A Halastótól a Tengerszem-csúcsra

Az A Halastótól a Tengerszem-csúcsra hossza 4 Km. Az útvonal szintemelkedése 1155 m, szintideje 4 Óra 5 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Halastavi menedékház (Schronisko przy Morskiem Oku, 1406 m, 49.201298°, 20.070858°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Tengerszem-csúcs (Rysy, 2499 m, 49.179640°, 20.087942°)

Időkalkulátor a Tengerszem-csúcsra: Halastó – Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami, 1581 m, 50 p) – Tengerszem-csúcs (3 ó 15 p).

Összesen: 4 ó 5 p. Vissza: 3 ó 10 p.
 


Tengerszem-csúcs (Rysy) túra

1. A Halastó (Morskie Oko, 1395 m) északi partján álló Halastavi menedékháztól a meredek sziklalépcsőn lemegyünk a tó partjára, majd a piros jelzésen tetszőleges irányban megkerülve a tavat, a déli parton lévő elágazáshoz érkezünk.

2. Innen a Tengerszem-vízesés (Czarnostawiańska Siklawa) mellett fárasztó, de nem túl hosszú sziklás-törmelékes emelkedő vezet fel a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami, 1581 m) partjára. Továbbra is a piros jelzésen haladva, keletről kerüljük meg a Tátra második legmélyebb (76,4 m) tavát. Útközben szép kilátás nyílik a tőlünk jobbra emelkedő Vadorzó-kilátó (Kazalnica) 500 méter magas keleti falára.

A Halastótól a Tengerszem-csúcsra Forrás: Nagy Árpád
A Halastótól a Tengerszem-csúcsra
Kép forrása: Nagy Árpád


Galériáért katt ide! 

 

3. A tó délkeleti csücskénél megkezdjük a Tengerszem-csúcsra vezető meredek, törmelékes utat. A Hosszú-görgetegen (Długi Piarg) emelkedünk fel a Tengerszem-csúcs alatti katlanba (Kocioł pod Rysami), majd a csúcs északi falát ferdén keresztülszelő, mintegy 300 m szintkülönbségű, vasláncokkal jól biztosított hasadékon felmászva érkezünk meg a Lengyel-Tátra, és egyben Lengyelország legmagasabb pontjára. Ez a tető a Tátra turisták által elérhető legnépszerűbb csúcsa, melyről a kilátás a legszebbek közé tartozik a hegységben. Északnyugatra a Lengyel-Tátra, délnyugatra pedig a Magas-Tátra csúcsai sorakoznak, dél felé a közeli Róth Márton-csúcs (Ťažký štít) és a Tátra-csúcs (Vysoká) uralja a látóhatárt, északkeletre pedig a Bélai-Tátra legmagasabb csúcsai is jól láthatóak, miközben az alattunk elterülő völgyekben szebbnél-szebb tavakat pillantunk meg.

4. A Tengerszem északi partján ágazik le egyébként a piros jelzésből a Vadorzó-hágóba vezető zöld jelzésű turistaút, amelynek útvonala A Halastótól a a Vadorzó-hágóba útvonalleírásunkban található.

A Halastótól a Tengerszem-csúcsra Forrás: Nagy Árpád
A Halastótól a Tengerszem-csúcsra
Kép forrása: Nagy Árpád
Hirdetés