Síszezon a koronavírus árnyékában Hír

Síszezon a koronavírus árnyékában Hír

Pintér László
Pintér László
2020/09/30
Cikkünkben összeszedjük az alpesi és szomszédos országokban várható koronavírus protokollokat
Hirdetés
Hónapok óta megy a találgatás, hogy a koronavírus világjárvány újabb hullámai közepette elindul-e a következő síszezon, lehet-e egyáltalán utazni, és ha igen, milyen feltételekkel síelhetünk. Cikkünkben összeszedjük az alpesi és szomszédos országokban várható koronavírus protokollokat.

Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy a jelenlegi tervek a jelenlegi (2020. szeptember végi, október eleji) helyzeten alapulnak. A vírushelyzet súlyosbodása ezt teljesen felülírhatja. Fontos kiemelni továbbá, hogy az utazás előtt leginkább mérlegelendő faktor, hogy az országba visszatérve milyen kötelezettségek vonatkoznak majd ránk itthon, illetve, hogy kiutazáskor a fogadó ország alkalmaz-e bármilyen korlátozást, például karanténkötelezettséget a magyarokkal szemben. Ugyanis éppen cikkünk írása közben tette hazánkat vörös listára az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ. Az aktuális utazási szabályokról a , valamint a koronavirus.gov.hu oldalon találjátok a legfrissebb hivatalos információkat, mind a ki- mind pedig a beutazást tekintve.

Hangsúlyozzuk azonban, hogy cikkünk nem az utazási korlátozásokra, hanem a síterepeken alkalmazott járványügyi protokollokra fókuszál!
Síszezon a koronavírus árnyékában-1
A maszk egészen biztos, hogy kötelező lesz
Síszezon a koronavírus árnyékában-1
Forrás: Mozgásvilág

Amit már többnyire eddig is tudtunk

A jelenleg érvényes protokoll szerint a környező és alpesi országokba korlátozás nélkül utazhatunk***, hazatéréskor viszont kötelesek vagyunk tíznapos hatósági házi karanténba vonulni, kivéve, ha üzleti úton jártunk, illetve, ha a határ 30 km-es sávjában élünk és a szomszédos ország ugyanilyen széles határsávjába utazunk 24 óránál rövidebb útra (ez alapvetően az ingázó munkavállalókra jellemző). A tíznapos karantén kiváltható két, egymástól legalább 48 óra különbséggel elvégzett és negatív eredményt mutató PCR-teszttel. Ezek közül az elsőt még külföldön is elvégeztethetjük, azt itthon elfogadják. Ezzel rövidíthetjük az itthoni átfutási időt, ha még külföldön, a hazautazás előtt elvégeztetjük. A második tesztet már mindenképpen Magyarországon kell intézni. Ez a szabályozás október hónapban is érvényben marad.

***időközben Svájc karanténkötelezettséget vezetett be a Magyarországról érkezőkkel szemben, és Németország ugyanezt tette, de náluk csak bizonyos magyar régiókból érkezőkkel szemben áll fent karanténkötelezettség. Ezeket érdemes komolyan venni, mivel Németországban 25 ezer eurós, Svájcban tízezer svájci frankos büntetés jár a megszegéséért. Ahogy fentebb írtuk, a legfrissebb információk megtalálhatók az ott linkelt konzuli szolgálat honlapján. A későbbiekben cikkünk ezen részét nem frissítjük.

Szállásfoglalás

Külföldi síelésnél az egyik legfontosabb tényező a szállásfoglalás. Ennek a koronavírus járvány miatt módosult feltételei lehetnek, különös tekintettel a lemondási feltételekre. Továbbá megváltozott higiéniai előírásokra kell számítani minden kereskedelmi szálláshelyen, az apartmanokban. Ezekről mindenképpen tájékozódjatok előzetesen, bár a szállásadóknak kötelességük ezeket előzetesen közölni.

Bérletárak

Az eddigi tapasztalatok alapján általánosságban áremelkedés várható, a választásban sokkal inkább meghatározó lehet az esetleges lemondás/terepbezárás esetére vonatkozó visszatérítési/jóváírási feltételrendszer.

