibabára...

...ahol azzal szembesülünk, hogy mindenki lumenekkel dobálózik, és

már egy-két ezer forintért is találunk lámpát.

 

ebay Forrás: ebay.com

Webes piacokon egymás mellett találhatsz minőségi és gagyi megoldásokat is.

 

A többség valószínűleg tisztában van azzal, hogy minimális összegért a fejlámpa valószínűleg nem fog sokat bírni. De a fényerő meggyőzőnek tűnik, és egy ezresért miért ne próbálnánk ki?

Vannak, akik kipróbálják. A legnagyobb probléma a számunkra ismeretlen márkájú olcsó, gyakran nagy fényerejű kínai fejlámpákkal az, hogy hiányzik belőlük a vezérlőelektronika. Ami azt eredményezi, hogy a fényerő nem stabil, ha merülni kezd az elem, folyamatosan csökken a fény is. Ez jobb fejlámpáknál vagy úgy néz ki, hogy a fényerő szinteket tud lépni, tehát az áramerősség csökkenése szerint van mondjuk 3-4 fokozat, vagy pedig megtartja az igényelt fényerőt, de villogással jelzi, hogy alacsony a töltöttség. Ez azonban csak az egyik gond.

 

Ejj, de forró...
A nagyobbik baj
az, hogy a vezérlőelektronika szabályozza a hűtést is. Ha ez hiányzik, könnyen úgy járhatunk, hogy az első alkalommal túlmelegedett led a következő bekapcsolásnál egyszerűen eldurran, mi pedig szaladhatunk a garanciánk után. Ami lehet, hogy létezik is, de a szakboltban vásárolt lámpa esetében sokkal könnyebb érvényesíteni, mint egy külföldi forgalmazóval, vagy valódi telephellyel nem rendelkező viszonteladóval szemben.

Jó tudni, hogy a felhasznált ledek nagyjából ugyanolyanok minden lámpában, az ár nem ezen múlik, és nem is a ledek száma miatt lehetnek tízszeres különbségek.

 

Silva Forrás: multinavigator.hu

 Arra is van megbízható megoldás, ha focistadiont kell bevilágítani 

 

Világít, de nem látok...
Egy másik sarkalatos pont, ahol sokat lehet veszíteni, az az optika. Az olcsóbb, rosszabb minőségű lámpáknál, ha a fényerőt a legnagyobb fokozatra állítod, ahol a legpontszerűbb a fény, akkor a kivetített képen látszik a led formája is, ami egy kis négyzet. A jó minőségű fejlámpa ellenben jól fókuszált, optikailag beállított, és homogén fényt ad. Tehát nemcsak a fényerő számít, hanem az is, hogyan szór és hogyan fókuszál a lámpánk. Intelligensebb világító testeknél (pl. egyes Silva, Petzl, Led Lenser termékek) az is szempont, hogy ne legyen holttér, sem pedig csőlátás.

 

Ki rakta ezt össze?
Elsőre talán nem tűnik központi kérdésnek, de nem elhanyagolható az esztétikum sem. Egy jól megtervezett lámpában minőségi anyagokat és ízléses színeket használnak. És nem az a kérdés, hogy ezek nélkül ki lehet-e bírni, hanem ezek segítenek a tesztünkben, amikor arra keressük a választ, jól fog-e működni a lámpánk.

Az olcsó, diszharmonikus megoldások pl. az elem kivezetésénél, vagy a rossz minőségűnek kinéző műanyag elég jó előrejelzője a lámpa élettartamának. Sőt, az esztétikus kinézet az ergonómiával is összefügghet. Ez megint olyan terület, ami elsőre nem tűnik létfontosságúnak, a hasonló árkategóriájú lámpák ugyanis nagyjából elég hasonlóan is festenek. És ilyenkor az internet sajnos nem segít, szóval legfeljebb visszaküldeni tudjuk a lámpát, ha mégsem vált be. Az is lényeges, hogy egy felpróbálás még nem feltétlenül elég. Lehet, hogy elsőre teljesen kényelmes, és futás vagy túra alatt is jól teljesít. De az is előfordulhat, hogy hiába volt egy percig kényelmes, kocogás közben túlmelegszik/lötyög/nehéz/csúszkál. Ezért is jó, ha erről esetleg ki tudunk faggatni egy eladót vagy barátot, aki nemcsak látott, hanem használt is már ilyet.

