A bor útján - Szent Márton napi borünnepek Szlovéniában Hír

A bor útján - Szent Márton napi borünnepek Szlovéniában Hír

(x) - Támogatott tartalom
2013/09/24
2013. november 11-én kerül megrendezésre Szlovénia legnagyobb ünnnepe, a Szent Márton Nap, amikor az újbor bemutatkozik a nagyközönség előtt. Koncertek, programok, kóstolók és remek hangulat vár!

Szlovéniában régi hagyománya van a bortermelésnek és minden borász, bortermelő számára az év legfontosabb ünnepe Szent Márton napja november 11-én. Ezt a napot az újbornak szentelik minden évben és annak ellenére, hogy nem hivatalos ünnepnap, minden kétséget kizáróan a legnagyobb és legnépszerűbb a szlovénok körében.

Old-wine-festival_Maribor_Arhiv-Navdih.net.JPG
Borünnep Mariborban
Kép forrása: Arhiv Navdih.net
Galériáért katt a képre! (fotó: Borünnep Mariborban (c) Arhiv Navdih.net)

Ez a nap jelenti a szőlőföldeken végzett munka végét és a munka gyümölcsét, azaz újbort. November 11. vallási ünnepnap is egyben, de eredete még Krisztus előtti időkre nyúlik vissza. Pogány őseink ezen a napon köszönték meg az isteneknek a jó termést és kérték őket a jövő év hasonló eredményességére. Az ünnep általános közkedveltsége miatt később az egyház nem törölte el, hanem Szent Márton nevével párosította, aki a negyedik században a mai Magyarország területén született és a nép által igen tisztelt és ismert keresztény püspök volt.

Az ünnep továbbra is hagyományosan a bor ünnepe, amikor is a must ez idő tájt éppen borrá válik. Ezzel együtt az egyik legnagyobb gasztronómiai ünnep is egyben, amikor a városlakok a vidékre jönnek. Többféle ünnepség és újbor kóstoló esemény kerül ekkor megrendezésre Szlovénia szerte. A Primorska régióban például 8 napos borünnepet, ún. "osmice\'-t tartanak, ahol a különféle újboron kívül a látogatók további helyi finomságokat, mint pl. sonkát, szalámit, kolbászt, sajtot kóstolhatnak meg. Nem beszélve a speciális szlovén nemzeti ételről, a főtt "struklji"-ról, továbbá káposztáról és karalábéról.

Szüretelés
Szüretelés
Kép forrása: slovenianpremiumwines.com

Galériáért katt a képre! (fotó: Szüretelés (c) slovenianpremiumwines.com)

Szlovéniában ma három fontos borrégiót találunk:
- : az ország délnyugati részén, az olasz határ és az Adria mentén fekszik és tipikus mediterrán éghajlat jellemzi. Híres kiváló vörös szőlőjéről, amelyhez gazdag ízvilágú fehér szőlő csatlakozik. A meleg és száraz Adriai hatások a bornak különleges ízvilágot kölcsönöznek, valamint a száraz bornak magas alkohol- és alacsony savtartalmat. Primorjén belül 4 kistérséget különböztetünk meg:
           Brda - alacsony sziklás dombság, jellegzetes a teraszos szőlőművelés,
           Vipava völgy - buja zöld vidék, sok napsütéssel,
           Kras - viszonylag sík vidék, jellegzetes vörös talajjal és forró-száraz nyarakkal
           Koper - jellemzője a tengerpart közeli platókra ültetett szőlőtőkék, mediterrán napsütés,
           magasabb páratartalom

Borászatok tipp: Batic, Guerila, Kocijancic-Zanut, Santomas, Tilia, Vinakoper


- Posavje régió: Szlovénia délkeleti részén, a horvát határ mentén fekszik és a szubalpin klíma befolyásolja, ezért a borok jellegzetessége a könnyű, friss, vöröses színű vörös borok és késői szüretelésű fehér borok. Erre a régióra a legjellemzőbb a kicsi és független bortermelők hagyománya, akiknek mind megvan a saját elképzelése a borok készítéséről. Posavje-n belül szintén 4 kistérséget különböztetünk meg:
           Smarje-Virstajn - az Alpok árnyékában fekszik, hűvös hőmérséklet a jellemző,
           Bizeljsko-Sremic - a hegyek által széltől védett, a régió legjobb bortermelő vidéke
           Dolenska - alpin és pannon éghajlatú egyszerre, déli fekvésű szőlőföldek
           Bela Krajina - karsztos terület, forró nyár és hideg csapadékos tél jellemzi

Borászat tipp: Graben


-  Szlovénia északkeleti sarkában terül el, Ausztria, Magyarország és Horvátország határolja. A három közül ez a legnagyobb borvidék és erősen befolyásolja a pannon klíma. Jellemzői leginkább a fehér, alacsony alkoholtartalmú borok, amelyeknek magas a sav- és cukortartalma. Ebben a régióban is találunk karakteres késői szüretelésű borokat. A boroknak kissé magas a savtartalma és markáns, fajtára jellemző bukéval rendelkeznek. Podravje-n belül 6 kistérséget különböztetünk meg:
            Maribor - a legrégebb óta folyamatosan borászattal foglalkozó terület Európában,
            Szlovénia legjobb Rizlingje fűződik a nevéhez,
            Radgona-Kapela - jellemző késői szüretelésű- és jégborairól,
            Srednje Slovenske Gorice - otthona a legrégebbi, még háború előtti évjáratú fehér
            boroknak,
            Haloze - az Alpok határolja délről és nyugatról, jellemzők a meredek hegyoldalakon való
            szőlőültetvények,
            Ljutomer-Ormoz - kicsi terület, alacsony és termékeny hegyek, jellemzően fehér borok,
            Prekmurske Gorice - nagy és általában lapos terület, száraz fehér borok jellemzik

Borászatok tipp: Crnko, Kogl


Galériáért katt a képre! (fotó: Finomságok az asztalon (c) slovenianpremiumwines.com)

Ez a három csodás régió adta a legtöbbet Szlovéniában a szőlőknek, azaz a gondoskodást, a szeretetet és a napfényt. Az itt termő szőlő mindezt több évezreden keresztül megkapta, amely visszatükröződik a vidékek boraiban. Minden 14 kisebb bortermelő régiónak van legalább egy borútja, amely mentén az érdeklődők felfedezhetik, hogy Szlovénia borai miért kaptak helyet a világ legjobb borai között. A festői borutak mentén található borospincékben megkóstolhatunk minőségi-, prémium- és késői szüretelésű borokat, valamint pezsgőket is. 

A szlovén borok változatosságát és sokszínűségét a különböző éghajlat, talajtípus, előkészítési folyamat és a borászok kimeríthetetlen inspirációja adja. Természeten minden egyes borvidéknek megvan a maga sajátossága, amely a borban mondja el saját történetét.

Vegyél részt Te is a Szent Márton napi ünnepen, tipp:
- Brda: kitűnő pohár bor, jó zene, gazdag kulturális programok és kitűnő társaság vár november 11-én! Részletekért kattints IDE, vagy !
- Maribor: csatlakozz több ezer maribori lakóhoz és érezd jól magad a koncerteken illetve helyi finomságokat falatozva. Kattinst IDE a részletekért!
- Ljubljana: a Ljubljana régi városrészében a bor utcáján több mint 120 borász borát és egyéb termékeit kóstolhatjuk meg, november 9-én szombaton. Részletekért kattints
 

Kapcsolat, bővebb információ:

Slovenia-logo42.jpg
Logó
Kép forrása: slovenia.info

www.slovenia.info

www.brda.si