De lássuk akkor, hogy mire számíthatunk a környező síterepeken!

Ausztria: igen a síelésre, nem a hüttepartikra

Ausztria az alpesi országok közül elsőként hirdette ki a várható általános intézkedéseket, melyeket még a többi alpesi országgal is egyeztetnek, hogy ne az intézkedések eltérő szigorúsága döntsön az úti cél kiválasztásakor. Magyarul, szeretnék elkerülni, hogy marketinghátrányba kerüljenek más alpesi országokkal szemben, amennyiben azok esetleg enyhébb korlátozások mellett várják a síturistákat.

Síszezon a koronavírus árnyékában-3
Az aprés ski bulikról le kell mondanunk
Síszezon a koronavírus árnyékában-3
Forrás: Mozgásvilág

Az osztrákok a mindennapi életben az egyéni felelősségérzetre és személyi higiéniára apellálnak. Öt alapszabályt kérnek betartani:

-    minimum egy méter távolság tartása a nem egy háztartásban élőktől
-    kézfogás mellőzése találkozáskor
-    arcmaszk viselése mindenhol, ahol emberek csoportosulnak
-    napi többszöri kézmosás
-    köhögés/tüsszentés könyökhajlatba vagy zsebkendőbe (utóbbi megfelelő hulladékkezelése)

Hangsúlyozzák, hogy a fenti szabályok betartásával elsősorban nem saját magunk, hanem a közösség védelméért tartozunk felelősséggel.

A tájékoztatásban egy négyfokozatú veszélyességi skálát dolgozott ki az osztrák egészségügyi minisztérium, amely megkönnyítheti az egyéni döntést az úti cél kiválasztásakor. A kockázat megítélésében a fertőzésszámot, annak alakulási tendenciáját, gócpont analízist és a rendelkezésre álló kórházi ágyak, illetve intenzív kapacitást veszik alapul. Ezek alapján a körzeteket a következő színskála alapján sorolják be:

-    zöld: alacsony kockázat
-    sárga: közepes kockázat
-    narancs: magas kockázat
-    piros: akut veszélyhelyzet

A kockázati térkép ezen a linken érhető el.

Konkrét intézkedések

A síelés öröme jöhet, de a síelés utáni partik nélkül

- fogalmazott Sebastian Kurz osztrák kancellár azon a sajtótájékoztatón, ahol az egészségügyi és turisztikai miniszterek társaságában jelentették be az előttünk álló téli síszezon várható szabályait. A kormányzati szándék szerint nem lesz szorosan egymás mellett ácsorgás, talponálló rendszerben iszogatás és táncos bulik a síelés után. Még a szabadtéri étel- és italfogyasztást is csak ültetett módon engedélyezik, hogy biztosítható legyen a távolságtartás.

Síszezon a koronavírus árnyékában-2
Maximum kartonMícsekkel ölelkezhetünk (idén is)
Síszezon a koronavírus árnyékában-2
Forrás: Mozgásvilág

A maszkviselés a zárt terekben, így a sífelvonókon is kötelező lesz, a síliftekre vonatkozó létszámkorlátozást ugyanakkor nem vezetnek be. Figyelni kell a távolságtartásra a sorban álláskor. A síiskoláknál maximum tíz fős csoportokat javasolnak, valamint annak biztosítását, hogy a csoportok ne keveredjenek. A pontos szabályrendszert illetve ajánlásokat az osztrák síoktatók szövetsége dolgozza ki. Ezzel kapcsolatban felvilágosítást a választott síiskolától kérhettek majd.
A hagyományos szezonnyitó gigapartikat, koncerteket mindenhol törlik. Az adventi és karácsonyi vásárok megtarthatók, de szigorú higiéniai protokoll mellett, amelyeket a szervezők kötelesek biztosítani.