További szempont a vízállóság, ami az olcsóbb kategóriájú lámpáknál nincs megoldva. 

 

Led Lenser Forrás: multinavigator.hu

 A szakboltban segítenek kiválasztani az árban és minőségben megfelelőt 

 

Akkor, ami kínai, az rossz?
Amibe még belefuthatunk kínai lámpánál, az az akkumulátor gyors tönkremenetele, és az érintkezési hiba. Bár utóbbi sajnos az egyik ismert gyártó huszonezres modelljénél is előfordult, szériában, tehát nem egyedi esetként.

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy vannak feltörekvő kínai márkák (pl. Fenix, Olight), amik árulnak megbízható lámpát 15-20 ezer forint körül, nagy fényerővel.

Szóval nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a kínai fejlámpa megbízhatatlan, mert vannak teljesen jók is.

Viszont mérlegelni kell a vásárlásnál, hogy vannak-e róla megbízható információink, hogy olyan forrásból akarjuk-e beszerezni, ahol szükség esetén ki is cserélik nekünk, és hogy reális árat fizetünk-e a kívánt szolgáltatásokért. Van, aki szerint megéri venni három ötezres lámpát, ha addig kihúzzák, amíg egy márkás harmincezres. Korántsem biztos, hogy kihúzzák, de ha valakinek nem okoz gondot, hogy a végén több lehet a kiadása, és szeret kísérletezgetni, akkor lehet, hogy egyszer rábukkan egy jobb darabra is. Aki megbízható lámpát szeretne, és esetleg még bizonytalan abban, hogy mire is lenne szüksége (hány led, hány lumen, milyen kialakítás stb.), az viszont látogasson el egy szakboltba.

 

A cikk elkészüléséhez Guttmann Zoltán, a multiNavigátor.hu ügyvezetője és a Silva fejlámpák forgalmazója nyújtott jelentős segítséget.

