Beszélgetés a legidősebb ultratriatlon világbajnokkal Hír

Mozgásvilág.hu
2011/01/11
...az eredményeimet nem véres küzdelemmel értem el, hanem mintegy „melléktermékként” jöttek, mert szeretem, amit csinálok...
Hirdetés
10 éve sportol és olyan eredményeket ért el, melyre az egész ország büszke lehet. Vőneki Antallal, minden idők legidősebb ultratriatlon világbajnokával beszélgettünk.
 
Vőneki Antal Vőneki Antalra méltán lehetünk büszkék, a szegedi sportoló történelmet írt azzal, hogy ő lett minden idők legidősebb ultratriatlon világbajnoka , ráadásul ez a harmadik év, amiben ő a legeredményesebb magyar ultratriatlonista.
Vőneki hihetetlen évet zárt 2010-ben, amire pályája megkoronázásaként gondol: az ultratriatlon világkupa-sorozat hat versenyéből mind a hatot egyedül ő tudta végigcsinálni az egész nemzetközi mezőnyben. Az egyik versenyen korosztályos világrekordot, négy versenyen korosztályos magyar rekordot állított fel.
Az övé a tavalyi év ultratriatlon világranglista férfi abszolút első helye.
 
Mióta sportolsz, illetve mióta triatlonozol? Pontosan 10 éve kezdtem a sportot, először futással. Az egészen rövid távoktól haladtam a szimpla maratonokon át a szupermaratoni távokig minden teljesítménykényszer nélkül . Számomra a sport az egészségről és a jó élményről szól, és ezt igyekszem a versenyeken is észben tartani. Ezzel együtt 2005-ben a 610 km-es Schirilla Szupermaraton-kupán , mely a leghosszabb verseny hazánkban, aranyérmet szereztem.
 
Vőneki Antal
 
A triatlon 2003-ban lépett az életembe . Júniusban vettem egy kerékpárt, augusztusban pedig a nagyatádi ironman versenyen (3,8 km úszás, 180 km kerékpár, 42,2 km futás) indultam. Öt alkalommal versenyeztem itt, minden évben egyre jobb időeredménnyel. A távokat a triatlonban is növeltem, 2005-től az ultratriatlon különböző távjain indultam, mely a szimpla ironman többszöröseit jelenti. 2006-ban már az ultratriatlon világranglista 7. helyén zártam, idén pedig az első helyen.
2010 a harmadik év, amikor a legeredményesebb magyar ultratriatlonista vagyok. Ma már Magyarország legtöbb, hetvenegyszeres ironman teljesítője vagyok , mely több, mint 16 ezer versenykilométert jelent úszva, kerékpározva, futva.  Ez annyi, mint a London – Sidney táv.
 
Hány évesen kezdtél sportolni? Nem mondhatom, hogy elkapkodtam, 42 évesen kezdtem a sportolást , előtte még az újságban is átlapoztam a sportos oldalakat, sőt, a buszig sem futottam soha, mert mindenhova kocsival jártam.
 
Vőneki Antal
 
Ma pedig az ultratriatlonban a IUTA világranglista pontszerző hivatalos versenyeinek minden távján a korosztályos magyar rekordokat én tartom, úgymint a dupla, a tripla ironmanen és a decatriatlonon, azaz a tízszeres távon. A decatriatlon 38 km-es úszás versenyszámában pedig az országos abszolút rekord is az enyém. Mivel későn kezdtem a sportot, így különösen értékes számomra, hogy 2010 egész éves értékelésében a világelsőséget abszolút kategóriában értem el. Ráadásul a korommal is csúcsot döntöttem.
 
Milyen más sportágakat űztél, vagy űzöl most is? A három sportágon, az úszáson, a kerékpározáson és a futáson kívül sajnos nem marad időm másra , pedig szívesen belekóstolnék az önvédelmi sportokba is. 
 
Vőneki Antal
 
Hogyan készülsz fel a versenyekre? Ezt sokszor meg szokták kérdezni, de röviden csak annyit tudok mondani, hogy még egy maratoni felkészülésről is egész könyvek vannak megírva. Ha még az úszás és a kerékpár is hozzájön, akkor egy kisebb könyvtárnyi anyag gyűlik össze, nagyon nehéz lenne erről röviden írni.
 
Vőneki Antal
 
Edző, edzőtársak segítenek, vagy teljesen egyedül készülsz? Az első időben, amikor a futásaimat kezdtem, az ír szetterem volt az edzőtársam. Már amikor a futócipőt kezdtem felvenni, tudta, hogy indulunk, és örült annak, hogy megint kifutunk a városból, ahol csak a természettel találkozunk: kígyókkal, békákkal, madarakkal, egerekkel, nyulakkal, őzekkel… Szavak sem kellettek, egy volt a tempónk, folyamatosan „éreztük” egymást. Mindig a saját magam edzője voltam , saját edzésterv vel , szisztémával, mely az évek során tisztult le. Soha nem voltam egyetlen sportegyesület tagja.
 