Azon se lepődjünk meg, ha vendéglátó egységben történő fogyasztáskor elkérik az adatainkat (név, értesítési cím, telefon, email, tartózkodás ideje, asztalszám). A kontaktkutatás miatt van erre szükség, jelenleg még csak Bécsben kötelező. Adatainkat kizárólag két dedikált hivatalos szervnek, a járási közigazgatási hatóságnak és az osztrák egészség, és táplálkozásbiztonsági ügynökségnek (AGES) adhatják ki, amennyiben COVID-pozitiív esetre derülne fény az adott üzletben. Az adatokat többnyire elektronikus úton, anonim módon gyűjtik és négy hét után automatikusan törlik. A rendszert Németországban is több nagyvárosban alkalmazzák.

Síszezon a koronavírus árnyékában-5
COVID Staysafe App
Síszezon a koronavírus árnyékában-5
Forrás: ORF

Ischgl teszteltetné a síturistákat

Ischglben, amely a járvány gócpontja volt Ausztriában, szigorú feltételekhez kötnék a síturizmust. A városka neve ma egyet jelent a járványközponttal, ahonnan 35 országba vitték haza tavasszal a vírust. A járványkezelés negatív példájaként hozzák fel szinte minden vonatkozó helyzetben. Az osztrák állam is vizsgálatot indított, hogy tisztázzák, milyen mulasztások történtek. Jelenleg is zajlanak azok a perek, amelyeket az érintettek indítottak a városi és tartományi vezetés ellen. A város marketingeseinek nem kis feladatot jelent a síterep hírnevén esett folt elhalványítása, éppen ezért talán itt várhatók a legszéleskörűbb biztonsági intézkedések.

Az összes Ischglbe érkező vendégmunkásnak kötelező lesz a 72 óránál nem régebbi negatív COVID-19 teszt a beutazáshoz.

A turistáknak javasolják, hogy a szállodai bejelentkezéskor hasonlóképpen mutassanak be tesztet. Amennyiben nem rendelkeznek ilyennel, annak felkínálnak egy ingyenes lehetőséget az erre kialakított helyi vendégtesztelő állomáson.

Fejlesztenek továbbá egy kontaktkereső applikációt is. Ilyenből egyébként már több létezik Ausztriában. Használatuk nem kötelező, de ajánlott.

Napi rendszerességgel fogják fertőtleníteni a síbuszokat, sportboltokat, sídepókat, nyilvános vécéket, lifteket és elsősegélynyújtó állomásokat. A sífelvonók munkatársainál minden nap kötelező lázmérés lesz.

Kötelező lesz a maszkviselés a sífelvonók zárt tereiben. Erre a célra csak a Silvretta-síterep felvonóit üzemeltető cég 600 ezer maszkot szerzett be, amelyeket ingyen adnak a síbérlet mellé.

Az alkalmazott intézkedések tehát síterepenként eltérőek lehetnek, ezért mindenképpen érdeklődjetek az utazás tervezésekor.

Svájc az osztrák példához hasonlóan jár el

A svájciak jelszava a síszezon tekintetében szinte szó szerint megegyezik az osztrák kancelláréval, azaz a síelésnek semmi nem állja útját, de a hüttepartikat elfelejthetjük. Ugyanakkor még nem hirdettek ki országosan érvényes szabályzatot vagy ajánlást, ezért egyelőre csak a síterepek saját intézkedései ismertek, hiszen ők a síbérletek időben történő értékesítése és a szállások lefoglalása miatt nem várhatnak az utolsó pillanatig azzal, hogy megnyugtató megoldásokat kínáljanak a vendégeiknek.

A felvonókon már a nyári időszakban tesztelték a higiéniai protokollokat, így ez különösebb gondot télen sem fog jelenteni. Egyelőre felső létszámkorlátot nem vezetnek be a felvonókon (az osztrákoknál több helyen 80%-os kapacitással mennek a kabinok). A maszkviselés kötelező lesz. Erre a svájciak egyes osztrák síterepekhez hasonlóan a csősál alkalmazását látják ideálisnak, amelyet a sisak alatt is lehet viselni. A több tucat svájci síterep beszerzéseit intéző Pool-Alpin egyesület becslései szerint több százezer antibakteriális csősálra lesz szükség.