safe_image.jpg

Olvass többet a témáról: fejlámpa

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Feri 2015.01.12.   17:11

  Feri

  Kicsit megkéstem ezen cikk elolvasásával, de a véleményemet azért közzé teszem. A realitás talaján maradva, gondolom senki nem hisz olyan hirdetéseknek, ahol 2-3 AAA-s elemmel vagy akksival a lámpa 1000 Lumeneket képes kiadni órákon keresztül. Ez az egyik gondolat ami megfogalmazódott bennem, a másik pedig, hogy, még ha valamit Kínában is gyártanak, annak is van alapanyag és minimális munkabér költsége. Aki azt hiszi, hogy 2-3 ezer forintból, elektronikát, high-end LED-et és hatékony optikát kap, az nagyon naív, ezeknek meg van az ára mér kínában is, ami szerintem a mai LED, akkumulátor és szállítási árakat figyelembevéve, nekem ~8-15 ezer forint körül lenne reális. Mivel az eladó messze van s nem tudom eldönteni az interneten keresztül, hogy milyen lámpát veszek, vagyis mondjuk nem adják-e el a 2000 forintos gagyit, hatszoros haszonnal drágábban nekem, ezért nem veszek semmit az interneten keresztül kínából. Nevezhettek lúzernek, de én megvettem a cikkben említett nagy gyártó csatlakozó hibás lámpáját annó, ez a Silva LXII-tipus volt s miután kiégetett 3 akkupakkomat, jöttem rá, hogy a hiba a lámpában van, nem pedig az én akksijaimban. Ezek után idén júniusban vettem egy újabb Silva lámpát, a csúcs lámpájukat a Trail Speed Elite-et (~70000 HUF), hát ha lehet 660 Lument elpocsékolni, akkor ez a lámpa tudja, hogyan kell ilyet tenni. Az "inteligent light", ahogy a Silva a fénycsóva alakját nevezi egy nagy, nagyon széles szórt fény és semmi más, közelre mindent látok vele ez tény, de 660 Lumennel lássam már a tőlem 80- 100 méterre levő állatból azt is, hogy az most egy őz, kutya, vagy vaddisznó. A lámpa amúgy egy kis édi-bédi picike aluminiumtok optikával s nagy kapcsolóval, ami rendkívül könnyű, de a LED-ek és a vezérlés által termelt hőt elvezetni nem tudja, így melegszik mint egy kájha. Nyáron, a vásárlás után 1-2 héttel, meg is reklamáltam a Silva-nál, hogy 18 fokos környezeti hőmérsékletben nem tudok neki 4,30-as ezrek mellett megfelelő hűtést biztosítani, azt mondták, vigyem vissza a Multinavigátorhoz, s kérjek egy másikat, de a Multinavigátor szerint, mindegyik raktáron lévő ilyen lámpa ugyanígy működött, ezért visszakaptam az eredetit. Most tél van s inkább minuszok mint 18 fok, így leszabályzás nélkül tudom használni, ezért tudtam felfedezni a fénycsóva viselkedését. A Silva-val úgy gondolom befejeztem, most várom a Petzl NAO2 lámpámat, mert én ilyen lúzer vagyok....

  válasz erre...

 • imi 2014.12.21.   23:59

  imi

  segítettél. hogy mennyire elég a régebbi (XM-L T6) típus arra azt tudomm írni, hogy sose használom teljes fényerőn pedig sötétben tekerünnk és így is bőven elég. az autósok respektálják ha meg kerékpárútra "tévedünk" ott meg állandó a konfliktus a szembe jövő bicósokkal és gyalogosokkal mert túl nagy a fény a kisebb fokozatban is..Akkor mminek is nagyobb? mmindez úgy max 6000 ftért kicsi kínából és már a 3 telet bírja

  válasz erre...

 • TG 2014.12.21.   23:42

  TG

  Az általad kérdezett típusok esetében a CREE XM-L T6 egy régebbi darab, ennek a legkisebb a fényereje. (De ettől még elég fényes persze.) A fényerő mellesleg sok mindentől függ, a kínai webshop-ok mindig az elméleti maximumot adják meg 2000 mA-re, ami persze a lámpák esetében nem feltétlenül teljesül. :) Szóval a kínai 800 lumen igazából inkább csak maximum 300. :) De 300 lumen egy fej vagy zseblámpa esetében nem kevés.... Az XML U2 LED-nek kb 10%-kal nagyobb a fényereje az XML T6-hot képest. Az XM-L2 T6-nak pedig kb. 20%-kal nagyobb a fényereje mint a sima XML T6-nak. Remélem segítettem. :)

  válasz erre...

 • TG 2014.12.21.   23:29

  TG

  Saját tapasztalatom írom le: Évekkel ezelőtt vettem egy LED Lenser H14-et. Tökéletesen működik, de egy vagyon volt. Aztán elcsábultam egy tizedárú kínaira, ami mellesleg megszólalásig hasonlított rá. Első bekapcsolásra nem tudtam különbséget tenni a 2 lámpa fénye között. sajnos az öröm nem tartott sokáig. Kb 1 órányi (nem folyamatos) használat után azt vettem észre, mintha halványabban világítana. Egymás mellé tettem a 2 lámpát és tényleg. A kínai rohadtul melegedett, nem mondom, hogy forró volt, de érezhetően sokkal melegebb volt a LED Lensernél. 2 óra nem folyamatos használat után a lámpa fénye már csak röhejes korábbi önmagának, nagyjából vetekszik a holdfénnyel. :) Szétszedtem. Elektronika az tényleg nincsen benne, csak a LED meg vezeték az elemekhez... Árulnak a honlapon, ahonnan vettem dupla áron is ilyet. Az még mindig ötödáron van a LED Lenserhez képest. Csak félek, nehogy az is ilyen elektronika nélküli darab legyen, ráadásul 2x annyiért. :) Lehet egyébként 1500 Ft-ért hozzá LED panelt venni javításhoz. Ezt még lehet, hogy megkockáztatom, de azért vannak bennem aggályok, mi lesz, ha az is túlmelegszik? Nem vagyok méregdrága neves gyártó rajongó, vannak kínai zseblámpáim szintén CREE XML T6 LED-del és azok tökéletesen működnek idestova 1 éve...