Vőneki Antal
 
Mennyi időt "vesz el" az idődből a sport? A munkán kívül maradt időmmel gazdálkodom. A család már nem vesz el sok időt, mert a fiaim felnőttek, egyetemisták, nem igénylik a szülői „segítő” felügyeletet, az így a felszabadult idő vezetett rá a sportra.
 
Mivel foglalkozol a sporton kívül? Végzettségemet tekintve kétdiplomás borász vagyok, de jelenleg nem a szeretett szakmámban dolgozom, csak ahhoz közel.
 
Vőneki Antal
 
Mi motivál? Két idézettel tudnék válaszolni. Viktor Frankl osztrák pszichológus Mans's Search for Meaning (Az emberi élet értelmének keresése) című könyvéből: " Ne akarj sikeres lenni - minél inkább célul tűzöd ki a sikert, annál biztosabban elkerül. A sikert nem lehet üldözőbe venni, ahogy  a boldogságot sem: a sikernek magának mintegy mellékhatásként, önkéntelenül kell jelentkeznie, mikor az ember valamely önmagánál nagyobb ügynek szenteli magát."
Csíkszentmihályi Mihály : Az áramlat című könyvében azt írja a flow érdekes paradoxonjáról: „Az ember cselekedetei gyakran akkor a legkönnyedebbek, amikor a legnehezebb feladatokat teljesíti. Másrészt, az ember nehézségeket tapasztal olyankor, amikor keveset kell csak tennie..."
Arra akartam utalni, hogy az eredményeimet nem véres küzdelemmel, „behalásokkal”, sérülésekkel értem el „foggal-körömmel”, hanem úgymond mintegy „melléktermékként” jöttek maguktól, mert szeretem, amit csinálok. Látványosabb lenne, ha a szenvedésekről, halálos megpróbáltatásokról tartanék színes beszámolót, amivel felnagyíthatnám a teljesítményemet, de ezek elkerültek. Még nem jutottam a közelébe annak az állapotnak sem versenyen, sem utána, hogy „soha többet még egy ilyen versenyt”. Aki ilyet érez, és mégis folytatja, azt a siker hajtja, és ez előbb-utóbb megbosszulja magát.
 
Ki volt eddig a legidősebb ultratriatlon világbajnok? Jelenleg az 52 évemmel én vagyok a legidősebb összetett ultratriatlon világbajnok . Előttem Guy Rossi 51 évesen érte el ezt a címet 12 évvel ezelőtt, 1999-ben.
 
Veszélyben van a címed? Úgy gondolom, hogy a sportpályafutásomra a koronát felhelyeztem azzal, hogy 2010 egész éves értékelésében a világ összes ultratriatlonistája között a legeredményesebb voltam, azaz sikerült a világ tetejére feljutnom . Ezt a világelsőséget, ezt az élményt az ide vezető úttal együtt elvenni, kitörölni nem lehet . Mivel kétszer ugyanabba a folyóba nem léphetünk, azaz az idő kerekét visszafordítani nem lehet, a 2010 összetett világbajnoki cím pedig már elkelt, így nem tud veszélybe kerülni.
 
Vőneki Antal
 
Kik a versenytársak? A 2010-es évben a IUTA (Nemzetközi Ultra Triatlon Szövetség) 6 versenyt írt ki, amelyen a helyezésektől függően lehetett pontot szerezni. A svájci Brennwald Andrian ultratriatlon világbajnok lett dupla ironman távon és tripla ironman távon, összesen 3 versenyen indult 2010-ben. Négy versenyt sikerrel csupán egyetlen versenyző, a francia Guy Rossi teljesített úgy, hogy 5-ön indult, de egyet feladott. 5 versenyt senki nem teljesített, 6-ot pedig egyedüliként a világon én versenyeztem végig sikerrel, így a 484 pontommal a világranglista élén végeztem. Ráadásul az utolsó, a mexikói volt a leghosszabb, a tízszeres, azaz a decatriatlon, amelyen két rekordot is megdöntöttem, ezek szintén a sajátjaim voltak.
Mexikóban szoktak rendezni más versenyeket is a decatriatlon mellett, de azok nem tartoznak a IUTA világkupa versenyei közé. Ezeken nagyon kevesen szoktak indulni, mert azok nem részei a hivatalos éves versenysorozatnak. Nem ritka, hogy csak 1 fő indul. Világbajnokságot pedig 2002 óta nem rendeznek Mexikóban, így ott világbajnokot idén nem avattak, tehát a címem nem forgott veszélyben.
 
Hogy véded meg a címed? Ezután is a vázolt sportfilozófiám szerint élek, és majd elválik mire lesz elegendő.
 
Lesz az életedben valaha olyan periódus, hogy nem fogsz sportolni? Ha valaha olyan öreg leszek, hogy bottal tudok csak járni, akkor csak a séta marad . Ilyen versenyszámot pedig még nem írtak ki tudtommal. Persze, ha majd az unokáimmal együtt élvezem a sétát, felveszem valamelyik kedves emléket őrző finisheres pólóm egyikét, mint amelyiket a sárvári 24 órás futásért kaptam, vagy a zalaegerszegi 12 órás úszásért , vagy a Zöldgömb szupermaratonjainak egyikén…
 
Hirdetés