Laaxban egyelőre napi 1200 fős létszámkorlátozással üzemel a pálya, továbbá csak azokat engedik fel, akik szezonbérlettel rendelkeznek ÉS egy erre kifejlesztett applikáción keresztül helyet foglalnak a liftre. Napijegy értékesítés egyelőre nincs.

Síszezon a koronavírus árnyékában-4
Valószínűleg nem kell teljes sípálya lezárásokra számítani
Síszezon a koronavírus árnyékában-4
Forrás: Mozgásvilág

Olaszország is Ausztriát figyeli

Aligha meglepő, hogy nem ők azok, akik elsőként hirdetik ki a várható szabályozást. Dél-tiroli hírek szerint az osztrák ajánlást fogják követni. A sarkalatos pont itt is a síelés utáni lazulás kérdése, és biztos, hogy a bulikra ők is nemet fognak mondani. A maszkviselés zárt térben itt is kötelező lesz. Az Aosta-völgyben jelenleg is érvényben lévő szabályozás szerint este hat és reggel hat óra között szabadtéren is kötelező maszkor viselni ott, ahol csoportosulás van és nem betartható a két méteres távolság.

Alta Badia korlátozza a felvonó kabinok létszámkapacitását, ugyanakkor maximális sebességgel járatja majd azokat, hogy az összes szállítási kapacitás ne csökkenjen.

Németországban is az osztrák irány mérvadó

A bajor gazdasági miniszter, Hubert Aiwanger Garmisch-Partnekirchenben tartott sajtótájékoztatóján jelentette be a . A főbb irányelvek az alábbiak:

- A felvonókon, illetve sorban álláskor távolságtartás és kötelező maszkviselés

- A jegyeket, síbérleteket lehetőleg online vásárolják meg, ne legyen készpénzcsere

- A síiskoláknál maximum tíz fős csoportokat javasolnak, valamint annak biztosítását, hogy a csoportok ne keveredjenek

- Az alpesi sí világkupa-versenyeket és az északisí-világbajnokságot megtartják, de korlátozott nézőszámmal (jelenleg 2500 fő az irányszám). A síugrók négysáncversenyén nem lesznek nézők

- nem lesz aprés-ski, azaz hütteparti, de a hüttékben az étel-ital kiszolgálás biztosított lesz.

Franciaország októberben dönt

A francia síterepek október elején ülnek össze, hogy meghozzák a következő télre vonatkozó szabályozásukat. Amire biztosan kell számítani, az a zárt terekben történő kötelező maszkviselés, valamint a távolságtartás (1-1,5 méter). Helyi és regionális szabályozások szigorúbbak lehetnek. A síelés utáni bulikat várhatóan itt is korlátozzák, de egyelőre csak a beltériek mellőzése tűnik biztosak.

Szlovákia novemberig kivár

A sípályák által beterjesztett javaslat alapján a kormány várhatóan novemberben hirdeti ki a hivatalos szabályozást. Szlovák forrásaink szerint az osztrák szabályozást fogják mintának tekinteni. Nem jó előjel, hogy a járványhelyzet jelenlegi kedvezőtlen alakulása miatt október elsejével egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek, és rendkívül szigorú intézkedéscsomagot vezetnek be. Ez előírja a szabadban is a maszkhasználatot (sportoláskor is), amennyiben nem biztosított a kétméteres távolság; továbbá tilt szinte minden rendezvényt, a sportrendezvényeket is. A szabadidősportra nem tért ki a közlemény, de a helyzet a legkevésbé sem biztató a síturizmus számára.

Szlovénia még nem nyilatkozott

Egyelőre semmi konkrétum nem ismert. A májusban újranyitó Kanin síterepen korlátozták a liften utazók számát, valamint rendszeresen fertőtlenítettek és ügyeltek a távolságtartásra. Az előttünk álló szezonra vonatkozólag azonban még kidolgozásra vár a pontos protokoll.

Cikkünk folyamatosan frissül, amint a különböző országok bejelentik a várható hivatalos koronavírus-protokollokat. Addig is, mivel a buliknak lőttek, hallgassátok meg otthon az osztrák hüttebulik egyik legnagyobb slágerét:

Címlapfotó forrása: Jens Johnsson - Pexels (módosított)

Hirdetés