Pici lámpa, nagy fény - Fenix fejlámpa

Pici lámpa, nagy fény - Fenix fejlámpa

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2022/03/10
Egy felkészült túrázó nem indul el úgy, hogy ne készült volna fel egy váratlan helyzet miatti rásötétedésre. De olykor egy hosszabb futásnál is előfordulhat, hogy célba érkezés előtt bekövetkezik a naplemente. Ilyen helyzetekben jön jól egy olyan fejlámpa, mely észrevétlenül lapul zsebünkben, vagy a táskánkban, ám a kellő pillanatban elégséges fénnyel locsolja fel előttünk a terepet, míg hazaérünk. Bemutatkozik a Fenix fejlámpa.

Honnan jött a Fenix?

A Fenixlight céget 2001-ben alapították Kínában, és hamar csúcstechnológiai vállalkozássá nőtte ki magát, saját kutatás és fejlesztés-, gyártás- és értékesítési részlegekkel. A cég hightech zseb-, fej-, túra- és kerékpáros lámpákat készít, melyeket széles rétegben használnak az outdoor iparágaktól, a hadseregig. Tervezésnél és gyártásnál törekszenek a felhasználók igényeinek kiszolgálására, így termékeik zord környezetben, extrém terhelés mellett is helyt állnak. Számos Reddot Design Award mellett a cég termékei elismerésben részesültek az iF Design Award és ISPO keretében is.

Napjainkban a Fenix márka több mint 100 országban van jelen. A több-tízmillió felhasználó elégedettségét és dicséretét a termékek nagy teljesítményével és magas színvonalú szolgáltatásaikkal vívták ki.

Pici lámpa, elégséges fénnyel-3
A lámpa tartozéka a fejpánt is
Pici lámpa, elégséges fénnyel-3
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Specifikáció

•    teljesítmény: 700 lm
•    maximális világítótávolság: 120 m
•    üzemidő: 50 000 óra
•    LED-ek száma: 1 fehér, 2 piros
•    világítási módok száma: 9
•    áramellátás: újratölthető, cserélhető CR123A akkumulátor
•    kapacitás: 700 mAh
•    maximum világítási idő: 120 óra
•    világítási idő maximális teljesítményen: 0,5 óra
•    vízállóság: IP68
•    ház alapanyaga: alumínium
•    lámpatest mérete: 21×21×64 mm (mélység×szélesség×hosszúság)
•    tömeg: 80 gramm (kompletten)

A doboz tartalma:

•    1 db lámpatest
•    1 db CR123A akkumulátor
•    1 db állítható fejpánt
•    1 db USB-C töltőkábel
•    1 db tömítőgyűrű

A Fenix HM51R Ruby fejlámpáról

A Fenix HM51R Ruby tulajdonképpen egy gyufásdoboznál nem sokkal hosszabb, és egy felnőtt férfi ujjának átmérőjénél nem vastagabb henger. A repülőgépgyártásban használt alumíniumból készített lámpatest robusztus, mely a gyártó leírása szerint a 2 méter magasságából bekövetkező „baleseteket” is kibírja, miközben a tömege csak 58 gramm (akkumulátorral és csíptetővel együtt). Ugyan a fémház nem kapott csúszásgátló borítást, a bordás felületet így is stabilan lehet fogni, de jó eséllyel a lámpát leginkább fejlámpaként fogja mindenki használni, ott pedig nem kell fogdosni.

Világítani fehér-, vagy piros fénnyel is tudunk. Utóbbinál négy (SOS, villogó, 1 és 5 lumen), míg a fehér esetében öt (3, 50, 150, 400 és 700 lumen) különböző világítási módokból választhatunk, melyek közül a legerősebb opció a gyári adatok szerint 120 méterig világítja be hatékonyan a terepet. A LEDek a hengeres lámpatest hosszára merőlegesen helyezkednek el, ami míg önállóan nézzük a lámpát furcsának tűnhet, de igazából a fejpánttal való használat során értelmet kap az elrendezés – a lámpatest homlokunkon keresztbe fekszik. 

A lámpa kapcsolója a hengeres test végén található, melynek gombnyomás módtól függően különböző funkciói vannak. Így például kikapcsolt állapotból gyors dupla kattintással aktiválhatjuk a piros, míg hosszú gombnyomással a fehér LEDeket. Ha már világítunk, akkor egy rövid gombnyomással tudunk a világítási módok között váltani – egyébként a lámpa megjegyzi az utolsó használt változatot mindkét fény esetében, és oda kapcsolódik vissza.

További gombbal elővarázsolható funkció a zárolhatóság, mely úgy vélem nagyon hasznos funkciója – zároláshoz kikapcsolt állapotban három másodpercig tartsuk nyomva a gombot, míg feloldáshoz hasonlóan kell cselekednünk. Én már számtalanszor jártam túráim során úgy, hogy a hátizsákomban véletlenül megnyomódott a fejlámpám gombja, és mire használnom kellett volna, vagy teljesen lemerült, vagy alig maradt benne „dzsúz”. 

Apropó „dzsúz”, azaz energia: a Fenix lámpa egy 700 mAh kapacitású, újratölthető és cserélhető akkumulátorról üzemel, mely maximális teljesítménynél 30 percig, ECO módban pedig akár 120 óráig képes energiával ellátni a LEDeket. Az akkumulátort a lámpatestben is tölthetjük USB-C típusú aljzaton keresztül – de könnyedén cserélhetjük is, mivel a lámpatest vége letekerhető.

