A Hámori-tó és a környék számtalan forrása és barlangja

A Hámori-tó és a környék számtalan forrása és barlangja

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
Az A Hámori-tó és a környék számtalan forrása és barlangja hossza 11.5 Km. Az útvonal szintemelkedése 657 m, szintideje 7 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ha kerülnéd a légmozgást, kifoghatod a szelet a Szeleta-barlangban… De ha a szóvicceket is kerülnéd, akkor túrázd körbe Lillafüred leglátványosabb természeti értékeit kezdve a Hámori-tótól a Garadna-völgy legszebb kilátópontjain át, az őskori leletekben bővelkedő barlangokig és a karsztforrásokig. Egy közel egész napos túrán, igen sok látványossággal és közepesen sok szinttel felfűzheted mindezeket.

A Hámori-tó és a környék számtalan forrása és barlangja  - túra

1.  Kezdjünk a Hámori-tóval, ahol bizony a történelem kissé meg is viccel, hiszen ez a tó nem a természet csodás munkája, hanem az emberi kéz és a hajdani iparosodás eredménye, ezért is meglepő a hely varázsa. Induljunk is el a partján, a csónak kikötő melletti kis sziklakapun át, máris a parti sétányon találjuk magunkat. Időnként korlátokkal védett ösvényen sétálunk az árnyas fák alatt, fölöttünk a kisvasút sínpárja követ minket, sőt egy kis völgyhídon is áthalad nem messze az ösvénytől. Sok pihenőpad is található itt, ha nem sietünk érdemes néhány percet leülve nézelődni. 

A Hámori-tó és a környék számtalan forrása és barlangja-1

2. Az egyik enyhe kanyarban egy asztal is található a tó felső végéhez közeledve, és itt érdemes egy kis kitérőt tennünk egy rövid kanyargós ösvényen a hegy felé felmászhatunk az Eszperantó forráshoz és a rögtön alatta található mésztufa vízeséshez. A felszínre törő karsztvíz még tartalmaz annyi oldott anyagot, hogy a szabadba kilépve rakja le azt, így alakulnak ki ezek a látványos és a Bükkre igen jellemző mésztufa gátak. Itt is vannak pihenő padok, ha megállnánk egy kicsit csodálni  a lépcsőket.

A Hámori-tó és a környék számtalan forrása és barlangja-2

3. Visszatérve a tópartra eljutunk a végéhez is, ahol egy felső épített gátat is találunk, a zöld jelzés itt ágazik el a pirostól és ezt követjük a folytatásban. Az országutat keresztezve elindul az első hosszabb emelkedő és a Lencsés-forrás érintésével felmászunk a Lencsés-nyeregbe, közben 120 méter szintet küzdünk le. Itt ismét keresztezünk egy piros jelzést. A nyereg túloldalán lankásan lefelé ereszkedve rövidesen elérkezünk a Kaszás-réthez, ahol egyrészt a Lilla-barlangot, másrészt a Kaszás-réti Eszter-forrást és az abból felszínre érkező búvó patakot fedezhetjük fel, amely néhány méter után ismét eltűnik a Visszafolyó-barlangban. Ez sem egyedülálló jelenség itt a Bükkben, találkozhatunk ilyennel a Hór-völgy déli végéhez közel lévő Perpác-réten is, amelyhez szintén készült leírás. (LINK) A barlangokhoz, a forráshoz és a pihenőhöz nem vezet semmiféle út, egy nagyon keskeny, alig látható csapáson lehet lesétálni a töbörbe és ott találjuk meg ezt a nyugalom szigetét.