  válasz erre...

 • imi 2014.11.24.   10:41

  imi

  vagyis a cikk címére válaszolva :IGEN

  válasz erre...

 • SiMoon 2014.11.24.   10:32

  SiMoon

  Látod, akkor a Te eseted is alátámasztja a cikkben írottakat.

  válasz erre...

 • imi 2014.11.24.   10:27

  imi

  SiMoon- már a 3. éve használom sötétben a kínai gagyit. Múltkor egyik ismerős autós azt mondta, hogy jött az útmenti kerékpároúton 2 bicós .Azt hitte autó. Mondtam neki, hogy mi voltunk (két bicós) egymás mellett és mindkettőnknek kínai gagyi lámpája van. Erre varrjál gombot vagy vedd meg ugyanazt a boltban 3x-or annyiért. Háttered is van hozzá azt meg tedd akkor hátra :)

  válasz erre...

 • SiMoon 2014.10.31.   06:40

  SiMoon

  Olvasd el figyelmesen. Nem arról szól a cikk, h a kínai gagyi, hanem, hogy megbízható háttér nélkül nagyobb a rizikó, h rosszul jársz és aztán futhatsz a pénzed után. Egyébként az meg senkinek nem újdonság, h mindent kínában gyártanak, ettől függetlenül a "kínai" jelző a megbízhatatlan minőséget jelenti. Ne hergeld magad!

  válasz erre...

 • muhaha 2014.10.30.   17:56

  muhaha

  Amit nem kínában gyártanak az hamis... a cikkben felsorolt "márkás" termékekkel az élen, mind ugyanazon a gyártósoron készül. 4 éve használok CREE lámpát ugyanazzal a 18650 es akksival hibátlanul; melegszik (és?) ha merül 4 óra után gyengül a fénye (és?) mindez volt 4500 HUF Talán nem pont egy csak 20-30 ezres lámpákat forgalmazó szakboltot kell megkérdezni /cikket irattatni mert csak félrevezetés lesz a dologból és még elhiszi valaki hogy amin EU cimke van azt Lichtensteinben rakják össze kisnyugdíjasok. Hogyasszongya: Az olcsóbb, rosszabb minőségű lámpáknál, ha a fényerőt a legnagyobb fokozatra állítod, ahol a legpontszerűbb a fény, akkor a kivetített képen látszik a led formája is.... nem komám, a valamirevali kínai cuccon állítod a fókuszt ahogy akarod és nem jólbeállított fix fókuszod van mert az olyan márkás dolog... na nem hergelem magam tovább

  válasz erre...

 • imi 2014.10.30.   15:08

  imi

  ahogy nézem CREE XM-L T6, CREE XM-L2, XM-L U2 ledeketépítenek be ezekbe. na most igazából nem tudom mi a különbség ezek között viszont tőbb márkás lámpa meg nem is közli milyen típusú led van benne. ebben a dög drága lámpában is XM-L T6 led van .Itt legalább oda írták rendesen.Más gyártó meg etet a BRIGHT meg egyéb blöff névvel.

  válasz erre...

