Magyar arany az aquatlon-világbajnokságon Hír

Triatlon Világbajnokság Budapest 2010
2010/09/09
Fantasztikus sikerrel kezdődött az budapesti triatlon világbajnokság...
Hirdetés
Fantasztikus sikerrel kezdődött az budapesti triatlon világbajnokság, miután az esemény szerdai betétversenyén, az egy kilométer úszásból és 2,5 kilométer futásból álló ITU Aquatlon világbajnokságon egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet nyertek a magyar sportolók. Az Age Group viadalok is nagy sikert arattak, a Kopaszi-gáton a jó hangulatot a Zöld Triatlon Csapatváltó, illetve az esti gulyásparti tette teljessé.
 
A Lágymányosi-hídon már kora délelőtt brit melegítőbe öltözött emberek jelezték, Sydney, Szöul, Madrid, Hamburg, London és Kitzbühel után Budapestre érkezett a Dextro Energy Triathlon ITU világbajnoki sorozat. Budapest a hétvégi világbajnoki sorozat döntője mellett azonban más látványossággal is készült, szerdán mindjárt az aquatlon szerelmesei foglalhatták el a Kopaszi-gátat.
A Triatlon Expo melletti zöld területen a sport és a környezetvédelem kapcsolatára hívták fel a figyelmet az esemény támogatói, akik a hűvös időben mozogni akartak, trambulinnal és labdával melegíthettek.
 
A korosztályos (Age Group) aquatlonversenyeken több száz induló vett részt annak ellenére, hogy az időjárás nem fogadta kegyeibe a sportolókat. A hűvös, szeles időben a víz is mindössze 14 fokra melegedett, a nap mindössze pár percre sütött ki, így külön megpróbáltatást jelenthetett az egy kilométeres úszás. Persze nem mindenkinek, a három hullámban rajtoltatott viadal első két győztese is ír volt, akik úgy vélték, ez szinte strandidő számukra a lubickoláshoz. „Minden oké” – jelezték, miután az időjárásról érdeklődtünk.
A szervezők annyit könnyítettek a szabályokon, hogy a kétszer 2,5 km-es futás távját megfelezték. Hihetetlen, de a számtalan korcsoportban nemcsak a tizenévesek mérették meg magukat, de akadt a férfiak viadalában két 75 év feletti versenyző is. Bár az amerikai induló nem ért célba, a brit Peter Howard végigcsinálta a távot, összességében még utolsó sem lett, 39 perc alatti idejére pedig különösen büszke lehet.
 
A nap fénypontja a délután 14 órakor rajtoló elit, junior és U23-as verseny volt. A férfiaknál a Duna vízében elképesztő fölényre tett szert a szlovák Richard Varga, aki jó 50 métert vert riválisaira az úszás során, s a 2,5 km-es futás során nem hagyta lehajrázni magát. A második helyre a brit Daniel Halksworth futott be, míg Fecskovics Attila mindössze tíz másodperccel maradt le az ezüstéremről.
A nők viadalában ugyan az olasz Gaia Peron úszta a legjobb időt, a futás során azonban meg kellett hajolnia a sokkal gyorsabb Vanek Margit előtt, aki 22.23 perces idővel világbajnoki aranyérmet szerzett. Sőt, a második helyre felfutott Szalay Szandra is, aki összességében nemcsak ledolgozta félperces hátrányát olasz riválisával szemben, de nyolcat még rá is vert.
 
A korosztályos viadalokon sem maradtak dobogós helyezések nélkül a hazai versenyzők: a junior nők mezőnyében Pap Eszter, míg az U23-as férfiaknál Kéki Tamás ért célba másodikként.
A nap zárószámát a Zöld Triatlon Csapatváltó jelentette, amely duatlonra módosult, a szervezők ugyanis nem akarták a versenyzőket a hideg Dunába ugrasztani. A futás-kerékpározás-futás összetételű viadalon induló magyar és nemzetközi csapatokban a Nemzetközi Triatlon Szövetség versenybírói, vezetői mellett szponzorok, egykori triatlonisták és híres sportolók, olimpikonok, olimpiai bajnokok is versenyeztek.
 
A mezőnyben ott volt az úszó Kovács Ágnes és Verrasztó Evelyn, a kenus Pulai Imre, a kajakos Bóta Kinga és Gyulay Zsolt, az öttusázó Balogh Gábor, de részt vett az aerobikozó Katus Attila, továbbá az idei évben a vb-n meghirdetett Astellas díj - Év Orvosa pályázat két zsűritagja, a humorista Nagy Bandó András és Kolláth György alkotmányjogász is. A Hazai Hús médiacsapatát Beleznay Endre, Gajdos Tamás és Müller Attila képviselte, akik igazi csapatmunkában oldották meg a távot.
A férfiaknál az Invitel Pro Triatlon Team, a hölgyeknél az egykori triatlonistákat – Varga Zsuzsát, Molnár Erikát és Szendrei Esztert – felvonultató Anyukák győztek, a vegyes csapatok versenyét az Alföldi Zoltán vezette RTL Klub nyerte, míg a legjobb sportoló csapat a Pulai Imre, Csabai Edvin, Hüttner Csaba összetételű trió lett.
 
Eredmények, férfiak, elitkategória: 1. Richard Varga (szlovák) 20.27 2. Daniel Halksworth (brit) 20.48 3. Fecskovics Attila 20.58
Nők elitkategória: 1. Vanek Margit 22.23 2. Szalay Szandra 23.02 3. Gaia Peron (olasz) 23.08
Férfiak, junior kategória: 1. Benjamin Shaw (ír) 21.03 2. Andrea De Ponti (olasz) 21.15 3. Luca Desideri (olasz) 21.19
nők, junior kategória: 1. Elena Maria Petrini (olasz) 23.21 2. Pap Eszter 23.59 3. Mira Bednaroviaova (szlovák) 25.19
Férfiak, U23-as kategória: 1. Phil Wolfe (brit) 20.51 2. Kéki Tamás 21.05 3. Matija Lukina (horvát) 21.14
Hirdetés