Triatlonozz esőben, hidegben

Triatlonozz esőben, hidegben

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2013/05/31
Mit kell tenni akkor, ha jéghegyek úsznak a vízben, havazik a bringapályán és ónos esőtől csúszik a futópálya?
Hirdetés

Európában télen nem rendeznek triatlon versenyeket - már ami a klasszikus triatlont jelenti, nem a téli triatlont. A versenyszezon tavasztól egészen ősz végéig tart, amikor is jó az idő, vagy mégsem?

Idén a tél elég hosszúra nyúlt, majd az idő átcsapott nyárba, most viszont inkább a szeszélyes áprilist utánozza, noha itt a nyár, legalábbis évszak szerint. A Giro d’Italián töröltek egy szakaszt a havazás miatt, míg a St. Pöltenben rendezett IronMan 70.3-as viadalon kihagyták az úszó számot. Itthon a Balaton jelenleg 16 fokos, így a június 1-én,  versenyző triatlonosoknak nem termálvízbe kell majd csobbanniuk, és a Magyar Triatlon Szövetség versenyszabályai szerint 13°C-os vízhőmérséklet felett nem törlik az úszást.

 

Úszás hideg vízben
Első és legfontosabb a neoprén. E nélkül elég kellemetlen bemenni és úszni 13-15, de még a 16-17 fokos vízben is. 20 fok felett, ha süt a nap és a levegő kellemesen meleg, akkor már elviselhető tud lenni egy tó 1500 méteren át. Talán többen állnak most úgy, hogy beneveztek egy versenyre, de ilyen hidegben nem tudják, mit csináljanak. Nos, tilos megvenni egy "nagyon ócsó" szörfözésre, vagy fürdésre tervezett neoprént. Ezek a néhány ezer forintos megoldások a triatlon szempontjából többet ártanak, mint használnak.

A triatlonos neopréneket gyorsúszásra tervezték. Úgy vannak kiképezve, hogy segítsék ezt a mozgást, alkarjuk recés a jobb vízfogás érdekében, mellkasuk és a hátuk vastagabb, míg a végtagokon vékonyabb anyagból készültek. Elsődleges céljuk a mozgás, a vízfekvés segítése, másodlagosan pedig, hogy melegen tartsanak. A sorrend azért így van, mert az első szám során annyi hőt termelünk, hogy egy felfokozott állapotot kell normál hőmérsékleten tartani, nem egy passzívat a fürdőzés során.

Neoprén hiányában vízhatlan, olajos melegítő krémet kell kenni a végtagokra és érdemes kevés vazelint is használni a mellkasra, hátra. A legnagyobb hőveszteség azonban a fejen át történik, így dupla úszósapka, vagy neoprén sapka használata nagyban segíti a kihűlés megakadályozását.

 

Kerékpározás hidegben
Az úszáson használt, végtagokra kent melegítőkrém kerékpáron is jó szolgálatot tesz. Amennyiben van szerencsénk és esélyünk megszáradni, úgy érdemes a versenymez alatt egy vékony, akár hosszú ujjas aláöltözetet viselni, amiben úszni is lehet. Fontos követelmény továbbá, hogy gyorsan száradjon, akárcsak a versenyruha. Esőben már más a helyzet. A vizes ruha háromszor annyi hőt von el, mint a vizes bőrfelület, így ilyenkor a melegítő olajokban látom a megoldást.

 

Futás a hidegben
Ez a leginkább olyan szám, ami nem igényel különösebb rákészülést öltözködés területén. A cipőre figyeljünk leginkább, és ameddig tudjuk, tartsuk szárazon, ezért a depóban érdemes zacskóba tenni a futócipőt. Így az első 1-2 km-en egy kis előnyt szerezhetünk, utána persze teljesen mindegy. Mivel ez a legintenzívebb szám és ez van a verseny legvégén, nagy valószínűséggel ekkor lesz a legmelegebb, erre érdemes készülni.

 

Személyes tapasztalataim és szokásaim
Természetesen, ha lehet, mindig neoprénben úszom távtól függetlenül.18 fokos vízhőmérséklet felett nem használok semmit, ez alatt viszont dupla, esetleg tripla sapkát húzok és melegítőkrémet kenek, de csak a vállaimra, mert tudom, ezeket viseli meg leginkább a hideg.

18 fokos víz alatt nem melegítek úszásra, nem megyek be a vízbe, csak a parton gimnasztikázom. Ha ilyenkor bemennék, akkor előbb kihűlnék, így rosszabbul úsznék, mint bemelegítés nélkül.

Kerékpáron esős időben csak a verseny mezt viselem, esetleg egy karmelegítőt készítek a kormányra, amit menet közben tudok felvenni, ha kell. Ha a levegő is hideg, csak akkor kenek melegítőkrémet a lábamra, ellenkező esetben a nap és a krém együttesen nagyon zavaróan égetne, így inkább hagyom, hadd fázzon egy kicsit úszás során.

Hideg, de száraz időben veszek aláöltözetet a neoprén alá, de kizárólag rövid ujjút. Ha fázom, akkor a kerékpárra készített karmelegítő segít, amit futásra is tetszés szerint tudok vinni magammal. Az aláöltözet meleg lehet futáson, így ha a szabályok nem tiltják (ITU versenyen tiltják) az egybe részes mezemet derékig letolom, így egy felsőréteg marad rajtam, ami kevésbé kényelmetlen. Szerintem 5-10 fok feletti időben nem lehet futáson fázni, bármennyire is vizes az ember, így zárt sapkát sosem hordok.

 

Frissítés tekintetében nagyon figyelek a folyadék pótlására főleg kerékpáron. Ekkor érzem a legkevésbé, hogy kiszáradnék ez pedig nagy problémát jelent a végére. Inkább kicsivel többet iszom, mint szükséges lenne és ezt időhöz, nem érzéshez kötöm, vagyis például 10 percenként 2-3 korty izotóniás ital. Futáson már jobban érzem, mennyi folyadékra van szükségem. Összességében véve egy 15 fokos, esős versenyen kb. 50-60%-át iszom egy 25-30 fokos hőségben rendezetthez képest. Étel szempontjából tudom, hogy a legkevesebb kalóriát akkor használom fel, ha sem hűteni, sem fűteni nem kell a testem. Ha fázós verseny elébe nézek 1,5-2-szer annyi étel van nálam, mint egyébként. Míg a melegben folyadékkal viszem be a kalóriát szívsebben, addig a hidegben jobban esik a szilárd táplálék.

Sokszor versenyeztem már hidegben, két dolog azonban soha nem fordult elő még velem: hogy fázzak futáson és hogy beteg legyek utána, tehát a hidegtől nem kell félni, csak fel kell rá készülni!

Hirdetés