Menü

2010.02.04.     Hozzászólás 2

Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület

Geoláda lesz a 600km hosszú bunkerrendszer

Felújítják a „magyar Maginot-vonal” néven emlegetett 600 km hosszú bunkerrendszer egy részét, ahova a tervezők GeoCaching túrákat terveznek.

A magyar geocaching 1 évvel az amerikai kezdeményezés után indult el, azóta folyamatosan nő a népszerűsége. Zalában ennek a játéknak is köszönhetően uniós pénzből felújítják a „magyar Maginot-vonal” néven emlegetett 600 km hosszú bunkerrendszer egy részét, hiszen ilyen túrákat álmodnak oda a kivitelezők.

 

Magyar Maginot Vonal GPS-koordinátái (Maps.Google)

 


A geocaching egy kincskereső játék, ahol az igazi kincs maga a célpont, amire a geoláda mint eszköz felhívja a figyelmet. Ez a célpont lehet egy táj, egy hegycsúcs, egy várrom is, vagy minden olyan természeti, építészeti érték, amit érdemes felfedeznünk és megismernünk. A legfontosabb, ami ehhez a felfedezéshez kell, egy megfelelő turista GPS, illetve a geocaching hivatalos oldaláról egy kiválasztott láda koordináta adatai. Ma már nagyon sokan iktatják be családi programjaikba ezt a fajta szabadidős tevékenységet így a gyerekek is szívesebben mennek természetet járni.

A geoládába, ami nem más, mint egy közönséges konyhai tároló műanyag doboz, az elrejtője elhelyez egy tollat, egy jegyzetfüzetet, egy magyar-angol nyelvű ismertetőt a véletlenszerű megtalálók tájékoztatására, valamint apró ajándékokat.  A kincskeresők bevett szokása, hogy a megtaláló egy jegyzetfüzetbe bejegyzi magát, az ajándékot kiveszi a dobozból, de csak azzal a feltétellel, ha helyette hasonló értékű ajándékot hagy a geoládában, a következő megtaláló se távozzon üres kézzel. A cacherek szándékai szerint ezek a ládák az örökkévalóságnak készülnek. A megrongálódott kazettákat, betelt jegyzetfüzeteket, elhasználódott írószerszereket elsősorban a ládarejtőnek kell kicserélnie, de adott esetben ezt önkéntes úgynevezett ládadoktorok is megteszik.  A megtalálók között nemcsak magyarok vannak, hanem külföldiek is, néha olyan távoli országokból is, mint Új-Zéland vagy Dél-Afrika.

 

Geoláda - (Geocaching.hu)

 

2000. május elsején Bill Clinton, az Amerikai Egyesült Államok elnöke feloldotta a műholdjelek zavarását, azóta van lehetőség arra, hogy 100 méternél pontosabban is meg lehessen határozni egy pont koordinátáit. A feloldást követő harmadik napon, elsőként egy amerikai fiatalember rejtett el egy geoládát, és adta meg a koordinátákat a barátainak, akik kincskeresésbe kezdtek. Ebből nőtte ki magát a Föld minden geoládászát magába foglaló geocaching.com, de a magyar csoport külön honlapot is létrehozott. Magyarországon 2001. június 24-én helyezték el az első geoládát Pilisvörösvár határában. Ma már több mint 2600 láda van elrejtve az országban és a környező országokban, felfedezésre várva.
 

 

 Bunker bejárat - (Geocaching.hu)

 

Egy uniós pályázat nyertese a turizmus fejlesztésekor kifejezetten a geocachingre gondolt. „121 millió forintot nyertünk decemberben az ÚMVP pályázatán. Fejlesztéseink három irányt céloznak: bakancsturizmus, vízi turizmus és bunkerturizmus. Ez utóbbi szót mi magunk alkottuk meg, mikor ráeszméltünk, hogy milyen egyedi, különleges értéket képviselő emlékek vannak Zala szívében” – fogalmazott Pál Zoltán, a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület elnöke.

 

Bunker bejárat - (Geocaching.hu)

 

Elmondta, hogy egyedülálló módon a magyar-horvát-szlovén határ mentén egy 600 km hosszú bunkerrendszer található, amit még a hidegháborús időkben, az 50-es években építettek ki. „Többe kerülne elbontani ezeket, mint helyrehozni. Ezért szerepelt a pályázatunkban néhány bunker és a köztük vezető futóárok rendbetétele, és ezen a környéken geocaching túrák szervezése. A projekt most lépett megvalósítási szakaszba, reményeink szerint másfél év múlva, tehát 2011 nyarán már jöhetnek a kirándulni vágyók, köztük a geocaching szerelmesei is.

 

Olvass többet a témáról: gps, túra, geocaching