Fejlámpát a kínai piacról?

Fejlámpát a kínai piacról?

Baumann Viola
Baumann Viola
2014/10/29
Talán egyértelműnek tűnik a válasz, de nem árt kicsit árnyalni a képet.
Hirdetés

Két normális lehetőségünk van: besétálunk a szakboltba, kikérdezzük a hozzáértő eladót, az ismerőseinket, akik már használnak fejlámpát, vagy a tapasztalataink és a termékleírás alapján interneten rendelünk lámpát.

Ha az utóbbit választjuk, akkor még mindig rendelhetünk szakboltból, de az árak miatt könnyen lehet, hogy ingoványosabb területre kalandozunk. Mondjuk ebay-re, vaterára, vagy alibabára...

...ahol azzal szembesülünk, hogy mindenki lumenekkel dobálózik, és

már egy-két ezer forintért is találunk lámpát.

 

ebay Forrás: ebay.com
ebay
Kép forrása: ebay.com

Webes piacokon egymás mellett találhatsz minőségi és gagyi megoldásokat is.

 

A többség valószínűleg tisztában van azzal, hogy minimális összegért a fejlámpa valószínűleg nem fog sokat bírni. De a fényerő meggyőzőnek tűnik, és egy ezresért miért ne próbálnánk ki?

Vannak, akik kipróbálják. A legnagyobb probléma a számunkra ismeretlen márkájú olcsó, gyakran nagy fényerejű kínai fejlámpákkal az, hogy hiányzik belőlük a vezérlőelektronika. Ami azt eredményezi, hogy a fényerő nem stabil, ha merülni kezd az elem, folyamatosan csökken a fény is. Ez jobb fejlámpáknál vagy úgy néz ki, hogy a fényerő szinteket tud lépni, tehát az áramerősség csökkenése szerint van mondjuk 3-4 fokozat, vagy pedig megtartja az igényelt fényerőt, de villogással jelzi, hogy alacsony a töltöttség. Ez azonban csak az egyik gond.

 

Ejj, de forró...
A nagyobbik baj
az, hogy a vezérlőelektronika szabályozza a hűtést is. Ha ez hiányzik, könnyen úgy járhatunk, hogy az első alkalommal túlmelegedett led a következő bekapcsolásnál egyszerűen eldurran, mi pedig szaladhatunk a garanciánk után. Ami lehet, hogy létezik is, de a szakboltban vásárolt lámpa esetében sokkal könnyebb érvényesíteni, mint egy külföldi forgalmazóval, vagy valódi telephellyel nem rendelkező viszonteladóval szemben.

Jó tudni, hogy a felhasznált ledek nagyjából ugyanolyanok minden lámpában, az ár nem ezen múlik, és nem is a ledek száma miatt lehetnek tízszeres különbségek.

 

Silva Forrás: multinavigator.hu
Silva
Kép forrása: multinavigator.hu

 Arra is van megbízható megoldás, ha focistadiont kell bevilágítani 

 

Világít, de nem látok...
Egy másik sarkalatos pont, ahol sokat lehet veszíteni, az az optika. Az olcsóbb, rosszabb minőségű lámpáknál, ha a fényerőt a legnagyobb fokozatra állítod, ahol a legpontszerűbb a fény, akkor a kivetített képen látszik a led formája is, ami egy kis négyzet. A jó minőségű fejlámpa ellenben jól fókuszált, optikailag beállított, és homogén fényt ad. Tehát nemcsak a fényerő számít, hanem az is, hogyan szór és hogyan fókuszál a lámpánk. Intelligensebb világító testeknél (pl. egyes Silva, Petzl, Led Lenser termékek) az is szempont, hogy ne legyen holttér, sem pedig csőlátás.

 

Ki rakta ezt össze?
Elsőre talán nem tűnik központi kérdésnek, de nem elhanyagolható az esztétikum sem. Egy jól megtervezett lámpában minőségi anyagokat és ízléses színeket használnak. És nem az a kérdés, hogy ezek nélkül ki lehet-e bírni, hanem ezek segítenek a tesztünkben, amikor arra keressük a választ, jól fog-e működni a lámpánk.

Az olcsó, diszharmonikus megoldások pl. az elem kivezetésénél, vagy a rossz minőségűnek kinéző műanyag elég jó előrejelzője a lámpa élettartamának. Sőt, az esztétikus kinézet az ergonómiával is összefügghet. Ez megint olyan terület, ami elsőre nem tűnik létfontosságúnak, a hasonló árkategóriájú lámpák ugyanis nagyjából elég hasonlóan is festenek. És ilyenkor az internet sajnos nem segít, szóval legfeljebb visszaküldeni tudjuk a lámpát, ha mégsem vált be. Az is lényeges, hogy egy felpróbálás még nem feltétlenül elég. Lehet, hogy elsőre teljesen kényelmes, és futás vagy túra alatt is jól teljesít. De az is előfordulhat, hogy hiába volt egy percig kényelmes, kocogás közben túlmelegszik/lötyög/nehéz/csúszkál. Ezért is jó, ha erről esetleg ki tudunk faggatni egy eladót vagy barátot, aki nemcsak látott, hanem használt is már ilyet.

További szempont a vízállóság, ami az olcsóbb kategóriájú lámpáknál nincs megoldva. 

 

Led Lenser Forrás: multinavigator.hu
Led Lenser
Kép forrása: multinavigator.hu

 A szakboltban segítenek kiválasztani az árban és minőségben megfelelőt 

 

Akkor, ami kínai, az rossz?
Amibe még belefuthatunk kínai lámpánál, az az akkumulátor gyors tönkremenetele, és az érintkezési hiba. Bár utóbbi sajnos az egyik ismert gyártó huszonezres modelljénél is előfordult, szériában, tehát nem egyedi esetként.

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy vannak feltörekvő kínai márkák (pl. Fenix, Olight), amik árulnak megbízható lámpát 15-20 ezer forint körül, nagy fényerővel.

Szóval nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a kínai fejlámpa megbízhatatlan, mert vannak teljesen jók is.

Viszont mérlegelni kell a vásárlásnál, hogy vannak-e róla megbízható információink, hogy olyan forrásból akarjuk-e beszerezni, ahol szükség esetén ki is cserélik nekünk, és hogy reális árat fizetünk-e a kívánt szolgáltatásokért. Van, aki szerint megéri venni három ötezres lámpát, ha addig kihúzzák, amíg egy márkás harmincezres. Korántsem biztos, hogy kihúzzák, de ha valakinek nem okoz gondot, hogy a végén több lehet a kiadása, és szeret kísérletezgetni, akkor lehet, hogy egyszer rábukkan egy jobb darabra is. Aki megbízható lámpát szeretne, és esetleg még bizonytalan abban, hogy mire is lenne szüksége (hány led, hány lumen, milyen kialakítás stb.), az viszont látogasson el egy szakboltba.

 

A cikk elkészüléséhez Guttmann Zoltán, a multiNavigátor.hu ügyvezetője és a Silva fejlámpák forgalmazója nyújtott jelentős segítséget.

safe_image.jpg
safe_image.jpg

Hirdetés