A Hámori-tó és a környék számtalan forrása és barlangja-3

4. Kisvártatva újabb csodákhoz érkezünk a Felső-forrás környékére, ahol ismét több látványelemmel gazdagodik a túránk. A Felső-forrás-barlang és a Bronzika-barlang bejárata mellett megnézhetjük a Felső-forrás beszakadást is, amely a főbarlang egy beomlott része. A Felső-forrás-barlang elég tekintélyes méretű, 60 méter hosszú, és 15 méter magas, számos őskori és újkori régészeti kincs lelőhelye. 8 kijárata van, ezek kisebb-nagyobb üregek. Kialakulásában fontos szerepet játszott a korábban említett Kaszás-réti patak is, amely korábban erre folyt. A barlang szigorúan védett látogatásakor ügyeljünk rá, hogy semmilyen kárt ne okozzunk.

A Hámori-tó és a környék számtalan forrása és barlangja-5

A Hámori-tó és a környék számtalan forrása és barlangja-4


5. A piros kereszt jelzést követve folytatjuk a túrát. A barlang bejáratától jócskán leereszkedünk a völgybe és itt találjuk meg a Felső-forrást, amely egy kerítéssel elzárt forrás épületben ered. A víz ki van vezetve a kerítésen kívülre, de figyelmeztető tábla jelzi, hogy fogyasztása csak saját felelősségre történhet. Érdemes nem itt vizet venni a kulacsba, hanem majd arrébb a Flóra forrásból. 

A Hámori-tó és a környék számtalan forrása és barlangja-6

A patak mentén, ahol újabb mésztufa zúgókat figyelhetünk meg. Sajnos ezek is ki vannak száradva, egy pici átjáró híd mellett találjuk meg a lépcsőt, de alig látszik a ráhullott avartól. Egy mocsaras részhez érve a piros kör jelzésen kitérve meglátogathatjuk a Flóra-forrást és a mellette épített pihenőt. A Király-kúti nagy kereszteződésnél ismét barlangba botlunk és nem is kicsibe, a Kecske-lyuk egy 150 méter hosszú látogatható barlang, érdemes fejlámpával készülni, mert ha tudunk világítani, akár végig is járható.

A Hámori-tó és a környék számtalan forrása és barlangja-7

6. Ha már erre járunk, természetesen nem maradhat el egy klasszikus kirándulóhely, a Király-kút felkeresése sem, egyrészt remek karsztforrás és vízvételi lehetőség, másrészt számtalan pihenőpad és piknikezőhely is akad itt. A Diósgyőr környékére vadászni látogató középkori királyok, köztük Mátyás király is gyakran megfordultak erre, a nevét is innen kapta.  Folytatva a túrát a Büdös-pest nevű barlanghoz érkezünk, amely egy újabb látogatható barlang, és szintén fokozottan védett. A felső-forrásihoz hasonlóan igen jelentős régészeti lelőhely volt, és ez is tekintélyes üreg, 36 méter hosszú, és több mint 6 méter magas, a bejárathoz egy kicsit fel kell mászni a jelzésen a hegyoldalba. 

7. A piros négyzet, majd a piros jelzést követve elérkezünk a túra utolsó nagy látványosságához, az őskori leleteiről és az ősember bizonyított jelenlétének egyedülálló emlékeiről Európai szinten is jelentős Szeleta-barlanghoz. 

A Hámori-tó és a környék számtalan forrása és barlangja-9


A 22 ezer éves leletek felfedezése Herman Ottó nevéhez fűződnek, aki 1907-ben kezdte a régészeti kutatásokat, és innen ered a a Bükkben élt Szeleta-kultúra elnevezése is. A barlang 115 méter hosszú, 6 méter magas és 63 méter széles elég impozáns látványosság, megtekintése szinte kötelező eleme a túrának. 
8. Innen már csak negyed óra séta és visszaérkezünk Felső-hámorra, ahol épp belebotlunk a Központi Kohászati múzeumba, majd még 10 perc séta után a kastélyszállóhoz.
A Függőkert és a vízesés, valamint a vezetéssel látogatható Anna-barlang mind útba eső néznivalók.

A Hámori-tó és a környék számtalan forrása és barlangja-11

Hirdetés