Könnyű fejlámpa futáshoz és túrázáshoz - Fenix HL16 teszt

Könnyű fejlámpa futáshoz és túrázáshoz - Fenix HL16 teszt

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2023/11/13
Nyáron kevésbé, de ősszel és télen könnyen ránk sötétedik futás, bringázás, vagy túrázás közben. Az ilyen helyzetekre nem árt lámpával felkészülni – lehetőleg olyannal, ami megbízhatóan, kellő fényerővel világít... és esetleg súlyra is alig észrevehető.
Könnyű fejlámpa futáshoz és túrázáshoz - Fenix HL16 teszt-1
Könnyű fejlámpa futáshoz és túrázáshoz - Fenix HL16 teszt-1

Klasszikus fejlámpa-forma, egy extra széles fejpánttal, könnyű súllyal - tömören így lehetne jellemezni a lámpát. 

Specifikáció

•    maximális üzemidő: 200 óra
•    energiaforrás: 3x AAA elem
•    üzemmódok száma: 6
•    üzemmódok: 450 /150 /50 /5 lumen illetve 5 /sos villogó 5 lumen
•    fény színe: nappali fehér (5500-6500 K), piros
•    vízállóság: IP66 (heves eső)
•    fényforrás: Luminus SST-20, Everlight 2835
•    tömeg: 97 g
•    fényáram: 450 lumen
•    hatótáv: 104 m
•    méret: 6,4 x4,8 x2,7 cm

A doboz tartalma
•    1 darab fejlámpa
•    3 darab AAA elem

Könnyű fejlámpa futáshoz és túrázáshoz - Fenix HL16 teszt-7
Könnyű fejlámpa futáshoz és túrázáshoz - Fenix HL16 teszt-7

Fenix HL16 fejlámpa

Ha lámpafényes futásra, vagy akár túrázásra gondolunk, a lehető legkisebb fejlámpát keressük, hogy használat előtt könnyedén elférjen a zsebünkben, vagy hátizsákunkban. A HL16 lámpateste első blikkre nem tűnik nagyon kicsinek, ám a nagyjából gyufásdoboz méret kiválóan elfér kisebb helyeken is. S bár ránézésre a mérete miatt egy viszonylag nagyobb tömeget vizionálhatunk, a lámpa az elemekkel együtt is csak 98 gramm - pedig kell bele 3 darab AAA akkumulátor! Persze vannak ennél könnyebb lámpák is, de a széles felfekvési felületének és az extra széles (36 mm) pántjának köszönhetően észrevétlenül és stabilan fekszik fel a fejünkre, még erőteljesebb mozgás, mint például a futás során is! 

A lámpatest körülbelül 60°-os szögben dönthető, így nem okoz "fejtörést" ha közvetlen magunk elé szeretnénk világítani vele - számomra ez kifejezetten jól jött, amikor meredekebb lejtőn futottam lefelé, vagy a táskámban kellett pakolni.

Piros pont jár a Fenix tervezői számára a széles fejpánt perforált kialakításáért, hiszen így jó eséllyel egy melegebb nyári estén, futás közben sem fogunk alá izzadni - most ezt a teszt alatti csípősebb őszi időjárás során nem volt lehetőségem valójában kitapasztalni, de érzésre nem lesz vele gondja egy izzadósabb embernek sem! Ezen a téren további figyelmesség, a pánt külső felületén elhelyezett fényvisszaverős mintázat, ami a lámpa fényével ellentétes irányból is láthatóvá tesz minket (illetve kikapcsolt lámpa mellett passzív láthatósági elemként működik).

Könnyű fejlámpa futáshoz és túrázáshoz - Fenix HL16 teszt-11
Könnyű fejlámpa futáshoz és túrázáshoz - Fenix HL16 teszt-11
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág
Könnyű fejlámpa futáshoz és túrázáshoz - Fenix HL16 teszt-9

A két LED közül a kisebbik piros fényű, mely két módban, villogó és folyamatos 5 lumenes fényerővel tud világítani. Bár a piros fény a hosszabb ideig való használat során elméletben kevésbé fárasztja a szemünket, valamint nem vonzza magához a bogarakat, rovarokat, ráadásul sokkal nagyobb üzemidőt biztosít (folyamatos piros fénynél 100 órát), magam részéről én nem tudtam megszokni és kültéren kellő biztonságérzettel futni vele - túratempónál nem volt gond. A fehéren világító LEDnél négy üzemmódból választhatunk: 450-150-50-5 lumen. Ezek közül a maximális teljesítményű fokozat bőséges fényt adott még a vaksötét erdőben futás során is, ám, ha nem túl technikás terepen futunk vele, a 150 lm fokozat is elégnek fog bizonyulni. Ezzel ráadásul a 3 órás üzemidőt rögtön 8 órára tudjuk növelni - a nagyon hosszú használat esetére a lámpában van túlmelegedés elleni védelem is, mely automatikusan csökkenti a teljesítményt, ha a lámpa belső hőmérséklete meghaladja a 65°C-ot. 

A LEDek, illetve azok világítási módjai között egy-egy kapcsolóval tudunk váltani - még a csípős, hideg idő miatt használt kesztyűben is jól kezelhető - és borzasztó egyszerű a használata. A fehér fény esetében mindig az utoljára használt üzemmódba kapcsol be, míg a piros az állandó világítással kezd.

Praktikus megoldás a véletlen bekapcsolódás elleni zárolási mód, amit mindkét gomb együttes 3 másodpercig nyomva tartásával tudunk aktíválni - és hasonlóan feloldani. Ha utazás során már az akkumulátorokkal együtt szállítjuk, akkor ez igen hasznosnak fog bizonyulni! 

Könnyű fejlámpa futáshoz és túrázáshoz - Fenix HL16 teszt-8
Könnyű fejlámpa futáshoz és túrázáshoz - Fenix HL16 teszt-8

Kinek ajánlható

A Fenix HL16 fejlámpa a könnyű súlya, és a széles pántja miatt könnyed futáshoz, de akár túrázáshoz is jól használható. Ezért az árért kiváló választás ez a fejlámpa. És a kétbalkezesek számára jó hír, hogy bár fogásra és súlyra nem tűnik robusztusnak, a lámpa egy méter magasságig ütésálló!

További infó

A Fenix márkáról

A Fenixlight céget 2001-ben alapították Kínában, és hamar csúcstechnológiai vállalkozássá nőtte ki magát, saját kutatás és fejlesztés-, gyártás- és értékesítési részlegekkel. A cég hightech zseb-, fej-, túra- és kerékpáros lámpákat készít, melyeket széles rétegben használnak az outdoor iparágaktól, a hadseregig. Tervezésnél és gyártásnál törekszenek a felhasználók igényeinek kiszolgálására, így termékeik zord környezetben, extrém terhelés mellett is helyt állnak. Számos Reddot Design Award mellett a cég termékei elismerésben részesültek az iF Design Award és ISPO keretében is.

Napjainkban a Fenix márka több mint 100 országban van jelen. A több-tízmillió felhasználó elégedettségét és dicséretét a termékek nagy teljesítményével és magas színvonalú szolgáltatásaikkal vívták ki.