Triatlon amatőr országos bajnokságok Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2011/07/25
Eseménydús heteken vagyunk túl mi, amatőr triatlonisták, és még mi vár ránk!
Hirdetés

Július közepén rendezték a XXVII. Vasi Vasember Olimpiai távú amatőr OB-t, és egy hétre rá a XXV. Palóc Triatlon váltó OB-t, ahol izgalmas küzdelmekben dőltek el a bajnoki címek.

Az első versenyen kellemes, ideális idő fogadott minden indulót. A levegő hőmérséklete alig haladta meg a 20°C-ot, mely enyhe széllel párosult. A 15 perces csúszás után rekord számú, több mint 300 fős mezőny vágott neki az úszásnak, melyet a Csónakázó-tó 24 fokos hullámai között kellett teljesíteni. A rajtot követően az első bójához érve akkora tolakodás és verekedés vette kezdetét, mellyel rég találkoztam, és szinte az életemért küzdve igyekeztem kikerülni belőle. A második kör nyugodtabb hangulatban telt, majd 25.-ként értem partot.

 

Fotó: Tibor Katalin
Fotó: Tibor Katalin

Fotó: Tibor Katalin 

 

A második szám a megszokott körön, enyhén hullámos terepen zajlott, ahol elég jól éreztem magam és egymás után értem utol a vetélytársakat. Szerencsére sikerült elszakadnom egy hosszabb sortól, és egyedül tempóztam Szombathely felé, míg Bozsó Zoltán hátba nem vágott az első körforgalomnál. Sejtettem ez mit jelent, de nem mertem hátranézni. A depóhoz érve aztán beigazolódott a félelmem, ugyanis Bozsó felhúzta rám a már egyszer leszakított sort. Csalódottan mentem ki futni, és két körös szenvedés után a végére sikerült emberi mozgássá formálnom haladásomat, mely az abszolút 13. helyhez volt elég. A győztes, az idei versenyek alapján nem meglepő módon, Csortos Imi lett, őt követte nagy hajrában a bajai Végvári Dávid, és az ironmanre készülő Kis Gyula. A nőknél Forró Zsófia lett a legjobb, megelőzve Zelinka Gabriellát, míg kis meglepetésre Szakály Zsuzsanna „csak” a harmadik helyen futott be.

Összességében véve jó hangulatú, jól szervezett versenyen vehettünk részt, mely reméljük, ideális felkészülés volt az idei nagyatádi őrületre.

 

Fotó: Tibor Katalin
Fotó: Tibor Katalin

Fotó: Tibor Katalin

 

Július 24-én, vasárnap a váltó OB-ra utaztunk Balassagyarmatra. Számomra hatalmas csalódás volt látni, hogy az egy évtizede még virágzó eseményen csak lézengenek az emberek. Emlékszem, annak idején még 20-30 csapat küzdött egymással egy-egy futamban, most alig haladta ez meg a 10-et! Az időjárás felhős hűvösből átcsapó, esős meleg lett.

 

Fotó: Tibor Katalin
Fotó: Tibor Katalin

Fotó: Tibor Katalin

 

Én a Gödöllői SK csapatának befejező embereként vettettem bele magam az események forgatagába, melyek gyorsan negatív értelmet nyertek, ugyanis az első emberünket, Virág Marcit nem engedték ki a depóból, mondván a csapatunkban elit licenszes versenyző található: Fasimon Tamás személyében. Ez persze akkor nem tűnt fel a szövetség embereinek, amikor az amatőr klubcsapat OB-n versenyeztünk, amikor Tamás amatőr ranglista pontokat szerzett, amikor az előző napi futamban az amatőr korosztályos eredménylistán szerepelt. Egy rövid vitában természetesen belátták, hogy tévedtek, így a később rajtoló elit futamban engedélyezték indulásunkat. Ezt tudva megjegyeztük ellenfeleink időeredményét, és ennek tudatában álltunk a rajthoz.

 

Fotó: Tibor Katalin
Fotó: Tibor Katalin

Fotó: Tibor Katalin

 

Kijelenthetem, semmilyen fizikális előnnyel nem járt az, hogy az elittel versenyeztünk, ugyanis rögtön az elején leszakadtunk róluk és egyedül teljesítettük a versenyt. Én az utolsó kilométer előtt kaptam az infót, hogy 1:18-nál vagyunk, tehát a második helyért vagyunk versenyben. Igyekeztem mindent kiadni magamból, ez alatt a rövid, mindössze 400 m úszásból, 8 km kerékpározásból 2 km futásból álló távon. Végül alig 15 mp-cel megelőzve a Csepel Dolphins trióját értünk a célba. Hogy mi lett volna, ha látjuk egymást? Nem tudom, és senki sem tudhatja. Kicsit sajnálom, hogy pont a váltóversenyek izgalmáról maradtunk le, és csupán időeredményekkel küzdöttünk, de így is örülünk az ezüstnek. A versenyt az Uniqa Újbuda triója: Bartos Tamás, Kremmer Zoltán, Bartos Dávid nyerte megérdemelten, melyhez ezúton is gratulálunk!

 

Izgalmas hétvégéken vagyunk túl, de ami most hétvégén jön, az felül fog múlni mindent! Július 30-án ugyanis Nagyatádon jön a hosszútávú országos bajnokság, mely 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és maratoni 42,2 km-es futásból fog állni. Szóval hajrá mindenkinek, aki belevág az Ironman teljesítésébe!

Hirdetés