Kerékpárral a síneken, avagy hajtánytúra (Drezinatúra) Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2008/07/17
Burgenland szívében, egy 23 km-es útvonalon, kerékpármeghajtású hajtányokon, ún. drezinán robogva fedezhetjük fel a közép-burgenlandi Sonnenland régió (A nap országa) szépségeit.
Hirdetés

A sonnenlandi drezinatúra

Egy régi vágányszakaszon kerekezve juthatunk el a Kékfrankos országából (Neckenmarktból) az élményekben és kulturális látnivalókban gazdag városkába, Oberpullendorfba (Felsőpulya). Az útvonal szőlőskertekkel, napraforgós mezőkkel tarkított árnyékos erdőkön, szemet gyönyörködtető szántóföldeken és romantikus falvakon vezet. A napsárga szín dominál nemcsak tavasszal, amikor a répce virágzik, hanem a nyár közepén is, amikor a napraforgók serege a lágy szellőben hajladozik.

 

Az egyedülálló drezinatúra különlegessége

Az útvonal mentén rengeteg kuriózummal találkozhatunk: például a lánzséri várrommal, amely a 18. század közepéig Közép - Európa legnagyobb védvára volt, vagy Stoob-ban a romantikus stílusú freskókkal díszített hegyi templommal. Érdemes továbbá a lackenbachi (Lakompak) kastély múzeum kiállítását is megnézni, mely "A természet nyomában" elnevezést viseli. A tárlat különlegessége az, hogy a látogatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy minden érzékszervüket bevessék a természet felfedezésében (garantáltan élményekkel tarkított kalandot ígér). S végül, de nem utolsó sorban, Raidingban (Doborján) találjuk a híres zongoraművész, Liszt Ferenc szülőházát, mely ma múzeumként üzemel.  

Emellett különleges betekintést nyerhettek a múltba a Neutal-i Építészeti Múzeumban (Museum für Baukultur) a különböző tárgyi emlékeken, képeken, szövegeken, filmrészleteken és kortárs elbeszéléseken keresztül. Itt a gyermekek (3 különböző korcsoportban) tematikus vezetések keretében megismerhetik az agyagtégla készítésének rejtelmeit is.

 

Mi is az a drezina?

 



 

A drezina története a 18. században, a badeni születésű erdőmester, Karl-Friedrich Drais (1785-1851) idejében kezdődött. ő szerkesztette az első, a mára már jócskán megváltozott kerékpárt.

A kezdetekben még toló- vagy taposókerékpárnak nevezett szerkezet, melyet lábbal, a földről elrugaszkodva kellett mozgásba hozni, később az odenwaldi erdőmester után a "Draisine" nevet kapta.

A mester barátai Prágában és Bécsben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre - azonban a "Draisine" (magyarul "drezina") név máig fennmaradt.

A mai drezina, akárcsak egy átlagos kerékpár, pedállal, tekeréssel hozható működésbe. A különbség csupán annyi, hogy a drezina a vasúti síneken közlekedik. Modelltől függően pedig egy kerékpáron 4 - 10 személy utazhat.

 

Drezinatípusok

 

Akárcsak egy átlagos kerékpár, a drezina is pedállal, tekeréssel hozható működésbe. A különbség csupán annyi, hogy a drezina a vasúti síneken közlekedik. Modelltől függően pedig egy kerékpáron 4-10 személy utazhat.

Valamennyi drezina egyszerű kézmozdulattal más hajtányokkal is összekapcsolható. Ez legfőképpen a családok esetében nagyon praktikus, de ezt a drezina "nagyobbítást" csoportoknak is előszeretettel ajánljuk.

 

Standard

Egy átlagos drezina 4 személyes. Két hajtóművel (állítható nagyságú ülések és kormányok) és egy kétszemélyes paddal rendelkezik. Emellett van még: - 2 darab kétpontos, gyorscsattal ellátott biztonsági öv, - csomagtartó háló és palacktartó, elől a kormányoknál és a padok alatt is, - sörös- és borosrekesz tartó, - kézifék, - valamint elektromos világítás. 

TÜV által átvizsgált

 

 

Családi

A családi drezina lehetővé teszi, hogy szeretteivel részt vegyen egy nem mindennapi kiránduláson. A drezinán találunk: - két hajtóművet (állítható nagyságú ülésekkel és kormányokkal), - egy kétszemélyes padot, valamint - egy, a szülők által jól látható kisebb padot, hogy a kicsik is szem előtt legyenek; - 3 kétpontos, gyorscsattal ellátott biztonsági övet, - palacktartót elől a kormányoknál és a padok alatt, - illetve sörös- és borosrekesz tartót, - kéziféket, - és elektromos világítást. 

TÜV által átvizsgált.

 

V7 max. 7 fő részére  

Ez a drezina: - 3 hajtóművel (állítható magasságú ülésekkel és kormányokkal), - 4 ülőhellyel és 1 kisebb, palacktartókkal ellátott asztalkával, - kétpontos, gyorscsatos biztonsági övekkel, - sörös- és borosrekesz tartóval, - hidraulikus tárcsafékkel, - kézifékkel, valamint - elektromos világítással rendelkezik. 

TÜV által átvizsgált.

 

 

V9 max. 9 fő részére  

A V9-es drezina részei: - 5 hajtómű, - állítható magasságú ülések és kormányok, - 4 ülőhely és 2 kis asztalka palacktartókkal, - kétpontos biztonsági övek gyorscsattal, - sörös- és borosrekesz tartó, - hidraulikus tárcsafék, - kézifék, - elektromos világítás. 

TÜV által átvizsgált.

 

 

 

Szülinapi drezina

A szülinapi drezina egyedülálló élményt nyújt a kerekezőknek. - 3 hajtóművel, - állítható magasságú ülésekkel és kormányokkal, - bőr ülőgarnitúrával, - CD lejátszóval, - pezsgőhűtővel és pezsgőspohár-tartókkal, - minibárral, - hidraulikus tárcsafékkel, - kézifékkel, és - elektromos világítással rendelkezik. 

TÜV által átvizsgált.

Ez a hajtány az extra felszereltség végett a többi típusnál valamivel nehezebb, így a szülinapi hajtányon mindenképpen 3 erősebb kerékpárosra van szükség!

 

V10 max. 10 fő számára

A V10 drezina tartozékai a következők: - 5 hajtómű, - állítható magasságú ülések és kormányok, - 5 ülőhely és egy kis asztal sörcsapoló berendezéssel, (a söröshordót az adott induló állomáson megvásárolhatják 60,- Euróért), - kétpontos biztonsági övek gyorscsattal, - italtartó, - hidraulikus tárcsafék, - kézifék , - elektromos világítás. 

TÜV által átvizsgált.

 
Hirdetés