A töltöttségre kikapcsolt állapotban egy rövid gombnyomással kapunk visszajelzést: a gomb belsejében felvillanó LED színétől és világítási módjától függően tudhatjuk, hogy állunk energiával. Folytonos zöld világítás esetén 100-80%, villogó zöld fény esetében 80-50%, folytonos piros fény jelenti az 50-20%, míg a villogó piros fény a 20-0% töltöttségre utal.

A lámpához jár egy fejpánt is, melyből a lámpatestet egyszerűen oldalra elhúzva tudjuk kivenni, és a saját fémbújtatója segítségével máshol is rögzíthetjük – például a hátizsákunk hevederjeinek egyikére. Vagy akár kézilámpaként is használhatjuk.

Pici lámpa, elégséges fénnyel-1
Ősztől tavaszig különösen, de akár nyáron is hasznát vehetjük
Pici lámpa, elégséges fénnyel-1
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág
Pici lámpa, elégséges fénnyel-1
Pici lámpa, elégséges fénnyel-1

Használat közben

Mivel a Fenix HM51R Ruby egy nagyon könnyű és kisméretű lámpa, így szinte észrevétlenül elfér bárhol – akár a nadrág zsebében, vagy a hátizsák legkisebb rekeszében is. Ezáltal mindig könnyedén nálam lehetett, és több felhasználási módban és helyzetben kipróbáltam: futás, túrázás és bringázás közben, városi és erdős terepen egyaránt.

Bár futás közben kicsit tartottam a keskeny pánttól, mégis stabilan és kényelmesen feküdt fel a fejemre. A kis tömeg és pici méret révén nincs szükség szélesebb pántra. Ráadásul a homlok-résznél a pánt belülről kapott egy szilikon csíkozást, így mindhiába a csatakosra izzadás, a lámpa továbbra is stabilan marad a fejen. Plusz piros pont jár a gyártónak a fejpánton kívülről elhelyezett fényvisszaverős grafikáért!

Túrázás közben két módon használtam a lámpát: egyrészt a fejpánttal együtt a fejemen, másrészt kipróbáltam a hátizsákom vállhevederére csíptetve. Felcsíptetve inkább csak kiegészítő fényforrásként értelmezhető, mivel a heveder testünk alakját követve enyhén oldalra dől és ezáltal a fény is enyhén oldalra „húz” – ezen állítani pedig nem lehet, hacsak nincs a pántunkon egy olyan akasztó, melyre függőelegesen tudjuk felcsíptetni. Fejpánttal együtt viszont a futáshoz hasonlóan kiválóan alkalmazható. Itt is kiosztható egy pont a tervezőknek, mivel van piros fény opciója, mellyel rengeteg energiát spórolhatunk, és a szemünket is kíméli!

Próbáltam kerékpározás közben is, de itt picit macerás a használat. Fejpántos viselet során, ha a sisakunk kialakítása engedi, a sisak pereme alá, a homlokunkra tudjuk felvenni. Nekem ez a trail/enduro sisaknál csak úgy jött össze, hogy terepen haladva folyamatosan kopogott az össze-összeérő sisak és lámpatest. Másik verzió, ha a sisakra kívülről rögzítjük a fejpántot, amit segít a belső szilikon csíkozás, de a stabil felrögzítés erősen függ a sisak formájától. A hátizsák vállhevederére csíptetve pedig ugyan az a probléma merül fel, mint a gyalogtúrázás során.

Ami a lámpa fénycsóváját illeti, viszonylag szűken, ezáltal közelre kis pontba fókuszálva világít. Ez olyan helyzetekben lehet picit zavaró, amikor közeli tereptárgyakat szeretnénk széles ívben bevilágítani – mint például egy sátorban, vagy terepen sziklákkal, fákkal körbe vett szűk helyen. Persze, ha átváltunk piros-fényre, ez a helyzet megváltozik, lévén ezek a LEDek már széles tartományban szórják fényüket. Fényerőből maximálisan 700 lumenhez juthatunk, ami kellő világosságot biztosít az erdőben – 120 méteres hatótávja mellett jól belátni az előttünk álló terepet. Viszont, mivel ezzel a teljesítménnyel maximum fél óránk van, így érdemes 400 lumenre állítva használni, mely még mindig elégséges fénnyel teríti be az utat, de már 2,5 órára növeljük a kapacitást. A piros fény használata tovább növeli az akkumulátor élettartamát – erősebb fokozaton 36 órára!

A lámpa fényének irányítására egyszerűen csak le- vagy felfele kell elforgatni a lámpatestet saját klipszes tartójában. Mivel a klipsz igen szorosan fogja a lámpatestet, rázósabb szituációban sem kell aggódnunk, hogy menetközben elállítódik a fény iránya.

Nagyon tetszik, hogy a gyártó a felhasználás minden fázisára gondolva az akkumulátor lecsavarható fedelébe mágnest tett, így levételkor könnyedén kihúzzuk vele az akksit, és nem kell rázogatni a lámpatestet – bár a lámpatestbe integrált USB-C csatlakozó révén nem kell töltéshez kivennünk az akksit. Hányadik piros pont is már ez? Az ilyen apróságnak tűnő dolgok bizonyítják, mennyire profi a gyártó.

Pici lámpa, elégséges fénnyel-11
A hátizsák legkisebb zsebében is könnyedén elfér
Pici lámpa, elégséges fénnyel-11
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Összességében

Fenix HM51R Ruby V2.0 fejlámpa kifejezetten azoknak lehet jó választás, akik egy megbízható, észrevétlenül zsebben vagy táskában szükség esetére meglapuló lámpát keresnek. Legyen szó akár futásokról, vagy túrázásról, nyugodtabban haladnak, mert tudják, hogy ott lapul valahol a táskában, vagy zsebben a sötétedéskor megvilágosodást biztosító lámpa, de nem egész éjjel szeretnének lámpafényben haladni.