 • imi 2014.10.30.   14:45

  imi

  A 2 perc múlva kikapcsolt azt arra értettem, hogy nincs egy pici led indikátor , hogy mennyi szufla van benne és kb. mikor fog kikapcsolni mert lemerült az akku. itt ha lemerült akkor sötét lett azt annyi. Eddig 2 szezont kibírt.van hozzá pót akku tudom kb. mennyit lehet 1 feltöltéssel menni. Ettől fügetlenül van mindig egy pót lámpa is velem. Akármilyen drága is egy készülék akkor is tönkre mehet.Design-ja semmibel nem rosszabb mint egy EU-s lámpa. Ezek már nem azok a gagyi és szar lámpák.A fénye is jó. Nincs csőlátás az erdőben vele.Volt olyanom tudom az milyen rossz. Semmi teret nem érzékel az ember. Ennek egészen jó a fénye.Két akkuval kb. 8 ezer pénzből most is be leget szerezni. Azt meg eldöntheti mindenki magának, hogy egy kis plusz dolog megéri-e a plusz 10 000 ft-ot.Vannak már olyan lámpák (bal felső kép) amiben egy foncsorban több led van. Nem tudom ki használt már olyat de az nagyon melegedhet. ha meg esetleg az elektronika keszabályos akkor meg mennyire.ha csak épp pislákol akkor nem sok értelme van az egésznek.vagyis hiába tud egy lámpa nagy fényerőt ha mindig leszabályozza az elektronika a hő miatt. Akkor inkább olyat ami úgy van megcsinálva hogy bírja a höt és megfelelő a hűtése. Ezek szerint ez a kínai amit használok az bírja. Leht finnyáskodni hogy design az men olyan mint egy EU-s bár szerintem az ágvilágon nincs ezzel sem már gond de a harmadik telemet kezdem el már vele. Itt a környéken már több ilyen is használódik rendszeresen. Úgyhogy elég jó a vételi ár és a használt évek hányadosa.Én csak bicózáshoz használom tehát nem tudom, hogy gyaloglásnál, futásnál vagy egyébb lassabb foglaltosságnál mennyire jó a hűtése.

  válasz erre...

 • Kris 2014.10.30.   11:32

  Kris

  Kicsit lehetne alaposabban is írni a témáról, mert még mindig messze nincsen tisztán látás...Mi is próbáltuk már leírni milyen egy jó lámpa: http://evobike.hu/hirek/oldal/620/nev/Miert-a-farkas Nagyon egyszerű az ár kérdése is hiszen a vételi ár per használt évek száma megad egy hányadost ezt meg kell nézni "kici kínai" lámpára és meg kell nézni egy minőségi akár EU termékre és máris látszik a hányadosból, hogy a helyzet. A jó lámpa nem engedi a ledet túl melegedni ezért leveszi a fényerőt ha nincsen megfelelő hűtés. Nem pedig szól, hogy 2 perc múlva kikapcsol...

  válasz erre...

 • imi 2014.10.30.   11:17

  imi

  pár észrevétel.Gyakorlatilag minden lámpa kínai vagy a lámpa csak a körítés nem. A CREE XML T6 ledek nagyon jók. Szép a fényük (nincs csőlátás) nagy fényerőt tudnak. Én már 2 évet átbicóztam velük. Ott van hűtés és nem gond a melegedés. Viszont nem tudom, hogy ez lassabb sportágakban mennyire gond. Mire gondol a cikk írója , hogy a "vezérlő elektronika szabályozza a hűtést? " Az hogy egy led jelzi hogy ki fog kapcsolni x perc után az sokra nem jó. Kell vinni egy pót akkut. Az erdő közepében nem sokra megyek azzal, hogy tudom 2 perc múlva le fog kapcsolni. Nekem olyan van mint a felső sor közepén de csak 1 nagy lámpával. Két fokozat és villogó. Bicózáshoz a kisennik fokozat is bőven elég. Ennél a hármas lámpánál a melegedés már problémás lehet.

  válasz erre...

 • Rose 2014.10.30.   10:22

  Rose

  :D Csak is jó minőség, fontos!

  válasz erre...